Suora

  • DreamHack Open Fall 2020
  • Urheilukierros
  • Ihmisrauniosta MM-tittelihaastajaksi - pilkattu Robert Helenius on ällistyttänyt koko nyrkkeilymaailman
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Kommentti: 21-vuotias slovenialainen voi nousta koripallon uudeksi megatähdeksi – Luka Doncic on tyrmännyt ennenkuulumattomilla otteillaan naurettavan ennakkoluulon

Luka Doncic on viimeistään nyt osoittanut, kuinka pahasti jopa legendaarinen tv-kommentaattori aliarvioi häntä vielä kaksi vuotta sitten, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

koripallo
Luka Doncic
Luka Doncicin otteet Dallasin paidassa ovat olleet hämmästyttävää seurattavaa.Ashley Landis-Pool/Getty Images

Koripalloliiga NBA:n pudotuspelit kuplassa Orlandossa ovat tarjonneet runsaasti draamaa jo avauskierroksella. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä nähtiin ällistyttävin show, kun 21-vuotias slovenialainen Luka Doncic johdatti joukkueensa Dallas Mavericksin jatkoaikavoittoon ennakkosuosikkia Los Angeles Clippersia vastaan.

Doncic teki ottelussa peräti 43 pistettä, nappasi 17 levypalloa ja antoi 13 koriin johtanutta syöttöä. Kirsikkana päälle Doncic ratkaisi ottelun jatkoajan viimeisellä sekunnilla kovalla kolmen pisteen heitolla.

Ottelu oli Doncicilta kaikin puolin huima: Dallas oli pahimmillaan Clippersiä vastaan tappiolla jo 21 pisteellä. Mutta Dallas kairasi itsensä Doncicin huimien suoritusten avulla mukaan peliin ja otti tärkeän voiton. Kaikki tämä Doncicilta vielä ilman joukkueen toista tähteä, latvialaista Kristaps Porzingisia.

Kaiken lisäksi Doncic oli loukannut nilkkansa edellisessä ottelussa. Silti nuori slovenialainen kykeni yhteen NBA:n historian kovimmista pudotuspeliesityksistä. Amerikkalaismediassa tuttuun tapaan Doncicin esitystä pyrittiin havainnollistamaan erilaisilla tilastoilla. Ne kertovatkin hurjaa kuvaa Doncicin tykityksestä.

Kukaan muu ei ollut aiemmin kyennyt NBA:n pudotuspeliottelussa samaan tilastoriviin kuin Doncic eli siis jäätävään tripla-tuplaan (kaksinumeroiset numerot kolmessa eri tilastokategoriassa) 43 pisteellä, 17 levypallolla ja 13 koriin johtaneella syötöllä. Runkosarjapeleissäkään yhtä kovaan tai kovempaan tilastoriviin ei ole pystynyt kuin 1960- ja 1970 -lukujen ykköstähti Wilt Chamberlain.

21-vuotias Doncic on myös NBA:n historian nuorin pelaaja, joka on heittänyt pudotuspeleissä voittokorin summerin soidessa. Doncic oli saavuttanut nilkkavaivasta huolimatta jo edellisessä pelissäkin tripla-tuplan, tosin heittäen silloin vain kolmetoista pistettä. Vertailuja tehtiin ottelun jälkeen heti lukuisten NBA:n suurien tähtien numeroihin.

Esimerkiksi vain Magic Johnson ja LeBron James ovat tehneet NBA:n pudotuspeleissä 21-vuotiaana tai nuorempana useamman tripla-tuplan. Kaikin puolin Doncicin startti NBA:n pudotuspeleihin on ollut ennenkuulumaton. Hän on uransa ensimmäiseen neljään pudotuspeliotteluun tehnyt yli 100 pistettä, ottanut yli 40 levypalloa ja antanut yli 30 koriinjohtanutta syöttöä. Samaan on pystynyt vain yksi pelaaja, 1960-luvulla vaikuttanut Oscar Robertson.

Jo ennen koronaviruspandemian aiheuttamaa keskeytystä kauteen Doncic oli yksi NBA-kauden suurimmista ilmiöistä. Vasta toista kautta NBA:ssa pelaava slovenialainen nousi syksyllä jopa spekulaatioihin koko liigan arvokkaimmasta pelaajasta. Palkinto menee kuitenkin astetta rutinoituneemmille tähdille: Milwaukeen kreikkalaiselle hirmulle Giannis Antetokounmpolle, Los Angeles Lakersin megatähti LeBron Jamesille tai Houstonin pistetykki James Hardenille.

Antetokounmpon ja Jamesin kohdalla puhutaan usein heidän superatleettisista kyvyistään. Tänä päivänä nouseekin esiin usein ajattelutapa, jonka mukaan koripallon supertähden pitäisi olla poikkeuksellisen urheilullinen. Pelinjohtaja Doncic on kuitenkin osoittanut, että ei tarvitse olla superatleetti dominoidakseen koripallopelejä kirkkaimmalla huipulla.

Doncic on urheilullisuuden sijaan säväyttänyt enemmän peliälyllään ja korostuneemmin huimilla pelitaidoillaan. Eikä tässä kohtaa pidä ajatella, etteikö Doncic olisi samalla myös urheilullinen. Hän osaa esimerkiksi taitavasti viimeistellä heittonsa isompia pelaajia vastaan korin läheisyydessä. Doncic pystyy ottamaan kontaktin vastustajaan ja tekemään koreja juurikaan horjumatta.

Kriitikoita näpäytetty

Kokonaisuudessaan tämä kausi ja etenkin otteet Orlandon kuplassa ovat tehneet naurunalaiseksi muutaman pohjoisamerikkalaisen koripallotoimijan.

Vielä kaksi vuotta sitten ennen NBA:n varaustilaisuutta amerikkalaismedioissa spekuloitiin kovasti Doncicin potentiaalia. Osa oli vahvasti sitä mieltä, että Doncic on tulevaisuuden supertähti. Osa taas kritisoi häntä hyvin vahvasti. Slovenialaista ei pidetty tarpeeksi urheilullisena ja nopeana vaativaan pelintekijän rooliin maailman kovimmassa koripalloliigassa.

Luka Doncic
Luka Doncic juhli joukkuetoveriensa kanssa kovaa voittoa Clipperistä sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.Kevin C. Cox/Getty Images

Tämän hetken kovin koripallosensaatio varattiin vasta kolmannella varausvuorolla. Sekä Phoenix Suns että Sacramento Kings eivät valinneet Doncicia, koska kokivat, että löysivät Doncicia paremmat vaihtoehdot.

Nykynäytöillä nuori slovenialainen olisi varmasti kelvannut heille auttaen kumpaakin joukkuetta parempaan menestykseen, vaikka Phoenixin ykkösvaraus DeAndre Ayton ei olekaan ollut varsinainen floppi. Phoenix jäi Orlandon kuplassa niukasti ulos pudotuspeleistä. Sacramento oli puolestaan läntisen konferenssin pohjajoukkueita.

Oma lukunsa on vielä, että Dallas ei itse edes varannut Doncicia. Sen teki Atlanta Hawks. Dallas teki Atlantan kanssa kaupat Doncicista niin, että se antoi viidentenä varaamansa Trae Youngin ja seuraavan vuoden varausvuoron nuoresta slovenialaisesta. Youngin ympärillä ei ole sittemmin ollut yhtä paljon hehkutusta kuin Doncicin.

Kärkipään varaajat eivät olleet ainoat, jotka aliarvioivat Doncicin reilut kaksi vuotta sitten. Räikeimmästä kommentista vastasi koripallolegenda ja ikoninen tv-kommentaattori Charles Barkley.

Barkley ihmetteli Doncicin urotöitä eurooppalaisessa suurseurassa Real Madridissa. Doncic johdatti keväällä ennen varaustilaisuutta Real Madridin Euroopan ykköskilpailun Euroliigan voittoon ja hänet valittiin Euroliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi.

– Hän on 18-vuotiaana arvokkain pelaaja. Minusta tuo kertoo siitä, että Doncic pelaa kurasarjassa. Kenenkään ei pitäisi 18-vuotiaana dominoida aikuisia miehiä vastaan, Barkley sanoi ja myönsi samalla tietämättömyytensä Euroopan tasosta. (siirryt toiseen palveluun)

– Olen nähnyt NBA:ta läheltä yli 30 vuotta. On vain yksi 18-vuotias, jota on voinut sanoa aidoksi tapaukseksi. Se on LeBron James.

Luka Doncic
Luka Doncic oli jo Euroopassa suuri tähti ennen kuin siirtyi NBA:han. Luca Sgamellotti/Euroleague Basketball via Getty Images

Barkley ei ollut ainoa aliarvioija. Doncic paljasti tammikuussa (siirryt toiseen palveluun), että odotti Sacramenton varaavan hänet kakkosvuorolla. Mutta Sacramento valitsi Phoenixin tapaan korinaluspelaajan ja nappasi Marvin Bagleyn. Doncic uskoo, että päätös johtui epäilyistä Euroliiga-tilastoja kohtaan. Loppujen lopuksi Bagley ei ole esiintynyt odotusten mukaisesti ja on myös kärsinyt loukkaantumisista.

Jo kaksi vuotta sitten Doncicin Euroliiga-saavutusten tyrmäämistä olisi voinut pitää järkisyin naurettavana. Viime kaudella Doncic pystyi näpäyttämään kriitikoita ja nappasi vuoden tulokkaan palkinnon. Nyt toisella NBA-kaudellaan Doncic on pystynyt näyttämään vielä paremmin, kuinka järjetöntä Euroopan kenttien saavutusten aliarviointi oli.

Euroopassa Doncicin taidot kyllä tunnettiin ja hänen kykynsä ymmärrettiin. Slovenialainen muutti Madridiin jo 13-vuotiaana ja debytoi 16-vuotiaana Realin Euroliiga-joukkueessa. Doncic oli jo ollut pitkään ennen NBA:n varaustilaisuutta kohistu tähtipelaaja Euroopassa.

Maajoukkuetasolla Doncic oli myös tullut jo erittäin tutuksi koripallon seuraajille. EM-kisoissa 2017 Suomessa puhutti maan oma NBA-talentti Lauri Markkanen, mutta samoissa kisoissa Doncic jätti jälkensä. Doncic sykähdytti otteillaan Slovenian takakentällä yhdessä konkari Goran Dragicin kanssa. Slovenia juhli kisoissa lopulta EM-kultaa.

Myöhemmin Barkley onkin joutunut syömään sanansa. Viimeksi viikonloppuna hän hehkutti Doncicia ja Porzingisia. Barkleyn mukaan kaksikon takia Dallasilla on edessä valoisa tulevaisuus. (siirryt toiseen palveluun)

Viime ottelun jälkeen myös koripallokansa oli lopullisesti häkeltynyt Doncicin taidoista. Lukuisat pelaajakollegat hehkuttivat estoitta Doncicin tekoja. (siirryt toiseen palveluun)Hehkutukseen yltyivät esimerkiksi liigan kirkkaimpiin tähtiin kuuluvat LeBron James ja Stephen Curry.

Huima tulevaisuuden näkymä

Doncicin seuraamisen tekee entistä mielenkiintoisemmaksi fakta, ettei hän ole kovista tilastoluvuista huolimatta ole vielä valmis pelaaja. Vaikka Doncic pussittikin voittoheittonsa kolmen pisteen viivan takaa, häntä ei vielä voi kutsua kovaksi kaukoheittäjäksi. Kahden NBA-kauden aikana kolmosprosentti on ollut 31,7 eli parannettavaa riittää runsaasti. Vapaaheittoprosenttikin on yllättävän heikko: 73,7 prosenttia.

On hurjaa ajatella, mitä käy Doncicin kehittäessä heittämistään vielä tasaisemmaksi. Jo nyt hän pystyy takomaan suhteellisen maltillisilla prosenteilla hurjaa tulosta.

Ja Doncic on edelleenkin vain 21-vuotias. Mitä kaikkea ehtiikään tapahtua seuraavan kymmenen vuoden aikana? Jos heittoprosentit parantuvat, Doncic voi olla todellakin pysäyttämätön. Tarinassa on jopa uuden LeBron Jamesin eli uuden lajin megatähden ainekset. Joka tapauksessa Doncicilla on kaikki mahdollisuudet kasvaa vähintään ainakin yhdeksi kirkkaimmista eturivin tähdistä tällä vuosikymmenellä.

Luka Doncic
Kun Luka Doncic kehittää vielä kaukkoheittoaan, hänestä voi tulla pysäyttämätön.David Dow/NBAE via Getty Images

Matkalla vielä entistä kovemmalle tasolle Doncicilta vaaditaan kuitenkin tasaisesti huippuotteita. Ensimmäisenä haasteena on kaataa nyt kokeneista tähdistä koostuva Clippers. Neljä voittoa Clippersiä vastaan tuntui ennakkokaavailussa liian kovalta tempulta. Sarja on kuitenkin nyt tasan lukemissa 2–2.

Doncicin tarinan kannalta olisi harmillista, jos sensaatiomaisten otteiden jälkeen tie tämän vuoden poikkeusoloissa päättyisi nopeasti ensimmäiselle kierrokselle.

Lue lisää:

"Tämä peli oli eri planeetalta" – NBA:n pudotuspelikierroksella nähtiin huikeita suorituksia

Nuori slovenialaistähti Luka Doncic teki historiaa, kun NBA:n pudotuspelit käynnistyivät – "Hänessä on tulevaisuus"

Slovenian Doncic loistaa NBA:ssa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat