Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • "Täällä voin olla oma itseni" - Malou löysi turvapaikkansa roller derbystä
  • Urheiluruutu

Olympiakomitea on huolissaan liikuntapaikkojen sulkemisesta – ylilääkäri: "Lapsen liikunnan rajoittamisen haitat voivat olla pysyviä"

Helsingin kaupunki päätti perua jo sovittuja urheiluseurojen liikuntasalivuoroja ensi kesään saakka koronavirusepidemian takia.

liikunta
Lentopallo, yleiskuva
Koronavirusepidemian takia useiden urheiluseurojen harrastevuoroja peruttiin. Tomi Hänninen

Suomen Olympiakomitea on huolissaan viime päivien päätöksistä, joilla ainakin Helsinki on rajoittamassa koulujen liikuntatilojen käyttöä urheiluseuroilta.

Helsingin kaupunki on perunut urheiluseurojen jo etukäteen sovittuja urheiluseurojen harjoitteluvuoroja 39 koulusta ensi kesäkuun alkuun saakka. Päätöstä perustellaan vallitsevalla koronavirusepidemialla: tiloja tarvitaan opetuskäyttöön, jotta turvavälit voidaan taata.

Yle Urheilun selvityksessä muissa suurissa kaupungeissa, Espoossa, Vantaalla, Turussa ja Tampereella liikuntatila pysyvät auki.

Olympiakomitean tietoon on kuitenkin tullut, että Helsingin lisäksi useat muut kunnat olisivat rajoittamassa liikuntatilojen käyttöä. Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen varoittaa, että liikuntapaikkojen käytön rajoittaminen seuroilta aiheuttaisi vakavia sosiaalisia ja taloudellisia haittoja koko yhteiskuntaan. Urheiluseurojen koronarajoituksista johtuneet tulonmenetykset olivat valtion liikuntaneuvoston selvityksen mukaan maalis-toukokuussa noin 76 miljoonaa euroa.

– Tämä näkyy suoraan seurojen mahdollisuuksissa tarjota laadukasta toimintaa lapsille ja nuorille. Kriisikuukaudet myös lisäsivät taloudellista eriarvoistumista lasten ja nuorten harrastamisen mahdollisuuksissa, Salonen muistuttaa.

Suomalaisissa urheiluseuroissa työskentelee Olympiakomitean tiedotteen mukaan yli 5 000 päätoimista ja 28 000 osa-aikaista työntekijää sekä noin 500 000 vapaaehtoistoimijaa.

– Seuratoiminta on erityisesti vaikeina aikoina sekä taloudellinen että sosiaalinen voimavara ja merkityksellisyyden tuottaja kaikille suomalaisille, etenkin lapsille ja nuorille. Näistä syistä seura- ja harrastustoiminnan jatkuminen tulee turvata myös koronapandemian aikana, Salonen sanoo.

Olympiakomitean seurapalvelujohtaja Jaana Laurila muistuttaa, että seuratoiminta ennaltaehkäisee lasten yksinäisiä iltapäiviä ja syrjäytymistä.

Suomen Olympiakomitean ylilääkäri Maarit Valtonen taas toteaa, että nykytiedon mukaan lasten merkitys tartuntaketjuissa on vähäinen ja lapset sairastavat pääosin lieväoireisen taudin.

– Rajoitusten keskellä on muistettava, että liikunta on lasten hyvinvoinnin peruspilari. Liikuntaan opitaan, eikä tätä oppimisprosessia saa perusteetta häiritä. Lapsen liikunnan rajoittamisen haitat voivat olla pysyviä, Valtonen kiteyttää.

Lue myös:

Helsingin kaupunki pudotti uutispommin: yhdellä sähköpostilla peruttiin kymmenien urheiluseurojen salivuoroja ensi kesään asti – perusteluna koronatilanne

Helsinki sulkee liikuntasalit seuroilta koronan vuoksi, muualla lasten ja nuorten liikuntamahdollisuudet halutaan taata myös poikkeusaikana

Satojen junioreiden harrastus vaarassa, kun Helsinki sulkee koulusalit lähellä koteja – Salibandyseura: Sitten nuoret eivät välttämättä harrasta mitään

Lähteet: Suomen Olympiakomitean tiedote

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat