Suora

  • Lumilautailun ja freestylen MM: Parikumpareet
  • Parikumpareet

Kommentti: Onko mestarivalmentajan viimeisin taideteos enää yllätys? Ovetshkinin ja kumppanit pimentänyt duunariporukka muistuttaa Leijonien kultajoukkuetta

New York Islandersilla on uskomaton kyky näivettää vastustajan peli-ilo, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Mathew Barzal Derick Brassard
Nyt kulkee: Derick Brassard ja Mathew Barzal tuulettavat maalia Washingtonin verkkoon.Getty Images

Nopea vilkaisu NHL:n pudotuspelien ensimmäisten kierrosten tilanteisiin tuottaa yhden huomion ylitse muiden. Kahden vuoden takainen Stanley Cup -voittaja Washington Capitals on 0–3-ahdingossa New York Islandersia vastaan. NHL-yhteisö kuiskiikin jo jättiyllätyksestä.

Yllätyksestä toki voidaan puhua, jos mietitään ennakkoasetelmia. Washington on materiaaliltaan selkeästi kilpakumppaniaan laadukkaampi ja syvempi. Jevgeni Kuznetsov, Aleksander Ovetshkin, Nicklas Bäckström, T.J. Oshie, John Carlson ja niin edelleen. Tähtiloistoa riittää useampaan ketjuun.

Islanders puolestaan tunnetaan Matthew Barzalin ja Anders Leen kaltaisista avainpelaajista huolimatta enemmänkin hajuttomana ja mauttomana duunariporukkana, joka ei edes pelaa kovin viihdyttävää peliä.

Mielikuvat kuitenkin johtavat helposti harhaan.

Toki se, että Islanders johtaa sarjaa kolmen ottelun jälkeen 3–0, tuntuu lähtökohdat huomioon ottaen hurjalta. Ei sitä silti voi minkäänlaisena jättiyllätyksenä pitää. Jääkiekko on edelleen – ohi materian – nimenomaan joukkuepeli. Ja juuri tässä kohtaa kuvaan astuu Islanders-luotsi Barry Trotz.

Trotz, joka on 845 runkosarjavoitollaan NHL-historian neljänneksi voitokkain valmentaja, tietää asian tai kaksi voittamisesta. Kun kanadalaisvalmentaja tuli New Yorkiin syksyllä 2018, tämä ilmoitti ensitöikseen joukkueelleen, että: ”Tiedän, miten se tehdään, seuratkaa minua.”

Trotz oli juuri voittanut Stanley Cupin Washingtonin kanssa.

Manitobassa syntynyt pitkän linjan valmentaja ymmärsi, ettei tällä ollut käsissään Capitalsin kaltaista materiaalia, joten viesti joukkueelle oli selkeä: kaunista se ei aina tule olemaan, mutta jos seuraatte soihtua, voin viedä teidät suuremman äärelle.

Ja joukkue on seurannut.

Barry Trotz
Barry Trotz on piiskannut Islandersin kovaan iskuun.Getty Images

Heti ensimmäisellä kaudellaan Trotz palautti pitkään hirvittävässä kaaoksessa eläneen seuran pudotuspeleihin – ja millä tavalla! Sekä kesällä 2016 että 2017 Stanley Cupia juhlinut suurseura Pittsburgh Penguins lähti huhtikuussa 2019 lauluun ensimmäiseltä kierrokselta suoraan 4–0.

Kun nyt tilanne Washingtonia vastaan on 3–0, kuka jaksaa enää yllättyä?

Jotain tuttua

Eikä se totisesti kaunista tälläkään kertaa ole ollut. Olisi helppoa haukkua Washingtonin kallispalkkaiset tähtipelaajat veltoiksi ja saamattomiksi vetelyksiksi, mutta silloin kunnia otettaisiin pois sieltä, minne se kuuluu: erinomaisesti valmistetulta joukkueelta. Islandersilla on uskomaton kyky näivettää vastustajan peli-ilo.

Eikä sen näivettämiseen tarvita kummoisia taikatemppuja. Kyse on viime kädessä tylsistä kiekkokliseistä: tiiviistä viisikosta, laadukkaasta oman alueen puolustuspelaamisesta ja hyvästä maalivahtipelistä.

Puhutaan todella kovan luokan sitoutumisesta jääkiekon perusasioihin – työntekoon, kamppailupelaamiseen ja joukkuepeliin. Pistetään kirsikaksi kakun päälle vielä muskettisoturivertaus: yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta.

Muistatteko MM-kevään 2019?

Jotakin samanlaista Suomi-ilmiötä on havaittavissa Islandersissa. Tämä on joukkue, missä yhteisön etu ajaa aina ja kaikissa tilanteissa yksilön edelle. Kun tilaa ja aikaa ei yksinkertaisesti ole missään, kovimmatkin NHL-tähdet turhatuvat. Pittsburgh turhautui viime keväänä ja nyt uunissa paistuu Capitals.

Huomasitteko eilen Washingtonin laukaisumäärät? Kohti Islandersin maalia tuli 23 laukausta – jatkoaikaottelussa!

Tämä on suoraan kuin Trotzin päiväunista. Jos Aleksander Ovetshkin saa maalia kohti aikaiseksi 64 minuutissa yhden laukauksen, Islanders on onnistunut lähes täydellisesti. Washington ei ole yltänyt 30 laukaukseen yhdessäkään ottelussa toistaiseksi.

Jokseenkin samanlainen oli pelin henki keväällä 2019. Pittsburgh ylsi yhdessä ottelussa yli 40 laukauksen.

islanders capitals
Islandersin Scott Mayfield painii Capitalsin Garnet Hathawayn kanssa.Getty Images

Mykistävä saldo

Jos ja kun Islanders voittaa vielä kerran ja pudottaa Washingtonin, onko se lopulta edes jättiyllätys? Vaikea siitä on järkyttävänä sensaationa puhua tilanteessa, jossa Islandersin pudotuspelien voittosaldo kahta huippujoukkuetta vastaan on 7–0.

Tuo saldo on mykistävä osoitus Barry Trotzin kyvyistä. Kyvyistä johtaa joukkuetta sekä valmistaa nämä pelillisesti kuhunkin sarjaan. Samaan aikaan tuo saldo on kova osoitus joukkueen sitoutumisen tasosta.

Samaan aikaan, kun Trotz tuli Islandersiin, joukkueen kapteeni, supertähti John Tavares lähti suuremman ja kauniimman perään Torontoon. Isles sen sijaan hankki kulttuuria kasvattamaan ja kuria pitämään Leo Komarovin ja Matt Martinin kaltaisia ”kehäraakkeja”.

Toronto ei ole sittemmin voittanut yhtään sarjaa pudotuspeleissä.

Jääkiekko on edelleen peli, missä joukkue on parhaimmillaan enemmän kuin osiensa summa. Ja silloin mikä tahansa on mahdollista. Tästä Barry Trotzin luotsaaama New York Islanders on viimeisin esimerkki.

Lue myös:

Joe Pavelski Dallasin tärkeän voiton pääarkkitehti, Philadelphia nollasi Montrealin – Olli Määtän Chicagolle ensimmäinen voitto selkä seinää vasten

Tuukka Raskin vetäytymispäätös keräsi ymmärrystä – päävalmentaja ei jäänyt surkuttelemaan: "Tiedän, että tämä kuulostaa kylmältä"

Kommentti: NHL:ssä uskomaton sinivalkoinen pudotuspelikesä – suomalaiset dominoivat jokaisella pelipaikalla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat