1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jalkapallo

Europelinsä Irlannissa aloittavaa Ilvestä odottaa karanteeni, jos Suomen terveysviranomaiset eivät taivu: "Odotamme vielä vastauksia"

Palloliitto ja viranomaiset neuvottelevat karanteenin poistamisesta Uefan tiukkaa protokollaa noudattavien suomalaisjoukkueiden kohdalla.

Ilves pelaa Eurooppa-liigan ensimmäisen karsintakierroksen ottelunsa ensi torstaina irlantilaisen Shamrock Roversin vieraana. Kuva: Juha Tamminen / All Over Pre​ss

Suomalaisjoukkueet FC Inter, Tampereen Ilves ja Espoon Honka aloittavat jalkapallon Eurooppa-liigan karsinnat ensi viikolla. Ensimmäinen karsintakierros pelataan torstaina 27. elokuuta ja kaikki suomalaisjoukkueet arvottiin vieraskentille.

Inter lentää Unkariin Honvedin vieraaksi, Honka matkaa Tanskaan Århusin kotikentälle ja Ilves kohtaa Irlannissa Shamrock Roversin.

Koronaviruspandemia aiheuttaa mittavia erityistoimenpiteitä suomalaisjoukkueiden matkustamiseen ottelupaikkakunnille. Joukkueet viettävät koko pelimatkan eristyksissä kaikista ulkopuolisista.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa on määritellyt toimenpiteet, joilla kontaktit ja koronaviruksen tartuntariski ottelutapahtumissa minimoidaan. Uefan return to play -protokolla sisältää äärimmäisen tarkan ohjeistuksen, jolla pyritään myös vakuuttamaan eri jäsenmaiden viranomaiset siitä, että pelaajat voivat liikkua maasta toiseen ilman karanteenia.

Suomen Palloliiton pääsihteerin Marco Casagranden mukaan Palloliitto neuvottelee parhaillaan Suomen terveysviranomaisten kanssa karanteenin välttämisestä.

Mestarien liigan karsintaottelussa Norjassa keskiviikkona käväisseen Kuopion Palloseuran pelaajien ei tarvitse jäädä karanteeniin, sillä Norjasta palaavien karanteenimääräys astuu voimaan vasta maanantaina 24. elokuuta.

Palloliiton olosuhdetoimikunnan puheenjohtaja Raimo Sarajärven mukaan ensi viikolla Eurooppa-liigan karsintoihin matkustavat suomalaisjoukkueet eivät näillä näkymin joudu karanteeniin.

– He joutuvat sitoutumaan noudattamaan Uefan määrittelemää kuplaa. Lopullinen päätös kaikesta on terveysviranomaisilla. Riski tuoda tautia mukanaan tämän seulan läpi on äärimmäisen pieni, minimaalinen, Sarajärvi toteaa Yle Urheilulle.

Erityisjärjestelyt tulevat kalliiksi

Uefan ohjeistuksen mukaan pelaajat ja matkalle lähtevät seuran toimihenkilöt testataan koronaviruksen varalta hyvissä ajoin ennen lähtöä ja Suomeen palatessa. Joukkueet matkustavat kohteeseen desinfioidulla yksityiskoneella ja jatkavat matkaa yksityisellä bussilla, jonka kuljettaja pukeutuu suojavaatteisiin. Pelaajat saavat käyttää ainoastaan bussin keskiovea.

Hotellilla joukkueelle on varattu kokonainen kerros ja omat ruokailutilat, joissa ei saa olla henkilökuntaa paikalla samaan aikaan. Pelaajat ottavat kasvomaskinsa pois ainoastaan ottelun ajaksi.

Irlantiin matkustavan Ilveksen kehityspäällikkö Toni Hevonkorpi kertoo, että toiminta stadionilla on määritelty tarkasti. Valmentajat ja vaihtopelaajat saavat liikkua vain tietyllä alueella.

– Stadionille mennessä jokaisen henkilön lämpötila mitataan ja henkilöitä saa olla stadionilla rajoitettu lukumäärä. Paluumatkan pitää alkaa välittömästi pelin jälkeen, Hevonkorpi kertoo.

Irlanti on vielä tämän viikon ajan yksi niistä maista, joista matkustavan ei tarvitse jäädä omaehtoiseen karanteeniin. Kasvavan tartuntamäärän vuoksi karanteenimääräys astuu voimaan maanantaina. Sama koskee Tanskaa, johon Honka matkustaa Århusin vieraaksi

Interillä on parempi onni, sillä Unkari on yksi harvoista maista, joita karanteenisääntö ei koske myöskään ensi viikolla.

Ilveksen Hevonkorpi on tietoinen Palloliiton ja terveysviranomaisten neuvotteluista karanteenin poistamiseksi, mutta odottaa vielä virallista tietoa asiaan. Ilveksen ja Hongan karanteeni sotkisi Veikkausliigan otteluohjelmaa viikoiksi.

– Matkustaahan me saamme, koska kyseessä on työmatka. Mutta onko takaisin tullessa karanteenia, siitä me odotamme vielä vastauksia.

Hevonkorven mukaan järjestelyt ovat aiheuttaneet jonkin verran lisävaivaa ja lisäkustannuksia. Irlannin-matkaan palavaa tarkkaa euromäärää hän ei halua paljastaa.

– Uefa on tässä hieno järjestö, että koska se edellyttää näitä laajoja toimenpiteitä, se myös osallistuu näihin lisäkustannuksiin. Uefa sitten myös kompensoi vähän seuroille päin, että ei sen isompaa haittaa tule, Hevonkorpi valottaa.

Lue myös:

KuPSin Mestarien liigan urakka päättyi lyhyeen – norjalaisjoukkue iski taululle todella tylyt lukemat

Palloliitto yrittää vakuuttaa viranomaiset, jotta riskimaiden maajoukkueet pääsevät Olympiastadionille ilman karanteenia – Huuhkajien varavaihtoehtona "kotipelit" Unkarissa

Jalkapallon maaottelut pelataan syyskuussa tyhjille katsomoille – Huuhkajat voi joutua evakkoon, jos karanteenimääräyksistä ei poiketa

Interille, Hongalle ja Ilvekselle arvottiin vierasottelut Eurooppa-liigan karsinnassa