Suora

  • Urheiluruutu
  • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 5. osakilpailu, Hell RX
  • Urheiluruutu

Palloliitto yrittää vakuuttaa viranomaiset, jotta riskimaiden maajoukkueet pääsevät Olympiastadionille ilman karanteenia – Huuhkajien varavaihtoehtona "kotipelit" Unkarissa

Euroopan jalkapalloliitto päätti keskiviikkona, että syyskuun miesten maaottelut pelataan. Suomen Palloliitto toivoo, että myös riskimaista matkustavat maajoukkuepelaajat saataisiin tuotua peleihin ilman karanteenia.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Marco Casagrande
Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande.AOP

Suomen Palloliitto neuvottelee viranomaisten kanssa, pystytäänkö syyskuun miesten A-maaottelut pelaamaan Suomessa. Euroopan jalkapalloliitto Uefa päätti tänään pidetyssä 55 jäsenmaan kokouksessa, että Kansojen liigaksi nimetty kilpailu pelataan syyskuussa, mutta ilman yleisöä.

Pääsihteeri Marco Casagranden mukaan varasuunnitelmat sille, että Helsingissä ei voida pelata, ovat kuitenkin olemassa.

Casagrande korostaa, että pitää suunnitelmia hyvin etäisinä, mutta neuvottelut viranomaisten kanssa pitää hoitaa ripeästi. Euroopan jalkapalloliitto Uefa odottaa ilmoitusta viimeistään 25. elokuuta, jos pelipaikka on jossain muualla kuin peliohjelman osoittamassa maassa.

– Käytännössä tämän viikon loppuun mennessä meidän pitää tietää ja saada päätöksiä täällä päässä, Casagrande toteaa Yle Urheilulle.

Huuhkajat kohtaa Kansojen liigan peleissään 3. syyskuuta Walesin ja 6. syyskuuta Irlannin. Iso-Britannia ja Irlanti ovat molemmat tällä hetkellä maita, joita koskevat karanteenisäädökset.

Casagranden mukaan yksi vaihtoehto kansainväliseksi pelipaikaksi on Unkari.

– Unkari on hyvä maa sikäli, että sinne on aika pitkälti rajat auki joka puolelta. Unkari on myös sellainen maa, johon Uefa on aiemmin viitannut. Siellä on varauduttu siihen, että stadioneilla päästään tarvittaessa pelaamaan, Casagrande kertoo.

Palloliiton pääsihteerin mukaan Suomi kuuluu harvinaiseen seuraan, sillä täällä viranomaisten kanssa ei olla vielä päästy sopuun poikkeustoimista.

Uefa on määritellyt toimenpiteet, joilla pyritään vakuuttamaan eri jäsenmaiden viranomaiset siitä, että pelaajat voivat liikkua maasta toiseen ilman karanteenia.

– Uskomme, että saamme viranomaiset ymmärtämään sen, että kun tätä Uefan mittavaa protokollaa noudatetaan, niin ylimääräiseen karanteeniin ei ole tarvetta. Kaikki pääsevät harjoittamaan omaa ammattiaan pelien jälkeen, Casagrande vakuuttaa.

Pelataanko Olympiastadionilla?`

Remontoitu Olympiastadion vihitään käyttöön tulevana viikonvaihteena, mutta Uefan vaatimat testaukset ovat vielä kesken. Stadionin nurmella pitää pelata kaksi ottelua, joista toinen on tämänpäiväinen Kansallisen liigan PK-35–HJK.

Ensi viikon tiistaina stadionin kentällä pelataan Miesten Kakkosen Kiffen-Viikingit. Casagrande odottaa testien jälkeen vihreää valoa maaotteluille.

– Olympiastadion on lähtökohta tässä, mutta tietysti täytyy kaikki vahvistaa. Ensi viikon puolivälin jälkeen ollaan senkin suhteen virallisesti sitten selvillä.

Pelien vieminen läpi ilman yleisöä on taloudellinen isku Palloliitolle, jota koronapandemian aiheuttamat rajoitukset ovat murjoneet muiden urheilujärjestöjen tapaan. Casagrande muistuttaa, että asiaan on ehditty varautua ja isompi kuluerä olisi ollut maksaa peruuntuneiden otteluiden mediakorvauksia.

Säästötoimista huolimatta Palloliiton tilanne on tukala.

– Kovin pitkään tämä ei voi jatkua. Toive on, että loka-marraskuussa päästäisiin liikkeelle vähän eri tavalla ja viimeistään ensi vuoden puolella. Nyt teemme parhaamme sopeuttamiseksi, Casagrande toteaa.

Naisten EM-karsinnat voivat siirtyä

Suomen naisten maajoukkueen EM-karsinnat katkesivat keväällä, mutta Helmarien pitäisi päästä jatkamaan Portugalia vastaan 18. syyskuuta.

Casagranden mukaan naisten ja alle 21-vuotiaiden ohjelmassa olevat maaottelut on tarkoitus myös pelata.

– Naisten osalta kalenterissa on kuitenkin jonkin verran tilaa ja siellä pystytään siirtämään näitä syyskuun otteluita halutessa, sitä vielä tutkitaan. Siihen on vielä kuukauden verran aikaa, niin se on mahdollista, että niitä siirretään.

Lue myös:

Jalkapallon maaottelut pelataan syyskuussa tyhjille katsomoille – Huuhkajat voi joutua evakkoon, jos karanteenimääräyksistä ei poiketa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat