Suomalaisille merkittävässä F1-tallissa tehtiin kivulias päätös – lajilegendan kanssa töitä tehnyt Ylen asiantuntija: “Tämä on todella iso uutinen”

F1-sarjan perinteikkäimpiin ja menestyksekkäimpiin tiimeihin kuluva Williams ei ole enää perheen omistuksessa.

Formula 1
Frank Williams
Frank Williamsin omistus omassa tiimissä on myyty nyt pois. Drew Gibson/Getty Images

Autourheilun kuninkuusluokassa F1-sarjassa jysähti perjantaina ulos odotettu, mutta silti suuri uutinen. Perinteikäs F1-sarjan tiimi Williams on myyty amerikkalaiselle sijoitusyhtiölle Dorilton Capitalille.

Williams on F1-sarjan perinteikkäimpiä ja menestyksekkäimpiä tiimejä. Sir Frank Williamsin tiimi tuli mukaan F1-sarjaan vuodelle 1977 ja on ehtinyt voittaa seitsemän kuljettajien sekä yhdeksän tiimien mestaruutta. Williams on F1-historian toiseksi menestynein tiimi heti Ferrarin jälkeen tiimimestaruuksilla mitattuna.

Nykyään 78-vuotias Frank Williams siirsi jo vuonna 2012 vastuitaan tiimissä tyttärelleen Claire Williamsille, mutta Frank Williamsilla on ollut vielä vahva rooli tiimissä.

Claire Williams ja Frank Williams 12072019
Williamsin F1-tallin perustaja Frank Williams (oik.) omisti Forbesin mukaan tallista 51,7 prosenttia vuoden 2017 lopussa. Williamsin tytär Claire toimii tallissa apulaistallipäälikkönä.Getty Images

Williams on kuitenkin ollut viime vuodet ongelmissa F1-sarjassa. Jo aiemmin keväällä tiimi ilmoitti etsivänsä joko osaomistajaa tai täysin uutta omistajaa tiimille talousvaikeuksien takia.

Myyntipäätös oli siinä mielessä historiallinen, sillä Williams oli nykyisistä F1-sarjan tiimeistä vielä jäänyt ainoaksi perheyritykseksi. Yle Urheilun Formula 1 -asiantuntija Jukka Mildh työskenteli Frank Williamsin ja Williams-tiimin kanssa tiiviisti yhdessä 2000-luvun puolivälissä, kun Mildh toimi tallissa ajaneen Nico Rosbergin taustaryhmässä.

Mildh uskoo, että Williamsin myyminen pois perheen omistuksesta oli kivulias päätös.

– Tiedän, miten tärkeä tiimi on ollut Frank Williamsille ja koko hänen perheelleen. Tämä on todella iso uutinen ja varsinkin Frank Williamsille todella iso päätös. Jos katsotaan asiaa vielä raadollisemmin, F1-tiimi on pitänyt Frank Williamsin kiinni elämässä vaikeassa terveydentilassakin, Mildh sanoo.

Päätös oli asiantuntijan mukaan myös kuitenkin helpottava pitkällisen pohdinnan ja myyntiprosessin jälkeen. Kauppahinnaksi muodostuu mediatietojen mukaan 152 miljoonaa euroa.

"Williams on jättänyt isoja jälkiä F1-sarjaan"

Mildh pitää nyt täysin tiiminsä omistuksestaan luopuvaa Frank Williamsia yhtenä koko sarjan historian avainhahmoista. Tallin teki erityislaatuiseksi juuri se, että moni tiimin ihminen halusi tehdä töitä periksi antamattomuudellaan säväyttäneelle Frank Williamsille.

– Frank Williams on ollut F1-sarjan ydinporukassa, joka lähti viemään koko sarjaa eteenpäin. Williams oli ytimessä Ron Dennisin, Ken Tyrrellin ja Bernie Ecclestonen kanssa, Mildh toteaa.

Frank Williams, Patrick Head
Frank Williams (vas.) ja Patrick Head (oik.) oli Williamsin voimakaksikko menestysvuosina. Head otti jopa Williamsin tiimin johtoonsa siksi aikaa, kun Williams loukkaantui pahasti auto-onnetomuudessa vuonna 1986. Pyörätuoliin joutunut Williams palasi kyllä myöhemmin tiimin johtotehtäviin. Kuva Monacon GP:stä vuodelta 1997.Paul-Henri Cahier/Getty Images

Koko tiimistä on muodostunut yksi arvostetuimmista F1-brändeistä. Williamsin perhetiimin menestysvuodet osuivat 1980- ja 1990-luvuille.

Menestyksestä puhuttaessa ei sovi unohtaa toista tallin perustajajäsentä Patrick Headia.

Aikanaan Williamsilla pääsuunnittelijana toiminut Head loi 1990-luvun alussa Williamsin autoihin uutuutena aktiivijousituksen, joka mullisti sarjaa.

– Williams on tallina jättänyt isoja jälkiä F1-sarjaan, Mildh painottaa.

Suomalaisillekin merkittävä mestaritehdas

Suomalaisillakin on ollut suuri tunneside perinteikkääseen tiimiin. Keke Rosberg voitti Williamsilla ajaessaan ensimmäisenä suomalaisena F1-maailmanmestaruuden vuonna 1982.

Keke Rosberg vuonna 1982
Keke Rosberg voitti maailmanmestaruuden vuonna 1982. Kuva kyseiseltä kaudelta Sveitsin osakilpailusta. Bernard Cahier/Getty Images

Myös nykyinen Mercedeksen tähtikuljettaja Valtteri Bottas on ajanut Williamsilla. Bottas sai ensikasteensa F1-maailmaan juuri Williamsilla ja kasvoi F1-maailmaan Williamsin tiimin kautta.

Midlh korostaakin Williamsin merkitystä ponnahduslautana monen F1-tähden uralla. Sen kautta luokkaan on noussut lukuisia kovia kuljettajia.

Mildh mainitsee 2000-luvulta esimerkeiksi maailmanmestarit Jenson Buttonin ja Nico Rosbergin. Tuoreimpia esimerkkejä ovat Bottas ja tallin nykykuljettaja George Russell. Nuorta brittiä pidetään tällä hetkellä sarjan yhtenä kovimmista tulevaisuuden tähdistä.

– Williams kuuluu F1-sarjan mestaritehtaisiin, Mildh sanoo.

Luopumisen tuska vaikuttanut alamäkeen

Toki Williamsillakaan ei ole aina kaikki sujunut ruusuisesti. Williams on valunut viime vuosina aivan F1-sarjan tyvipäähän. Viimeisin tiimin mestaruus on jo hyvin kaukaa eli vuodelta 1997. Tuolloin myös Jacques Villeneuve ajoi kuljettajien mestaruuteen.

Felipe Massan ja Valtteri Bottaksen johdolla Williams nousi taas korkealle. Williams oli vuosina 2014 ja 2015 MM-sarjassa peräti kolmas. Sen jälkeen on ollut jälleen vaikeaa. Kahtena edelliskautena Williams jäi sarjassa vimeiseksi. Viime kaudella Williams keräsi vain yhden pisteen.

Frank Williams
Frank Williams on ollut tuttu näky Williamsin pilttuussa, vaikka virallisesti hän ei olekaan enää aikoihin johtanut tiimiä.Mark Thompson/Getty Images

Alamäen syynä on vahva F1-sarjan luonteen muutos. Kasvavat kulut ja jatkuvasti kovempi vaatimustaso ovat tehneet perheyritykselle sarjassa menestymisen vaikeaksi. Lisäksi Mildh nostaa esiin Frank Williamsin tietynlaisen jääräpäisyyden ja tietynlaisen luopumisen tuskan.

– Monien yrittäjien on vaikea luopua johtamisen vallasta ja kontrollista. Heidän on vaikea luottaa muihin ihmisiin, Mildh sanoo.

Toisaalta Mildh pitää Williamsin taivalta perheyrityksenä hienona. Moni muu vastaava viritelmä F1-sarjassa kesti huomattavasti lyhyemmän ajan.

– Iso pala F1-historiaa jää nyt taakse. Aika hienoa, että Williams pääsi näinkin pitkälle, Mildh tunnelmoi.

Lupaava tulevaisuus?

Tuoreen Concorde-sopimuksen myötä Williams ja muutkin sarjan yhdeksän tallia ovat sopineet jatkavansa F1-sarjassa ainakin vuoteen 2025 saakka.

Uusi omistaja Dorilton Capitol aikoo säilyttää jatkossakin Williamsin nimen tiimissä. Tallin tilat säilyvät vanhassa majapaikassa Grovessa. Asiantuntija Mildhin mukaan tulevaisuus näyttää siinä mielessä valoisalta, että parin vaisun viime kauden jälkeen Williams on pystynyt kirimään muita. Alemmassa keskikastissa ero Haasiin ja Alfa Romeoon on kaventunut, vaikka toki Williams on vielä ilman pisteitä tämän kauden sarjassa.

Williams F1 2020
George Russell ja Nicholas Latifi ajavat tällä kaudella Williams-autoja.AOP/XPB Images

Lähtökohdat uudelle omistajalle lienevät silti kunnossa. Olosuhteiden pitäisi olla riittävän hyvät. Pääomasijoittaja tarvitsee kuitenkin Mildhin mukaan vielä itse alan eli F1:n asiantuntijoita tiimiiin tekemään töitä.

– Tässä on mahdollisuus tehdä hyvä talli. On aihioita rakentaa. Ensimmäiseksi tilanne pitää kuitenkin stabiloida. Pitää olla oikeat osaajat. Toivottavasti uudet omistajat osaavat nimittää heti uuden vetäjän. En ihmettelisi, jos hänet on jo rekrytoitu, Mildh toteaa.

Mildh ei usko, että viime vuosina tiimiä vetänyt Claire Williams jatkaisi päällikön tehtävissä uuden omistajan aikakaudella. Mildhin näkemyksen mukaan amerikkalaissijoittajat palkkaavat johtoon uudet ihmiset.

– Toki yhdessä yössä Williamsin edustajat eivät lähde pois. Mutta voisin kuvitella, että Claire ei ole kiinnostunut olemaan enää samassa paikassa. Tilanne muuttuu nyt tallissa niin paljon. Kynnys astua sivuun on aika matala, Mildh toteaa.

Lue lisää:

Williamsin perheomistukselle loppu – vaikeuksissa olevan F1-tallin uusi omistaja on yhdysvaltalainen sijoitusfirma

Kommentti: Valtteri Bottaksen hehkutettu huippumahdollisuus mestaruuteen on sulanut lähes täysin – neljä ongelmaa on noussut esiin

Kaikki F1-tallit allekirjoittivat sopimuksen, joka takaa lajin tulevaisuuden – tavoitteena kutistaa eroja radalla ja taloudessa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat