Suora

  • Urheiluruutu

Villi kortti Tokioon on yksi saavutettu tavoite – ratsukko treenaa kohti paralympialaisia, olivatpa seuraavat edessä Tokiossa tai vasta Pariisissa

Videon perusteella hankittu kisaratsu on vaatinut töitä, mutta yhteistyö on vienyt Pia Reitin ja Supremon nopeasti kansainvälisille kilpakentille.

urheilu
Pararatsastaja Pia Reitti ja hänen hevosensa Supremo eli Seppo
Pia Reitin ja Supremon yhteistyö on tuottanut hyvää tulosta nopeasti. Ratsukko sai villin kortin Tokion paralympialaisiin.Yle / Jouko Tapper

Kolme vuotta sitten selkärankareumaa sairastavan Pia Reitin kotipihaan kaartoi auto, josta pihaan talutettiin komean kokoinen, joskin tuolloin varsin kevyessä kunnossa ollut Supremo eli Seppo. Reitti ei ollut tavannut hevosta ennen hankintapäätöstä, tanskalaisruuna oli kuitenkin tehnyt vaikutuksen esittelyvideolla.

Koko ikänsä hevosten kanssa puuhannut Reitti tiesi jo tuolloin, että Sepon kanssa on tehtävä paljon töitä, jotta se saadaan oikeasti kisakuntoon. Kehitys oli kuitenkin odottamattoman nopeaa.

Ratsukko osallistui seuraaviin SM-kisoihin ja siitä kisatahti vain kiihtyi ja kisaympyrät suurenivat.

– Oli se aika yllätys. Sellainen hämärä haave oli päästä seuraaviin PM-kisoihin Norjaa. Sinne mentiin ja siellä ruvettiin puhumaan, että jos mentäisiin myös MM-kilpailuihin. Silloin kesällä tulinkin valituksi MM-joukkueeseen ja sinne oltiinkin parin kuukauden varoitusajalla menossa. Nopeasti ollaan menty, mutta ollaan me töitäkin tehty, Reitti kertoo.

Ahkera kiertäminen ja treeni palkittiin

Pararatsastuksen ryhmässä IV ratsastava Reitti on noussut Sepon kanssa nopeasti maajoukkueeseen ja takana ovat jo myös EM-kilpailut. Viime vuonna Reitti ja Seppo matkustivat kesän ja syksyn aikana joka kuukausi jonnekin päin Eurooppa kilpailemaan.

– Me tykätään reissata ja hevonen reissaa hyvin. Meillä on matkat ja kilpailutkin menneet toistaiseksi hyvin. Se oli hyvä kokemus, vaikka olikin kiireistä, Reitti kertaa viime vuottaan.

Pararatsastaja Pia Reitti
Pia Reitti on kerännyt arvokasta kisakokemusta kiertämällä viime vuonna ahkerasti kisoja Euroopassa.Yle / Jouko Tapper

– Se on todella arvokasta kokemusta saada kiertää varsinkin kansainvälisiä kisoja. Siellä pääsee kisaamaan omassa ryhmässä ja omia kilpailijoita vastaan. Näkee tason ja saa tuomareiden mielipiteen useasti, se on tärkeää.

Ahkera kiertäminen ja ennen kaikkea hyvät tulokset palkittiin. Heille myönnettiin villin kortin kisapaikka Tokion paralympialaisiin.

– Sinänsä se oli yllätys, mutta toisaalta, kun tämän hevosen ostin, niin ostin sen Tokiota silmälläpitäen. Se oli se päämäärä ja tavoite, mikä piti saavuttaa. Se on nyt saavutettu ainakin näiltä osin ja toivotaan, että päästään laittamaan sitten hevonen lentokoneeseen kohti Tokiota.

– Totta kai, kun tulee menestystä, niin toiveet heräävät. Tulee toivon kipinä, että mitä jos. Se on inhimillistä, nälkä kasvaa syödessä. Olihan se toiveissa totta kai ja sitten kun se tuli, niin wow. Kyllä tuntuu tosi kivalta, ratsukkoa valmentava Håkan Wahlman sanoo.

Viime vuoden tiivis kilpailutahti ja pitkät kisamatkat maksoivat kuitenkin veronsa. Syyskuussa Norjassa yleensä hyvin esiintyvä Seppo vain suoritti kisaohjelman ja matkaväsymystä oli myös Reitillä. Paralympialaisten lykkääntyminen vuodella toikin tervetullutta aikaa pysyä kotona ja treenata niin kuntoa kuin tekniikkaa rauhassa tulevia koitoksia varten.

– Sille on tehnyt ihan hyvää rankan viime vuoden jälkeen vähän treenatakin kotona pidempiä jaksoja. Nyt taas tiukennetaan pikkasen treeniä kohti kisoja ja Seppo on kyllä voinut nyt hyvin, Reitti kertoo.

Ratsukon vahvuutena hyvät hermot ja näyttävät liikkeet

Ratsukon tavoitteena on pystyä paralympialaisissa ratsastamaan oma paras suorituksensa. Reitti aikookin käyttää edessä olevan vuoden oman parhaan suorituksen kehittämiseen entistä paremmaksi.

– Hevosen kanssa, kun lähdetään valmentautumaan, niin ensisijaisesti lähdetään itsensä kehittämisestä ja sitten vasta ruvetaan pyytämään hienoja asioita hevoselta. Lähtökohtaisesti siis kehitän itseäni paremmaksi ratsastajaksi niin henkisesti kuin fyysisesti ja sitten lähdetään vielä hiomaan hevosta.

Pararatsastaja Pia Reitti ja Supremo
Ratsukon vahvuutena ovat Reitin hyvät kisahermot ja ahkera treeni sekä Sepon raamikas ulkomuoto ja näyttävät liikkeet.Yle / Jouko Tapper

– Pialla on erittäin hyvät hermot, kovat kilpailuhermot ja hänellä on kehittynyt tämä fyysinen puoli myös, että jaksaa ja pystyy vaatimaan toistoja uudestaan ja uudestaan ja parantamaan. Seppo on näyttävä hevonen, sillä on kolme erittäin hyvää, laajaa, puhdasta askellajia, Wahlman listaa ratsukon vahvuuksia.

Myöskään valmentaja ei tuudittaudu siihen, että nyt saavutettu taso olisi ratsukon maksimi. Kehitettävää on aina.

– Aina tulee joku, joka sanoo, että kokoamisastetta pitää saada lisää, eli mikä on hevosen kantovoima takajaloille ja niin edelleen. Se on aikalailla loputon tarina kyllä, mutta siinä on myös se suurin kehityskohta. Niin ja ravissa saisi olla vähän enemmän ponnekkuutta ja energisyyttä, käynti ja laukka ovat aikalailla hyvät siinä missä ne nyt ovat.

Kohti Tokiota ja sen yli

Reitti suunnitelee tulevaisuuttaan sillä ajatuksella, että vuoden kuluttua Tokiossa päästään kilpailemaan. Vaikka nyt koronavirustilanne näyttää huonolta, ei harjoitus kuitenkaan mene hukkaan, Reitti pohtii.

– Koetetaan nyt treenata hyvin. Valmentajan kanssa suunnitellaan treenit ja ohjelmat ja mitä mahdollisia kilpailureissuja ulkomaille vielä tehdään ensi vuonna, missä käydään vielä näyttäytymässä tuomareille.

Monelle paraurheilijalle Tokion kisojen peruminen olisi kova isku uralle. Kolmekymppinen Reitti ja 11-vuotias Seppo ovat kuitenkin vasta uransa alussa.

– Jos ei Tokio järjesty niin sitten me mennään Pariisiin, Reitti naurahtaa.

Lue myös:

Maajussin morsian karkuteillä – parajoukkue viettää tuoreiden kavioliittojen kuherruskuukautta MM-kisoissa

Suomalaisdebytantti avasi arvokisauransa ennätyspistein

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat