Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Kuin savuna ilmaan

Coloradolla on riveissään isojen pelien suomalaisratkaisija, joka vaatii omiltaan parempaa otteluruuhkassa – "Ei tämä tunnu missään"

Colorado jäi toisen kierroksen avausottelussa Dallasia vastaan liiaksi ykkösketjunsa varaan. Joonas Donskoi on yksi niistä pelaajista, joilta odotetaan aikaisin tiistaiaamuna parempaa.

NHL
Joonas Donskoi
Joonas Donskoi uhkuu pelihaluja Coloradon paidassa.AOP

Niin hienosti kuin Colorado Avalanche NHL:n pudotuspelien avauskierroksella pelasikin, alkavan syksyn osalta joukkueesta on vaikea vielä sanoa paljoakaan. Pehmeä ja hyökkäyspeliltään nallipyssyosastoon kuuluva Arizona ei ollut ensimmäisellä kierroksella Coloradolle minkäänlainen mittari.

Joukkueiden välinen tasoero kiteytyi sarjan kahteen viimeiseen otteluun, Colorado vei molemmat nimiinsä lukemin 7–1.

Avauskierroksen hurmos oli sunnuntain avausottelussa Dallasia vastaan vain kaukainen muisto. Dallas, joka kuuluu niin ikään läntisen konferenssin suosikkeihin, laittoi Coloradon tiukoille ja lopulta niin sanotusti istumaan.

Molempien joukkueiden kärkiketjut pelasivat loistavasti, mutta etenkään Colorado ei saanut apuja taustalta.

Coloradon toinen, kolmas ja neljäs hyökkäysvitja saivat ottelussa aikaiseksi yhteensä ainoastaan kuusi laukausta. Dallas sen sijaan sai kaksi maalia alemmista ketjuista Blake Comeaun ja Roope Hintzin toimesta.

– Dallas on aivan toisenlainen haaste meille, tästä on armottoman kova sarja tulossa, Coloradon Joonas Donskoi sanoo Yle Urheilulle kakkosottelun alla.

– Dallas on todella laadukas joukkue, joten joudumme oikeasti ansaitsemaan jokaisen voiton. Sunnuntaina emme olleet parhaimmillamme ja tulos oli sen mukainen. Meidän ykköskenttä oli taas maaginen, mutta me muut emme saaneet mitään aikaiseksi. Meidän vahvuus on neljän kentän mankeli, mutta tuossa pelissä se jäi täysin piippuun, Donskoi jatkaa.

Isojen pelien mies

Donskoi itse kuuluu juuri siihen osastoon Avalanche-pelaajia, joilta odotetaan tulitukea myös maalinteossa. Avauskierroksella pääosin hyvin pelannut raahelaishyökkääjä kokosi kuplaturnauksen kahdeksassa ensimmäisessä ottelussa tililleen kelpo tehot 3+3=6.

Donskoi sai aivotärähdyksen päivää ennen kuin NHL-kausi keskeytettiin maaliskuussa. Pääkivut ovat nyt historiaa.

– Tauko toimi itselle hyvin, sain aikaa palautua ja kuntoutua. On tosi mukavaa päästä pelaamaan näitä pelejä. Hyvin on mielestäni oma peli kulkenut, jos kohta on sinne joku huonokin peli mahtunut mukaan. Tähän aikaan kaudesta sitä odottaa itseltään, että pystyisi joka ilta parhaimpaansa.

Joonas Donskoi tammikuu 2020
Joonas Donskoi sai aivotärähdyksen keväällä ennen koronakriisin aiheuttamaa taukoa.Getty Images

Vaikka Donskoi ei ole aina nauttinut suurimmista peliminuuteista, tällä on ollut tapana nousta tasaisin väliajoin esiin ratkaisupelaajana. Kesällä 2016 Donskoi osui Stanley Cupin finaaleissa San Josen paidassa jatkoajalla tehtyään yhden voittomaalin jo aiemmin samana keväänä.

Viime vuonna Donskoin maali lähetti Coloradon kesälomille ratkaisevassa seitsemännessä ottelussa pudotuspelien toisella kierroksella. Monet muistavat lisäksi Donskoin isot onnistumiset tärkeillä hetkillä myös SM-liigassa. Laitahyökkääjän neljä voittomaalia on paras suomalaisnoteeraus NHL:stä viiden edellisvuoden osalta.

– Olen aina saanut pelata aika hyvissä joukkueissa Kärpistä alkaen. Pitkiä keväitä on pelattu vähän joka joukkueessa. Totta kai näihin peleihin syttyy myös eri tavalla, kun on mahdollisuus voittaa jotakin suurempaa ja laittaa jengejä pihalle turnauksesta. Halu onnistua on nyt kovimmillaan, Donskoi avaa.

Hyvässä joukkueessa Donskoi toden totta pelaa myös kuluvalla kaudella. Nopeajalkainen ja pelinopea Colorado kuuluu kovan kärjen ja alati kehittyneen syvyyden kautta läntisen konferenssin suosikkeihin. Donskoi ei kuitenkaan suostu kääntämään katsettaan liian pitkälle.

– Aika vähän sitä isoa kuvaa miettii. Ensimmäinen peli tässä sarjassa oli ja meni, ja me olimme siinä huonoja. Ei tässä kannara kauhean pitkälle alkaa mietiskellä. Nyt meidän keskittyminen on ainoastaan siinä, että jokainen äijä tekee kaiken mahdollisen, että putki taas tiistaina kulkee. Nyt pitää saada avausvoitto tähän sarjaan, Donskoi vaatii.

Kova ohjelma

Putki kulki sunnuntaina ainakin Coloradon kärkiketjulla, jossa Nathan MacKinnon, Mikko Rantanen ja Gabriel Landeskog pyörittivät peliä ajoittain mielensä mukaan. Ketju värkkäsi lopulta kaikki Coloradon kolme osumaa. Samanlaista lentokeliä ei nähty muulta joukkueelta, joka joutui jopa hieman yllättäen uuteen sarjaan vain kahden päivän tauon jälkeen.

Colorado pelasi Arizona-sarjassa viisi peliä kahdeksassa päivässä ennen kuin aloitti sarjan Dallasia vastaan. Nyt joukkue on pelannut kuusi kertaa yhteentoista päivään.

Hirmuisesta fysiikastaan tunnettu MacKinnon väisti viikonloppuna pohjoisamerikkalaismedian edessä väitteet väsymyksestä toteamalla, että: ”Tämän vuoksi voitan joukkueen fysiikkatestit joka vuosi”.

– Ei tämä ohjelma missään tunnu. Ihan hyväkin itse asiassa, että päästiin heti pelaamaan. Mitä muutakaan me täällä tehtäisiin. Toinen vaihtoehto olisi ollut pelata pari päivää lisää pleikkaria, Donskoi nauraa.

Sen sijaan, että Donskoi valittaisi kovasta otteluohjelmasta, tämä kiittelee mahdollisuutta vältellä matkustamista.

– Kuorma on paljon kevyempi. Sekin on ollut mukavaa vaihtelua, kun meillä oli noita pelejä iltapäivällä. Pelin jälkeen on päässyt ajoissa syömään, nukkumaan ja palautumaan. Jos peli alkaa puoli kahdeksan illalla ja matkustat vielä perään, olet hotellilla keskellä yötä. Senkin jälkeen nukahtaminen saattaa vielä kestää.

– Kokonaisrasitus on nyt paljon maltillisemmalla tasolla.

Salainen suunnitelma

Tiistaina Colorado on käytännössä pakkovoiton edessä. Erinomaisesti omaa maaliaan varjelevan Dallasin toinen voitto laittaisi Coloradon tilanteeseen, missä sen pitäisi voittaa neljä viidestä viimeisestä ottelusta. Avalanche joutuu lisäksi toiseen kamppailuun ilman maalivahti Philip Grubaueria sekä luottopakki Erik Johnsonia.

Donskoi tietää, miten suunta kääntyy.

– En viitsi hirveästi avata suunnitelmaa, jos jätkät (Dallasin suomalaiset) lukevat juttua, Donskoi naurahtaa.

– Mutta meidän vahvuus on ollut se, että saamme neljä kenttää rullaamaan ja puolustajatkin ovat aktiivisia hyökkäyssuuntaan. Pitäisi puolustaa hyvin, jotta päässemme lähtemään omasta päästä hyvin. Sitä kautta hyökätään laadukkaammin. Nyt jäätiin jumiin omiin ja lopulta kun päästiin pois, alla oli jo pitkä vaihto ja kiekosta piti vain luopua.

Coloradon ja Dallasin toinen ottelu käynnistyy Edmontonissa 04.45 Suomen aikaa.

Lue myös:

Heiskanen ja Lindell huhkivat jäällä hurjat minuutit – Dallas veti pidemmän korren maali-iloittelussa, kolme suomalaista tehopisteille: "Meille sattui vain huti-ilta"

NHL:n toinen pudotuspelikierros käynnistyy heti kovalla suomalaiskamppailulla – nämä suomalaiset jahtaavat vielä Stanley Cupia ja näin pelit jatkuvat

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat