Matti Mattssonilla on edessä vauva-arjen ja huippu-urheilun yhdistäminen – uimarin mukaan perheen perustamisesta ei urheilupiireissä puhuta: “Se on Suomessa tabu”

Jos kaikki menee hyvin, Matti ja Maiju Mattssonin toinen lapsi syntyy tämän vuoden lopulla. Porilaisuimari toivoo, että lasten saamisesta puhuttaisiin urheilijoiden keskuudessa avoimemmin.

Varpu-tyttären syntymä vuonna 2017 muutti Mattssonien perhearkea. Matti Mattsson toivoo, että perheen perustamisesta puhuttaisiin urheilupiireissä enemmän. Kuva: Matti Mattssonin kotialbumi

Tokion jälkeen. Silloin olisi oikea aika. Yksi uran suurimmista tavoitteista olisi jo takanapäin.

Niin sen piti mennä. Ja vielä keväällä näytti siltä, että iloinen perhetapahtuma koittaisi huippu-urheilun näkökulmasta juuri oikeaan aikaan. Asetelma kääntyi kuitenkin päälaelleen.

– Se oli se alkuperäinen suunnitelma. Ajateltiin ja toivottiin, että toinen lapsi syntyisi olympialaisten jälkeen. Uinnin kannalta olisi ollut tietysti helpointa niin. Mutta maailma meni miten meni, Matti Mattsson sanoo.

Jos kaikki sujuu hyvin, on Mattssonien perheessä ensin edessä toisen lapsen syntymä, sitten vasta viiden renkaan kisat. Laskettu aika on joulukuun lopulla. Sen jälkeen ensi vuoteen siirrettyihin olympialaisiin valmistautuminen pitäisi rytmittää vauva-arjen kanssa.

– Eihän se nyt ihan optimaalinen yhdistelmä ole. Mutta emme halunneet vaimon kanssa, että lapsilla on hirveästi ikäeroa. Olemme Maijun kanssa molemmat lapsirakkaita ihmisiä, ja haluamme tehdä lapset kun olemme vielä nuoria. Toinen lapsi oli ollut pitkään pohdinnan alla, lokakuussa 27 vuotta täyttävä Mattsson kertoo.

Moni huippu-urheilija ajattelee toisin. Perheen perustamisen vuoro on usein vasta urheilu-uran jälkeen. Mattsson oli kuitenkin päättänyt jo aiemmin, ettei aseta lapsia ja uintiuraa elämänsä aikajanalle peräkkäin.

– En halua odottaa perheenlisäystä siihen asti, että uintiura loppuu kokonaan.

Miksi niin monet kuitenkin haluavat odottaa?

– Se on hyvä kysymys. Todella harvoilla huippu-urheilijoilla on lapsia. Esimerkiksi uinnin puolella kenelläkään muulla ei ole Suomen huippuryhmästä jälkikasvua. Luulen, että urheilijat ihan globaalistikin ajattelevat, että vedetään ensin se urheilu-ura, sitten katsotaan perhe-elämän kortti, Mattsson pohtii.

Hän toivoisi, että asiasta puhuttaisiin urheilupiireissä avoimemmin. Kukaan ei ole hämmästellyt sen suuremmin Mattssonin elämäntilannetta, mutta keskustelua lasten saamisen ja huippu-urheilun yhdistämisestä Mattsson ei kuule juuri missään.

– Se on Suomessa tabu, hän sanoo.

Suomen ennätys kaksi kuukautta esikoisen syntymän jälkeen

Mattsson haluaa rohkaista kanssaurheilijoitaan siihen, ettei urheilu-urheilu määrittäisi liikaa elämää. Ainakaan silloin, jos toivoo saavansa lapsia.

– Mielestäni se voisi olla ihan toisella tavalla. Kannustan kaikkia siihen, ettei lasten tekemistä lykättäisi. En näe siinä mitään sen suurempaa estettä urheilulle. Toki se haasteita arkeen tuo, mutta ne ovat positiivisia haasteita. Itse olen onnistunut hyvin luovimaan siinä.

Vauva-arki on uimarille tuttua. Perheen esikoinen, Varpu, syntyi lokakuussa 2017. Arki muuttui porilaisessa kerrostalokaksiossa kertaheitolla. Uintiaikoja uudet haasteet eivät tuolloin kuitenkaan hidastaneet, päinvastoin.

– Yksi urani hyvin onnistuneista vuosista oli juuri tuo 2017. Kaksi kuukautta lapsen syntymän jälkeen uin Suomen ennätyksen 200 metrin rintauinnissa.

Entä sitten naispuoliset huippu-urheilijat? Lasten saaminen keskeyttää uran automaattisesti, toisin kuin miehillä. Eikä paluu raskauden jälkeen ole välttämättä helppoa.

– Naisilla se on varmasti hankalampaa, kun keho saattaa vielä muuttua raskauden seurauksena. Tosin tanskalainen huippu-uimari Jeanette Ottesen teki vuonna 2017 lapsen, ja oli seuraavana vuonna MM-kisoissa, että on se mahdollista. Mutta tietysti se voi vaatia naisilta erilaisia uhrauksia, hän sanoo.

Pelkkää ruusuilla tanssimista vaipanvaihdon rytmittämä elämä ei kuitenkaan ole, ainakaan urheilun näkökulmasta. Ensimmäinen lapsi muokkasi Mattssonien pienessä kodissa urheilijan unirytmiä, eikä harjoittelu sujunut aina valmentajan luoman aikataulun mukaan.

– Laitoin välillä valmentajalle viestin aamulla, että hoidetaan tänään uinnit ja puntit vähän myöhemmin iltapäivällä. Eihän siinä ole mitään järkeä lähteä treenaamaan, jos on nukkunut 2 tuntia, Mattsson naurahtaa.

Univelka painoi, mutta Mattsson muistaa saaneensa uudesta elämäntilanteesta myös kummallista lisäpotkua kisoihin.

– Siitä sai ihmeellisellä tavalla virtaa, vaikka olikin valvonut lapsen kanssa välillä yöllä. Mutta pakko myöntää, että onhan se myös stressaavaa. Huippu-urheilussa kun ei voi tehdä koko ajan kompromisseja. Kotihommia pitää tehdä, ja samaan aikaan saada treeneissä kaikki itsestä irti.

Enemmän kotona kuin “normaalit” isät

Sensaatiomaisesti MM-pronssille elokuussa 2013 uinut porilainen uskoo pystyvänsä yhdistämään vauva-arjen ja huippu-urheilun. Siitä iso kiitos kuuluu vaimolle. Mattssonin mukaan työnjako on toiminut erinomaisesti.

– Silloin kun Maijun kanssa yhteen mentiin, niin hän kyllä tiesi mihin leikkiin ryhtyy, Mattsson sanoo.

Huippu-urheilijan kanssa eläminen ei ole aina helppoa. Kisamatkat ja leiritykset vievät uimarin usein kauas kotoa. Mutta Mattsson näkee asiassa myös toisen puolen.

– Vaimoni hoitaa varmasti tulevaa vauva-arkea enemmän, mutta “normaaleihin” isiin verrattuna, siis niihin, jotka käyvät kahdeksasta neljään töissä, olen varmasti enemmän auttamassa perhe-elämässä.

Vaikka harjoittelu vie viisi tuntia Matti Mattssonin päivästä, jää hänellä melko paljon aikaa perheelle. Kuva: Matti Mattssonin kotialbumi

Uimarin työpäivä alkaa kello kahdeksan. Aamutreeni päättyy kymmeneltä. Toinen harjoitus alkaa kahdelta ja kestää niin ikään kaksi tuntia.

– Yksi uinti päivässä. Toinen treeni on sitten punttia tai pyöräilyä tai muuta vastaavaa. Eli hallilla menee yhteensä matkojen kanssa viisi tuntia. Siinähän jää vuorokauteen vielä 19 tuntia!

Tuosta 19 tunnista urheilijan pitää kuitenkin varata riittävästi aikaa lepoon ja nukkumiseen. Olosuhteet ovat Mattssoneilla muuttuneet sitten ensimmäisen lapsen syntymän niin, että uimari voi nukkua yönsä rauhassa. Ahdas kerrostaloasunto on vaihtunut omakotitalooon.

– Olen ajatellut sen niin, että minä nukun tyttäreni kanssa talon toisessa päässä, vaimo ja vauva toisessa, Mattsson kertoo.

“Lapsen kehityksestä pitäisi ottaa mallia”

– Varpu täyttää kohta kolme vuotta. On uskomattoman hienoa seurata hänen kehittymistään. Lapsen kehityksestä pitäisi kaikkien ottaa mallia, Mattsson kertoo innostuneena.

– Mieti nyt! Täydellisesti kyykkyyn, täydellisesti ylös! Missä vaiheessa ihminen oppii siitä pois?

Mattsson haluaa itsekin pystyä tekemään täydellisen suorituksen. Hän toivoo sen tapahtuvan ensi vuonna Tokion olympia-altaassa. Unelman toteutumisen tiellä on kuitenkin vielä monta mutkaa. Epävarmat olot koettelevat urheilijan henkistä kanttia.

– On haastavaa, kun ei tiedä milloin ja missä uidaan. Edellisen kerran olen uinut viime joulukuussa tosissani kilpailun, SM-uinnit. Sen jälkeen on aika paljon vettä virrannut Kokemäenjoessa. Totta kai fokus on Tokiossa, mutta jos siellä ei uida, niin sitten uidaan jossain muualla. Jossain haluan pystyä vielä tekemään sen täydellisen suorituksen.

Mattsson arvelee, että hän harjoitteli liikaa Rion olympiavuonna 2016. Kuva: EPA / All Over Press

Toistoja toiston perään. Kärsivällisyyttä. Epävarmuuden sietämistä. Mattsson ammentaa esikoistyttäreltään oppia.

– Kun katsoo miten pieni tyttö jaksaa tehdä toistoja… Jos ei heti onnistu, sitten suututaan, mutta sitten vaan jatketaan. Niin kauan, että onnistuu. Yritys on se, mitä olen omaan ammattiini tyttäreltäni oppinut.

Isäksi tuleminen on muuttanut monella tavalla Mattssonia. Myös urheilijana. Hän kertoo ennen “härvänneensä” liikaa.

– Rion olympiavuonna (2016) treenasin koko ajan kolme kertaa päivässä. Se oli totaalisesti liikaa. Mutta kun elämässä ei ollut juuri muuta kuin uintia. Ääritreenaamista koko ajan. Lapsiarki on rauhoittanut elämää. Lapsen kanssa pitää olla aikaa. Vaikka niin, että ollaan tämä ilta vaan kotona. Voi katsoa Pikku Kakkosta kun tulee treeneistä kotiin. Ja käydä vaikka lähimetsässä kävelyllä.

Lue myös: