1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Jesperi Kotkaniemelle? Nuori porilainen nousi farmista joukkueensa ykköshyökkääjäksi!

Kotkaniemi osoitti kypsyytensä ymmärtämällä, ettei AHL-keikka ollut henkilökohtainen epäonnistuminen, vaan mahdollisuus kehittyä, kirjoittaa Tommi Seppälä.

Jesperi Kotkaniemi on tehnyt parhaillaan käynnissä olevissa NHL-pudotuspeleissä jo neljä maalia. Kuva: Getty Images

NHL:n pudotuspelit ovat tarjoilleet toistaiseksi useita hienoja suomalaistarinoita. Uuden sukupolven tähdet ovat loistaneet Sebastian Ahon, Miro Heiskasen ja Joonas Korpisalon johdolla upealla tavalla omissa seuroissaan. Kauden 2019-20 kuplahuipennus on viimeisin todistus suomalaisen kiekon viime vuosina tekemän työn laadusta.

Hämmentävin suomalaistarina tämän kesän osalta löytyy kuitenkin Montrealista. Sama kysymys on pyörinyt monien huulilla läpi pudotuspelien. Mitä ihmettä tapahtui koronatauon aikana Jesperi Kotkaniemelle?

On aidosti hämmentävää, miten vielä talvella NHL-maailmassa täysin hukassa ollut 20-vuotias porilainen on noussut neljän kuukauden tauon aikana farmipelaajasta joukkueensa parhaaksi hyökkääjäksi. Oikotietä onneen ei kuitenkaan ole NHL-maailmassakaan. Raimo Summasen ja Janne Hännisen kesävalmennusryhmään siirtyneen Kotkaniemen koronatauolla tekemä työ on näkynyt hienolla tavalla peleissä.

Tärkein huomio ässäkasvatin pelissä liittyy miehistymiseen. Kotkaniemi, joka vaikutti kahdella ensimmäisellä kaudellaan olevan fyysisesti vielä täysin raakile, on kesän jälkeen rymistellyt menemään NHL-kaukaloissa kuin aikamies. Paitsi että Kotkaniemi on varmasti saanut lisää massaa, myös koko kehonkieli huokuu nyt määrätietoisempaa otetta. Pojasta on tullut mies, joka ajaa jokaisen taklauksen loppuun.

Kotkaniemi on taklannut kuluvana kesänä neljänneksi eniten kaikista NHL:n hyökkääjistä. Kuva: Getty Images

Moni onkin hieraissut silmiään lukiessaan NHL:n taklaustilastoja kuluvalta kesältä. Eilisen Philadelphia-ottelun jälkeen Kotkaniemi oli taklannut neljänneksi eniten kaikista hyökkääjistä NHL:ssä, 30 kertaa.

Sama päättäväisyys on näkynyt myös Kotkaniemen muussa pelaamisessa. Jos loukkaantumisista aiemmin kärsinyt Kotkaniemi vielä talvella näytti kärsivän itseluottamusongelmista, nyt kaikella tekemisellä on tarkoitus. Karvaus- ja riistopelaaminen, taklaaminen, pelintekeminen ja maalille ajaminen tapahtuvat nyt oikeanlaisella määrätietoisuudella.

Tätä kautta Kotkaniemi onkin monien hämmästykseksi noussut Montrealin parhaaksi hyökkääjäksi.

Tiistain tappiollisessa Philadelphia-ottelussa Kotkaniemi oli kiistatta joukkueensa näkyvin hyökkääjä. Tämä tapahtui fyysisen preesensin kautta, aktiivisen kiekollisen ja kiekottoman pelaamisen kautta sekä muun muassa hankitun jäähyn kautta. Neljän tehdyn maalin lisäksi Kotkaniemi osui sarjan kolmannessa ottelussa kahdesti tolppaan. Edellytyksiä olisi ollut siis vieläkin parempaan, mitä tuloksentekoon tulee.

On sanomattakin selvää, että Montreal Canadiensin toimistolla Kotkaniemen uutta tulemista on seurattu mielissään. Canadiens ei suoranaisesti pursua nuorta talenttia, tai ylipäätään kiekollista erityisosaamista, joten nuoren porilaisen kesällä ottamat askeleet tulevat seuralle kuin taivaanlahjana. Mikäli Kotkaniemen kehitys jatkuu, se muuttaa dynamiikkaa seurassa merkittävällä tavalla lähitulevaisuudessa.

Kotkaniemi on ottanut kesän aikana valtavia askeleita, mutta paljon on savottaa myös edessä. Kokonaisvaltainen pelaaminen aloituksineen kaikkineen on vielä pahasti prosessissa. Upeista otteista huolimatta Kotkaniemi on pelannut toistaiseksi vielä melko suojatussa roolissa.

Kotkaniemen peli on kulkenut selvästi paremmin nyt kuin ennen koronataukoa. Kuva: Getty Images

Erinomaiset otteet ja tärkeät onnistumiset kovassa pudotuspelimaailmassa ovat kuitenkin omiaan ruokkimaan Kotkaniemen määrätietoista tekemistä myös jään ulkopuolella. On varmaa, että hänellä riittää motivaatiota jatkaa työntekoa Summasen ja Hännisen kanssa, kunhan Canadiensin pelit kuplassa päättyvät.

Siemen neljälle tehdylle pudotuspeliosumalle ja kaikelle muulle hyvälle tekemiselle laitettiin itämään jo talvella. Silloin Montreal lähetti eksyneen ja itseluottamuksensa menettäneen pelaajan farmiin hakemaan minuutteja ja onnistumisia.

Kukaan ei mene farmiin mielellään, mutta positiivinen asenne ja iloisuus, jolla Kotkaniemi Lavaliin meni, loi pohjan nyt nähdylle nousulle. Tuolloin vasta 19-vuotias Kotkaniemi osoitti kypsyytensä ymmärtämällä, ettei AHL-keikka ollut henkilökohtainen epäonnistuminen tai seuran rangaistus – se oli mahdollisuus kehittyä.

Avoimin mielin kovasti hommia paiskinut porilaisnuorukainen on saanut kuluvan kesän aikana ensimmäisen palkintonsa kovassa NHL-maailmassa. On sanomattakin selvää, että se taas ruokkii pelaajaa tekemään pian alkavan tauon aikana aiempaakin kovemmin töitä. Ja se taas tarkoittaa sitä, että Montrealilla on vihdoin käsissään sen pitkään tavoittelema tulevaisuuden huippusentteri.

Lue myös:

Porilaisten marssi tyrmäsi Philadelphian – Jesperi Kotkaniemi osui kahdesti ja Joel Armia kerran Montrealin komeassa voitossa

Kommentti: NHL:ssä uskomaton sinivalkoinen pudotuspelikesä – suomalaiset dominoivat jokaisella pelipaikalla

Pernavammasta toipunut Jesperi Kotkaniemi onnistui pitkästä aikaa maalinteossa NHL:ssä – Patrik Laine loukkasi kätensä

Miro Heiskasen päätä ei kylmää edes pudotuspeleissä: ”Kun tietää mitä osaa, ei tarvitse jännittää”