Suora

  • Monza, EK 4 - live
  • Monza, EK 5 - live
  • Mäkihypyn MC: Nizhni Tagil, karsinta
  • Nizhni Tagil, miesten karsinta
  • Ruka, hypyt
  • Urheiluruutu
  • Monza, päiväkooste
  • Urheiluruutu

Kommentti: Alati alisuorittavan Calgaryn tehtävä kovia ratkaisuja – tähtilaituri liipaisimella!

Calgary Flamesin täytyy tehdä muutoksia kyetäkseen voittamaan myös pudotuspeleistä. Johnny Gaudreaun kauppaaminen toiseen seuraan olisi ratkaisu, jollaisia tarvitaan, arvioi Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Johnny Gaudreau kuvassa
Johnny Gaudreau on loistanut NHL:n runkosarjassa, mutta kadonnut tutkan alle pudotuspeleissä.AOP

Kun mietitään viime vuosien pahimpia NHL:n pudotuspelien alisuorittajia, ensimmäisenä esiin nousee Calgary Flames.

Viiden edelliskauden aikana Calgary on voittanut runkosarjassa 168 ottelua, kymmenenneksi eniten kaikista joukkueista. Menneellä kaudella se oli läntisen konferenssin paras joukkue runkosarjassa. Voittamisen kulttuuri ei ole kuitenkaan siirtynyt missään vaiheessa siirtynyt pudotuspeleihin.

Flames voitti keväällä 2015 homehtuneen Vancouverin ensimmäisellä kierroksella, mutta neljän edellisen playoff-kevään voittosaldo on tyly 6–13. Calgary on voittanut viiden edellisvuoden aikana yhden pudotuspelisarjan, karsintasarjan hirmuiseen vammakierteeseen ajautunutta Winnipegiä vastaan.

Lähihistoria ei jätä selittelyille sijaa.

Näin ei voi jatkua ja sen tietää varmasti myös GM Brad Treliving.

Kirkkammat tähdet kyykkäävät

Calgary onkin pian päättyvän kauden jälkeen kovien ratkaisujen edessä. Olisi melkoista jääräpäisyyttä jatkaa samalla pelaajarungolla, joka on toistuvasti epäonnistunut kauden tärkeimmissä otteluissa. Ja vieläpä karmivalla tavalla. Kovin myrsky pauhaa tietenkin joukkueen kirkkaimpien tähtien Johnny Gaudreaun ja Sean Monahanin ympärillä.

Etenkin parhaimmillaan 36+63=99 tehopistettä runkosarjassa tehneen Gaudreaun totaalinen katoaminen kuvasta useana keväänä, on herättänyt kysymyksiä kyvyistä johtaa Stanley Cup-ehdokkaan rivejä edestä.

Rehellisyyden nimissä, harva enää edes kyselee. Tulokset – tai niiden puute – puhuvat puolestaan.

Calgaryn Sean Monahan Dallasin Roope Hintzin ja Esa Lindellin puristuksessa.
Sean Monahanilta ei olla nähty riittäviä tehoja pudotuspeleissä.Andy Devlin / Getty Images

Gaudreaun ottelukohtainen pistekeskiarvo runkosarjasta on 0,96 ja pudotuspeleistä 0,63. Ero on hirvittävä. Gaudreaun keskusmiehenä kaikki vuodet pelanneen Sean Monahanin tilanne on hyvin samanlainen Juuri näiden kahden pelaajan ympärille Flamesia aikanaan alettiin rakentaa.

Vasta 22-vuotias Matthew Tkachuk on juuri sellainen kuin voittavan pudotuspelipelaajan tuleekin olla. Samaan aikaan, kun Tkachuk änkee jokaiseen väliin, taklaa kaikkea mikä liikkuu, tekee tehoja ja ärsyttää siinä sivussa vastustajan vaihtopenkin totaalisen raivon valtaan, kallispalkkaiset veteraanit hiihtelevät ties missä pelin ulkopuolella.

Tkachukin loukkaantuminen Dallas-sarjan aikana vaikutti Flamesin kehonkieleen ja pelaamiseen tavalla, joka ei totisesti mairitellut Gaudreauta tai Monahania. Piti johtaa ja näyttää eteen, mutta tarjolla oli taas kerran totaalinen no-show.

Gaudreaun kauppa tekisi hyvää kaikille

Miten Calgaryn sitten tulisi ratkaista tilanne?

Jos seurajohto lähtee tekemään kovia ratkaisuja, niin kuin sen ehdottomasti pitäisi, Gaudreau todennäköisesti vaihtaa maisemaa. Jo siitä yksinkertaisesta syystä, että seura tuskin haluaa luopua ykkösketjunsa keskushyökkääjästä Sean Monahanista.

Gaudreau on lisäksi pelaaja, jolla on varmasti markkinoilla kysyntää, sekä tietenkin valtava jälleenmyyntiarvo.

Vaikka New Jerseyssä syntynyt Gaudreau onkin profiloitunut pudotuspelien alisuorittajaksi, kyse on edelleen täysin poikkeuksellisesta hyökkäyspään pelaajasta, jolle sata pistettä on edelleen täyttä realismia. Johtavaksi pelaajaksi hänestä ei kuitenkaan ole. Gaudreaun pitäisi päästä seuraan, jossa suurin vastuu kuuluu muiden harteille.

Oikeanlaisessa roolissa Gaudreausta olisi monelle seuralle paljon iloa.

Calgaryn Johnny Gaudreau pitää kiekkoa lapansa päällä.
Johnny Gaudreaun kauppa voisi olla hyvä ratkaisu niin Calgarylle kuin pelaajallekin.Jeff Vinnick / Getty Images

Kuten kanadalaismediassakin mainittiin viikonloppuna, Gaudreaun mahdollista kauppaamista voisi verrata takavuosien Phil Kessel-kauppaan. Ei Kessel olisi koskaan Torontoa johdattanut suureen menestykseen, mutta Pittsburghissa hän oli lähes korvaamaton lisä tähtipelaajille kahtena mestaruuskeväänä 2016 ja 2017.

Kaiken lisäksi Gaudreaun kohdalla mahdollisille ostajille on tarjolla houkutteleva koukku rahan suhteen. Kunhan tämä kuittaa 3,5 miljoonan allekirjoitusbonuksen kaudesta 2020-2021, laitahyökkääjän saisi kahdeksi vuodeksi kymmenellä miljoonalla taalalla. Kun mietitään Gaudreaun hyökkäyspään potentiaalia, hinta–laatu-suhde olisi suorastaan erinomainen.

Jotakin Calgaryn on kuitenkin tehtävä. Tällä rungolla seura ei voi jatkaa, se olisi pään hakkaamista seinään. Eikä muiden avainpelaajien kauppaaminen käytännössä tule kysymykseen.

Maalivahtikaruselli pitäisi pysäyttää

On Calgarylla toki muitakin huolia. Peräti kuuden puolustajan sopimus on loppumassa. Lisäksi maalivahtiongelmista on tullut seuralle krooninen vaiva Miikka Kiprusoffin uran päättymisen jälkeen. Sen jälkeen, kun Kirpusoff iski patjat naulaan, Flamesilla on ollut seitsemän vuoden aikana riveissään mykistävät kolmetoista eri maalivahtia.

Flames oli aikanaan innoissaan Joni Ortiosta, aikanaan Jonas Hilleristä tai Karri Rämöstä. Yksi kerrallaan miehiä on potkittu ovesta ulos samalla, kun uusia on otettu sisään. Veskariosastolla on pyörinyt loputon sirkus vuosien ajan.

Heiskanen Miro
Calgaryn maalivahti Cam Talbot ei onnistunut pysäyttämään Dallasia.Getty Images

Eikä maalivahdeista tälläkään kertaa apua ollut. Joukkueen mukana pohjaan menivät David Rittich ja Cam Talbot. Tuskin tästä kaksikosta on jatkossakaan johdattamaan joukkuetta sen suuremman äärelle. Rittichin, 28, sopimus kestää kesään 2021 ja 33-vuotiaan Talbotin kontrahti päättyi näihin pudotuspeleihin.

Maalivahtiosaston rauhoittaminen on sekin agendalla.

Calgarylla on joitakin lahjakkaita nuoria systeemissään, mutta juuri nyt kokonaisuus ei toimi. Tärkeillä paikoilla on vääriä miehiä ja toistuvien pettymysten kautta Flames on ennemminkin oppinut häviämään kuin voittamaan. Ryhmädynamiikkaa on muutettava radikaalilla tavalla, jotta seura löytäisi uuden suunnan.

Eikä ratkaisuvaihtoehtoja ole monta.

Lue myös:

Miro Heiskasella hurja tehoilta! Dallas tukahdutti Calgaryn liekin toisen erän viidellä maalilla ja eteni jatkoon

Kasperi Kapasen tarjoilut eivät auttaneet tukevan johtonsa hukannutta Torontoa – ilman Patrik Lainetta pelanneen Winnipegin kausi päättyi Calgaryn käsittelyssä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat