1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. soutu

Yksi kaikkien aikojen parhaista olympiavalmentajista astui sivuun – Gröblerin uskomaton, 50-vuotinen ympyrä sulkeutui

Olympiahistorian yksi menestyneimmistä valmentajista, liki 30 vuotta Britannian soutumaajoukkuetta huippumenestyksellä valmentanut Jürgen Gröbler on jättänyt tehtävänsä.

Jürgen Gröbler Kuva: Getty Images

Legendaarinen valmentaja Jürgen Gröbler on päättänyt jättää kullanhohtoisen pestinsä, kertoo Britannian soutuliitto. (siirryt toiseen palveluun)

Gröbler, 74, kertoi yllätyspäätöksestään torstaina, jolloin hänelle tuli kuluneeksi päivälleen 50 vuotta ammattivalmentajauransa alkamisesta.

– Ilmoitus oli pienimuotoinen shokki urheilijoille. He eivät ehkä odottaneet sitä tietoa minulta. Sen jälkeen tilaisuudessa oli ihan hiljaista, hyvin tunnepitoinen hetki kaikille, kuvasi Gröbler.

Vuoden 1972 olympialaisista lähtien Gröblerin valmennettavat ovat yltäneet soudussa aina olympiamitaleille – pois lukien Los Angelesin 1984 kisat, jolloin itäblokin maat boikotoivat olympialaisia. Harvalla valmentajalla on esittää kaikissa kymmenessä olympiapestissään vähintään yhtä kultaa.

Saksalainen johti uransa alussa Itä-Saksan eli DDR:n olympiamenestykseen ja nosti sen jälkeen Britannian maailman parhaaksi soutumaaksi, jota se on edelleen.

Gröblerin johdolla Britannia on saavuttanut vähintään yhden soudun olympiakullan jokaisessa kesäkisassa vuodesta 1992 lähtien. Hänen alaisuudessaan maa on rohmunnut yhteensä 33 olympiamitalia, joista 22 kultaista.

– Olen luonnollisesti erittäin pettynyt siihen, että Jürgen ei pystynyt lopettamaan häikäisevää uraansa Tokion 2020 olympialaisissa, koska olen varma, että hän olisi saavuttanut lisää urotekoja. Nyt ei ole aika puhua, miten me jatkamme tästä, vaan nyt on aika juhlia fantastista valmentajauraa ja uskomatonta henkilöä, julisti Britannian soutupomo Andy Parkinson.

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach osoitti kunnioitustaan valmentajalegendalle kuultuaan päätöksestä.

– Jokaisen suuren urheilijan ja joukkueen takana on aina hieno valmentaja. He ovat urheilun tuntemattomia sankareita. Gröblerillä oli poikkeuksellinen kyky, josta monet urheilijat ovat päässeet nauttimaan. Hänen omistautumisensa lajille on loistava esimerkki koko olympialiikkeelle, korosti Bach.

Lue myös

Olympiahistorian menestysvalmentaja, josta olet tuskin kuullut – mustasta menneisyydestä huolimatta jopa Sir Alex Ferguson jää saarivaltiossa hänen varjoonsa