Hyppää sisältöön

Vaarallisesti pallon päähänsä saanut pelinjohtaja Iiro Haimi joutui jäämään pois pelikentiltä ja päivätöistä – muun muassa tasapainon kanssa ongelmia: "Päivä kerrallaan"

Kouvolan Pallonlyöjien pelinjohtaja Iiro Haimi sai hirvittävällä tavalla pallon suoraan lyönnistä päähänsä. Haimi palasi jo pelikentille, mutta joutui jäämään keskiviikkona pois päivätöistä, eikä paluusta pelinjohtotehtäviin ole varmuutta.

Pahasta loukkaantumisestaan ja jälkioireista huolimatta Iiro Haimi on toiveikas paluustaan Kouvolan pelinjohtotehtäviin. Kuva: Tomi Hänninen

Pahasti pallon päähänsä saanut Kouvolan Pallonlyöjien pelinjohtaja Iiro Haimi palasi pelikentille vajaa viikko sitten, mutta joutui jäämään uudestaan sivuun perjantaina.

Haimi johti KPL:n sisäpeliä Hyvinkään Tahkoa vastaan viime sunnuntaina ja oli jo tiistaina täydessä pelinjohtovastuussa Kankaanpään Mailaa vastaan.

Kankaanpäässä hän alkoi kuitenkin oireilla.

– Silloin rupesi tulemaan oireita, kuten huimausta, ja olo heikentyi aika huomattavasti jo pelipäivän aikana.

Haimi meni vielä keskiviikkona normaalisti päivätöihinsä, mutta joutui jättämään työpäivän kesken. Oireet pahenivat ja sen jälkeen hän on ollut kotona vuodelevossa.

– Neurologi tutki tänään, ja muuta hälyttävää ei löytynyt paitsi ainoastaan tasapainon kanssa on pientä ongelmaa. Siitä se huimauskin varmaan johtuu, Haimi kertoo.

– Kävellessä vähän keinuttaa, ja sitten kun tehdään testejä, meinaa normaalissa seisoma-asennossa kaatua vähän taaksepäin. Kävellessä pystyy kyllä kävelemään, mutta se on ehkä hapuilevampaa kuin normaalisti.

Paluusta pelinjohtotehtäviin ei ole varmuutta

Haimi sai pallon suoraan lyönnistä korvansa taakse. Siitä seurasi aivotärähdys, mutta luita ei tilanteessa murtunut, eikä tälli aiheuttanut esimerkiksi mitään vakavia verenvuotoja.

Ihmisen tasapainoelin on kuitenkin sisäkorvassa, ja nyt tutkitaan onko siellä jotain vaurioita.

Haimi uskoo olevansa ainakin tämän viikon pois pelinjohtotehtävistä. Illalla hän keskustelee tilanteestaan KPL:n lääkärin kanssa, mutta pelikentille paluun edellytyksenä on joka tapauksessa täysi oireettomuus kotioloissa.

– Ehkä enemmän päivä kerrallaan katsotaan. Toive on, että kunto olisi sellainen, että pystyisi ensi viikosta lähtien olla loppukauden peleissä mukana, mutta varmuutta siitä ei tässä kohtaa ole, Haimi sanoo.

– Kotona olemisesta on kuitenkin aika pitkä matka siihen, että kun lykätään siihen normaali arki, pelit, niiden valmistelut, matkustamiset ja muut – kestääkö sitä rasitusta, se jää mietittäväksi myöhäisempään ajankohtaan.

Normaalitilanteessa lyönti- ja kiinniottotehtävissä oleva Anssi Lammila on paikannut Iiro Haimia KPL:n pelinjohtajana. Kuva: Tomi Hänninen

Terveys pesäpallon edelle

Pesäpallon kannalta sivuun joutuminen tässä vaiheessa kautta on Haimin mukaan ikävin mahdollinen.

– Pitkä kausi tehty töitä talvesta asti ja sitten vihdoin epävarmuuden jälkeen päästiin vihdoin pelaamaan. Nyt sitten on mahdollista, ettei pysty olemaan loppuun asti mukana, niin on se tottakai harmittava juttu.

– Jos tilanne konkretisoituisi sellaiseksi, ettei varmuudella pystyisi olemaan mukana, sitten voi olla henkisesti vielä vaikeampaa, mutta kyllä tässä toiveita koko ajan elättelee ja rakentaa ajatusmaailmaansa niin, että mukana ollaan kun pudotuspelit alkavat.

Ikävästä tilanteesta huolimatta urheilukin on loppujen lopuksi toissijaista.

– Lähtökohta on, että tulee terveeksi ja se on ykkösprioriteetti. Vaikka pesis on tosi tärkeä asia, sitä ei voi tehdä terveyden kustannuksella.

Tuen määrästä Haimin toipuminen ei ainakaan jää kiinni. Hän sanoo saaneensa jo heti loukkaantumisensa jälkeen puhelimen täyteen viestejä eri kanavien välityksellä.

– On tullut lukematon määrä yhteydenottoja viesteillä, ja on tsempattu. Seura, perhe, tuttavat ja täysin tuntemattomat ihmisetkin ovat laittaneet viestiä. Se tuki on ollut älyttömän suuri.

Haimin tilalla KPL:n viuhkan varressa ainakin perjantaina Koskenkorvaa vastaan nähdään Anssi Lammila. Lammila oli pelinjohtotehtävissä jo Haimin loukkaantumisen jälkeisissä peleissä IPV:tä ja JymyJusseja vastaan.

Lue myös:

Pesäpallon päähän saanut Haimi näki katsomosta, kun Koplan Lammila otti debyyttivoittonsa viuhka kädessä: "Koitin olla sotkematta poikien peliä"

Pelottavasti pallon päähänsä saanut KPL:n pelinjohtaja pääsi sairaalasta yöksi kotiin: “Ei sitä ajattele, että se on vaarallista, kun osumia ei ole tullut”

Katso video: Superpesiksessä järkyttävä kauhunhetki kun lyöty pallo iskeytyi suoraan pelinjohtajan päähän – Yle Urheilun tietojen mukaan Haimille ei vammoja