Korona, valtapeli ja Valko-Venäjän kuohunta sotkevat KHL:n suunnitelmia – Asiantuntija Jokerien vaikutusvallasta: "Valtakeskukset sijaitsevat jossain muualla kuin Helsingissä"

Jokerit odottaa vieläkin KHL:n päätöstä, millä tavalla alle kahden viikon päästä alkava kausi viedään läpi.

Jokerien KHL-kajusi päättyi viime keväänä koronapandemian takia ennen KHL:n puolivälieriä. Kuva: Petri Saarelainen/AOP

Jääkiekon KHL-kauden on määrä alkaa keskiviikkona 2. syyskuuta. Päivää myöhemmin Helsingin Jokereiden pitäisi pelata kauden avausottelunsa Dinamo Minskin vieraana Valko-Venäjällä.

Vaikka kauden alkuun on alle kaksi viikkoa, Jokereissa ollaan epätietoisia siitä, päästäänkö otteluita ylipäänsä pelaamaan.. Koronaviruspandemian lisäksi Valko-Venäjän epävakaa poliittinen tilanne on aiheuttanut kysymysten vyöryn.

On vielä täysin epäselvää, voiko Jokerit pelata kotiottelunsa Helsingissä. Yle Urheilun tietojen mukaan KHL on pohtinut tosissaan myös Jokerien kotipelien järjestämistä Pietarissa.

– Toivottavasti pääsemme aloittamaan kotona, mutta lopullista vastausta meillä ei vielä ole, Jokerien pääomistaja Jari Kurri toteaa tilanteesta.

Onko Jokerien kotiotteluiden pelaaminen Venäjällä edelleen vaihtoehto?

– Kun saamme vastauksia, tulemme lopullisesti ulos niillä skenaarioilla, mitä meillä on. Tässä vaiheessa on liian aikaista puhua mistään vaihtoehdoista.

KHL:ää pelataan kuudessa maassa. Kurrin mukaan Suomen viranomaisten päätökset määrittävät pitkälti sen, voidaanko otteluita pelata Suomessa.

– Toivottavasti saamme vastauksia tällä viikolla tai ensi viikon alussa, että pystymme valmistautumaan muihin vaihtoehtoihin.

Jokerit on KHL-kartalla pieni seura, mutta se on liigalle tärkeä ainoana selkeästi läntisenä joukkueena. Päätöksillä on siis kiire. Kurrin mukaan Jokerit on aktiivinen KHL:n suuntaan omissa mielipiteissään.

– Kyllä meidän mielipidettä arvostetaan KHL:ssä, mikä on hieno asia.

KHL:n vetäessä uusia suuntaviivoja tulevalle kaudelle, on Jokereiden asema vähintäänkin haastava, arvioi jääkiekkoon perehtynyt historiantutkija Markku Jokisipilä. Jokereiden pitäisi saada äänensä kuuluviin 23 joukkueen seasta.

– Siitä voi jo matemaattisesti pohtia, mitä luokkaa vaikutusvalta on Jokereiden osalta. Se on sanottava, että KHL:n valtakeskukset sijaitsevat jossain muualla kuin Helsingissä.

– Sanoisin, että Jokereilla ja Jokerien omistajalla on vielä vähemmänkin sanavaltaa siihen, mihin KHL-liiga kokonaisuudessaan menee. Yrittää voi, mutta tärkeimmät päätökset tehdään jossain muualla, sanoo Jokisipilä.

Lauri Marjamäki jatkaa Jokerien päävalmentajana tälläkin kaudella. Kuva: Emil Hansson/All Over Press

Tutkija epäröisi matkustamista Valko-Venäjälle

Jokereiden avausottelu Dinamo Minskiä vastaan on suurennuslasin alla myös Valko-Venäjän tulehtuneen tilanteen takia. Maa on juuri nyt historiansa suurimmassa myllerryksessä.

Kyseenalaisesta presidentinvaalien tuloksesta alkoivat väkivaltaisuudet ja mielenosoitukset maata itsevaltaisesti yli kaksi vuosikymmentä hallinnutta Aljaksandr Lukašenkaa vastaan. Valko-Venäjän turvallisuustilanne voi muuttua nopeastikin.

– Ensimmäisenä tulevat mieleen mielenosoitukset ja levottomuudet sekä toisaalta myös koronavirus, jota ei ole kovinkaan pieteetillä hoidettu Valko-Venäjällä. Joukkueella on varmasti isoja kysymyksiä mietittävänä. Itse epäröisin kyllä vahvasti (matkustamista), sanoo Aleksanteri-instuutin johtaja Markku Kangaspuro.

– Jos siellä on täysi hulina päällä, lakot menossa ja koronavirustilanne huono, ei se silloin täysin yksinkertaista ole. Tuskin kovin suurta urheilujuhlaakaan olisi ilmassa, jatkaa Kangaspuro.

Jari Kurrin mukaan kaoottinen tilanne Minskissä ei ole vaikuttanut pelaajiin.

– Olemme olleet tosi avoimia pelaajien suuntaan. Olemme aina kertoneet, jos jotain kerrottavaa on ollut ja pitäneet pelaajat ajan tasalla. Totta kai, kun vain pari viikkoa on aikaa, niin lopullisia vastauksia pitää löytyä. Pelaajat ovat hyvin sitoutuneita ja tietävät koko ajan, missä mennään.

– Kerran viikossa seurajohto on päivittänyt tilanteen, missä mennään. Olemme saaneet keskittyä urheiluun, päävalmentaja Lauri Marjamäki vahvistaa.

Jari Kurrin mukaan Jokereilla on erilaisia skenaarioita KHL-kauden pelaamisesta, mutta niistä kerrotaan vasta Suomen viranomaisten linjausten jälkeen. Kuva: Vladimir Bezzubov / AOP

Politiikka ja urheilu kulkevat vahvasti käsi kädessä KHL:ssä. Lukašenkan persoona on kytkeytynyt vahvasti jääkiekkoon, ja koko KHL-liiga käynnistyi runsaat kymmenen vuotta sitten Venäjän presidentin Vladimir Putinin ideasta.

Jos kauden alku viivästyisi, positiiviset imagohyödyt jäisivät valtionjohdolta saamatta. Tämä on tutkijan mukaan varmasti yksi merkittävimmistä syistä, miksi KHL:n johdolla on niin suuri palo saada kausi käyntiin.

– Samalla haihtuisi distraktiovaikutus eli se, että ihmisille annettaisiin muuta ajateltavaa kuin vain normaaliin elämään liittyviä asioita. Kokonaisen kauden peruuttaminen alleviivaisi tilanteen poikkeuksellisuutta, avaa historiantutkija Markku Jokisipilä.

– Auttaisiko normaaliin urheilutoimintaan palaaminen Lukašenkan tilannetta Valko-Venäjällä? Se on ihan oma kysymyksensä, koska opposition ääni alkaa olla jo niin voimakas, että laivaa ei käännetä enää pelkällä jääkiekon pelaamisella.

Myös Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kangaspuro uskoo, että tahtotila pelien aloittamiselle on kova.

– Isot firmat Gazpromista lähtien rahoittavat KHL:ää, joten tässä mielessä se on tietyllä tapaa Venäjän "kasvot". Siinä on varmasti kovat paineet saada pelit käyntiin, sanoo Kangaspuro.

Jääkiekko on lähellä Vladimir Putinin (vas.) ja Aljaksandr Lukašenkan sydämiä. KHL-kauden peruminen olisi asiantuntijoiden mukaan kaksikolle raju kolaus myös poliittisesti. Kuva: Andrei Stasevich / TASS

KHL antanut tiukat säännöt

Koronavirustilanne on luonnollisesti nostanut isoja kysymyksiä siitä, onko kautta järkevää aloittaa. Vaikka lopullista päätöstä pelien alkamisesta ei ole vielä tullut, on Jokerien leiriin tullut tiukka ohjeistus, millä tavoin pandemian aikana tulee toimia.

KHL-joukkueilta vaaditaan NHL:n kaltaista "kuplassa" elämistä, jossa ulkopuoliset kontaktit minimoidaan, joskaan ei yhtä tiukin ehdoin kuin Pohjois-Amerikassa.

– Meillä on siihen kovat systeemit KHL:n puolelta. Pojat, valmennusjohto ja koko porukka, joka pyörii joukkueen ympärillä testataan viiden päivän välein. Tarvittaessa useamminkin. Myös meillä on kuplassa elämistä, selventää Kurri.

– Kun vierasjoukkueet tulevat toivottavasti Helsinkiin, he menevät suoraan lentokentältä hotelliin ja sieltä jäähallille. Eivätkä siis ole missään vaiheessa tekemisissä kenenkään muun kanssa. Kyllä tämä on mietitty ihan loppuun asti. Tämä on ollut käytäntö monessa paikassa ja sama se on myös meillä.

Onko mielestäsi vastuullista toimintaa, jos joukkueita lennätetään pandemiatilanteessa maasta toiseen pelaamaan otteluita?

– Kyllä me kiinnitämme huomioita pelaajien terveyteen tosi tarkkaan niin kuin sanoin edellä kuplassa elämisestä. Se puoli hoidetaan tosi tarkasti, lupaa Kurri.

KHL:n viime kausi keskeytettiin maaliskuussa koronapandemian takia. Jokerien oli tarkoitus kohdata Pietarin SKA puolivälierissä. Helsinkiläisjoukkue ehti vetäytyä pudotuspeleistä ennen KHL:n virallista päätöstä kauden keskeyttämisestä.

Lue myös: