1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. taitoluistelu

Luisteluseura HSK ei ole valittanut 57 000 euron avustusten takaisinperinnästä: "Katsomme tulevaisuuteen"

Helsinki päätti kesäkuussa, että seuran on maksettava takaisin vuoden 2018 avustukset. Tapaus liittyy seuran muodostelmaluistelun päävalmentajan Mirjami Penttisen asiattomaan käytökseen.

Kuvan luistelijat eivät liity tapaukseen. Kuva: Getty Images

Taitoluisteluseura Helsingfors Skridskoklubb (Helsingin Luistinklubi, HSK) ei ole valittanut Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kesäkuisesta päätöksestä, jonka mukaan seuran pitää maksaa takaisin vuoden 2018 avustukset. Maksettavaa kertyy 57 421 euroa.

Mahdollisen valituksen olisi käsitellyt päätöksen tehnyt lautakunta. Se kokoontuu ensi tiistaina, eikä HSK-asia ole esityslistalla. Helsingin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen vahvisti STT:lle, ettei HSK ole valittanut.

Seuran talvella valittu puheenjohtaja Mikael Nyberg viestitti perjantaina, että seura haluaa katsoa eteenpäin eikä taaksepäin.

– HSK katsoo tulevaisuuteen ja harjoittelee intensiivisesti kilpailukauden ohjelmia. Seurassa kaikki on hyvin, Nyberg totesi.

Runsaat 57 000 euroa on monelle urheiluseuralle jättisumma, mutta Nybergin mukaan takaisinperinnällä ei ole vaikutusta HSK:n toimintaan.

Kaupungin kanta avustusten takaisinperinnästä muuttui, kun asiaa käsitteli kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta eikä lautakunnan liikuntajaosto. Liikuntajaosto päätti kesäkuun alkupuolella periä takaisin seitsemän prosenttia vuoden 2018 avustuksista, jolloin seuran maksettavaksi olisi tullut 4 019 euroa.

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) vei liikuntajaoston ratkaisun lautakunnan käsittelyyn. Lautakunta päätti periä kaikki vuoden 2018 avustukset takaisin ja perusteli ratkaisua sillä, että HSK oli rikkonut avustusten ehtoja. Niihin kuuluu reilun pelin sääntöjen noudattaminen, eikä se lautakunnan mukaan toteutunut HSK:ssa.

Seuran muodostelmaluistelun päävalmentaja Mirjami Penttinen on vuoden kilpailukiellossa epäasiallisen käytöksen takia. Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin selvityksen mukaan epäasiallinen käyttäytyminen oli HSK:n valmennuksessa toistuvaa vuonna 2018. Seura ryhtyi korjaaviin toimiin keväällä 2019, joten vuoden 2019 avustuksia takaisinperintä ei koskenut.

Tälle vuodelle kaupungin liikuntajaosto myönsi HSK:lle toiminta-avustusta 18 419 euroa ja tilankäyttöavustusta 46 090 euroa.

Penttinen on kilpailukiellossa Taitoluisteluliiton alaisista kilpailuista, mutta voi valmentaa. Penttinen on pyytänyt luistelijoilta anteeksi.

Lue myös:

Taitoluisteluliitto suhtautui tyynesti Penttisen tapauksen aiheuttamiin kuluihin: "Raha meni tarpeeseen"

Taitoluisteluliitto joutui maksamaan noin 240 000 euroa Mirjami Penttisen tapauksen käsittelystä

Miksi Taitoluisteluliitto teki sovintosopimuksen luistelijoita nöyryyttäneen Mirjami Penttisen kanssa? Puheenjohtaja avaa ratkaisevia syitä

Taitoluisteluliitto, HSK ja Mirjami Penttinen yllättäen sopuun – vuoden kilpailukielto pysyy kuitenkin voimassa

"Olisi ehkä helpompi, jos sä tappaisit ittes" – entiset valmennettavat kertovat menestyneen suomalaisvalmentajan nöyryyttävästä ja alistavasta käytöksestä sekä vuosia jatkuneesta henkisestä väkivallasta