1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Samuel Purola osallistui vitsillä 400 metrin kisaan ja otti SM-hopeaa – tuore Suomen mestari jäi taakse

19-vuotiaiden naisten keihäässä Julia Valtanen heitti uransa toiseksi parhaan tuloksen 57,66.

Samuel Purola on keskittynyt 100 ja 200 metrille, mutta on ollut halukas kokeilemaan vauhtiaan myös 400 metrin matkalla jo jonkin aikaa. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Pikajuoksija Samuel Purola juoksi uransa ensimmäisessä henkilökohtaisessa 400 metrin kilpailussa 22-vuotiaiden SM-hopealle. Purola kellotti ajan 48,45 ja jäi Tuomas Lehtosen voittoajasta vain kolme sadasosaa.

Koska Purolalla ei ollut tilastoaikaa, hän joutui juoksemaan huonommassa erässä. Sen hän voitti ylivoimaisesti.

– Ihan ok. Tuohon voi olla tyytyväinen. Ei oikeastaan ollut mitään odotuksia. Koko osallistuminen 400 metrille lähti vähän vitsinä, Oulun Pyrintöä edustava Purola sanoi.

Purola jäi pois viikko sitten kilpailtujen Turun Kalevan kisojen 100 metriltä, mutta otti 200 metrillä pronssia. Tuplasti pidemmän matkan kokeileminen on kiinnostanut 20-vuotiasta sprintteriä.

– Kun 100 metrin startti ei ole oikein toiminut, heitin, että voisin yhtä hyvin juosta 400 metriä. Olen tosin halunnut kokeilla tätä matkaa jo jonkin aikaa. Tuo aika tuli nyt aika rennolla juoksulla, olisin varmaan voinut pudottaa siitä, Purola kertaili.

Kuumassa erässä Liedon Parmaa edustava Tuomas Lehtonen kukisti ratakierroksen Kalevan kisojen mestarin ja kauden tilastokärjen, HKV:n Tommi Mäkisen, joka oli kokonaistuloksissa kolmas ajalla 48,70.

Lehtonen puolestaan on tuore Kalevan kisojen mestari aidatulta ratakierrokselta. Sekä Lehtonen että Mäkinen ovat tällä kaudella juosseet 400 metriä alle 48 sekunnin.

– Se oli kesän raskain juoksu. Tuntui, että vastatuulta oli 300 metriä. Takasuoralla ja uudelleen loppusuoralla. Kovaa aikaa läksin tavoittelemaan, Lehtonen harmitteli.

Purola ja Mäkinen kilpailevat Kemissä myös 200 metrillä ja Lehtonen 400 metrin aidoissa.

Naisten 400 metrillä Kalevan kisojen mestari Mette Baas voitti kotiyleisönsä edessä kultaa ajalla 55,02. 22-vuotiaiden sarjassa kilpaillut Baas voitti kilpailun ylivoimaisesti, vaikka jäikin nimissään olevasta kauden kärkituloksesta miltei sekunnin. Kova tuuli kiusasi myös naisten kisassa.

– Tasapaksu juoksu. Tuntui, että tuulta tuli juoksun ajan vähän joka puolelta, Veitsiluodon Kisaveikkojen Baas totesi.

Tampereen Pyrinnön Alisa Aalto oli toinen ajalla 56,42 ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Aino Pulkkinen kolmas ajalla 56,44.

Valtanen pyyhki Kalevan kisojen pettymyksen harteiltaan

Rauman Urheilijoiden Julia Valtanen rykäisi 19-vuotiaiden keihäskisassa kauden toiseksi parhaan heittonsa 57,66 ja nappasi SM-kultaa.

Valtanen heitti kesäkuun alussa ennätyksensä 57,84 eli vain 18 senttiä pidemmälle kuin perjantaina Kemissä. Ennätyskisan jälkeen hänen kilpailuvireensä on vaihdellut, ja viime viikonlopun keihäsfinaali Turun Kalevan kisoissa päättyi pettymykseen. Kotiintuomisiksi Valtanen sai tuloksen 52,80 ja seitsemännen sijan.

– Tuo pisin heitto oli hyvä. Olisinpa vaan tajunnut ottaa tuollaisen vähän viiston vauhdin jo aiemmin, olisin saanut useamman vähän paremman heiton, Valtanen tuumi.

– Kun saisi vähän paremmin tuen pitämään ja pikkuisen lisää tiukkuutta heittoon, Valtanen sanoi.

SM-hopealle heitti Gamlakarleby IF:n Minna Hollanti (52,37) ja pronssille Vaasan Vasaman Anni-Linnea Alanen (50,62).

Lue myös:

SUL lykkäsi jälleen päätöstä Ruotsi-ottelun järjestämisestä – odottaa poikkeuksia maahantulorajoituksiin: "Haluamme kuulla mahdolliset uudet linjaukset"

Lotta Harala ja Kristian Pulli mukaan Tukholman Timanttiliigaan

Karanteenissa oleva Topi Raitanen kisaa loppukaudella sileillä matkoilla – valmentaja Janne Ukonmaanaho: "Nyt on mahdollisuus päästä kaikkein kovimpiin kisoihin"

Kommentti: Kalevan kisat olivat testi, jonka vain harva suomalainen kärkiyleisurheilija läpäisi – puheet ja teot eivät kohdanneet alkuunkaan