Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • "Täällä voin olla oma itseni" - Malou löysi turvapaikkansa roller derbystä
  • Urheiluruutu

Tervetuloa Olympiastadionille

Helsingin Olympiastadionin jättiremontti on vihdoin valmis. Tältä siellä nyt näyttää.

Helsingin vuoden 1952 olympialaisten näyttämöä remontoitiin neljä vuotta. Ulkoa katsottaessa suurin ero vanhaan löytyy ylöspäin katsomalla – koko katsomo on nyt katettu.

Vanhat pitkät puupenkit ovat historiaa. Nyt tapahtumista nautitaan yksittäisissä puukomposiitista valmistetuissa tuoleissa, jotka ovat kotimaista tuotantoa.

Uusittu Olympiastadion vetää urheilutapahtumissa noin 36 000 katsojaa, konserteissa luku kipuaa 50 000:een.

Stadion on kuin uusi, mutta tekee kunniaa sen historialle. Kunniakatsomo on tutulla paikallaan pääkatsomossa.

Stadionin samettinen nurmi herättää ihastusta. Tämä ei ole tekonurmea, vaan ihan ehtaa tavaraa. Nurmea joudutaan leikkaamaan jopa 5-6 kertaa päivässä.

Koronapandemian takia juoksuradan italialaista Mondo-pinnoitetta jouduttiin odottamaan. Nyt se odottaa jo käyttäjiään.

Remontin viime metreillä Olympiastadionilla asenneltiin valoja ja valtavia näyttöjä, joilta katsojat voivat ihastella kentän tapahtumia hidastuksineen.

Erityishuomiota on kiinnitetty poistumisreitteihin. Stadion pitää saada tarvittaessa tyhjäksi kahdeksassa minuutissa, mikä on valtava parannus vanhan stadionin turvallisuuteen verrattuna.

Nyt ei pitäisi enää joutua odottelemaan wc-jonoissa. Jos aiemmin vessoja oli pari sataa, nyt niitä on moninkertainen määrä.

Isoimman mullistuksen Olympiastadion on kokenut täällä, kenttätason alapuolella. Tänne on louhittu yli 20 000 neliömetriä uutta tilaa.

Tässä hallissa kelpaa pelata melkein mitä tahansa palloilulajia – tai mahduttaa tänne usemman lehdistön edustajankin, sillä halli muuntautuu vaikkapa suuren urheilukisan lehdistökeskukseksi.

Hallin akustiikkaan ja ilmanvaihtoon on kiinnitetty erityistä huomiota. Massiiviset puuovet herättävät kunnioitusta.

Ja tämä se on harvinaista herkkua! Kellarin käytävä onkin täysimittainen 400 metrin juoksurata samalla Mondo-pinnoitteella, jolla Olympiastadionin varsinainen juoksurata on pinnoitettu. Tässä kelpaa harjoitella!

Eikä Olympiastadionilla tarvitse ihan pientä sähkökatkoa säikähtää. Oma varavoimala pitää huolen siitä, että valot ja näytöt loistavat kirkkaina valtakunnan sähköverkosta riippumatta.

Keskiviikkona Olympiastadionilla pelataan jo ensimmäinen jalkapallo-ottelu, kun HJK ja PK-35 Helsinki kohtaavat Kansallisen liigan jännittävässä paikallispelissä.

Helsingin kaupunki toivoo, että kaupunkilaiset löytäisivät uusitulle Olympiastadionille, jota ei ole rajattu vain huippu-urheilun käyttöön. Työmatkan yhteydessä voi käydä vaikka heittämässä kunniakierroksen historiallisella stadikalla!

Tekijät

Valokuvaaja

Tomi Hänninen

Tekstit

Jyri Kivimäki

Julkaistu 17.8.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat