Hyppää sisältöön

Riitta-Liisa Roponen lisäsi reilusti harjoitusmääriä – tähtääkö 42-vuotias hiihtäjä Pekingin olympialaisiin, jotka ovat 18 kuukauden päässä: ”Ei se varmaan mahdotonta ole”

Maastohiihtäjä Riitta-Liisa Roponen on harjoitellut kesäviikkojen aikana paljon siitäkin huolimatta, että ensi kauden tavoitteita on koronaviruspandemian takia juuri nyt vaikea määrittää. Tulevaisuudessa haukiputaalainen saattaa kisata yhdessä Ida-tyttärensä kanssa.

Riitta-Liisa Roponen on kasvattanut tänä kesänä harjoitusmääriään. Häntä valmentaa aviomies Toni Roponen. Kuva: Tomi Hänninen

Riitta-Liisa Roponen on harjoitellut tänä kesänä enimmäkseen Levitunturin maastoissa. Viisinkertaisen olympiakävijän kunto on hyvä, sillä harjoitusmäärät ovat kasvaneet.

– Minulla on ollut valtavan hyvä motivaatio. Olen tehnyt todella paljon määrää ja laadukasta harjoittelua. Se on toiminut aika hyvin. Olen pystynyt tekemään kaiken, mitä on suunniteltu, Roponen sanoo.

Vaikka kesärääkki on ollut kovaa, pystyy Roponen yhä nauttimaan joka hetkestä.

– Vaikka välillä tuntuu pahalta, tiedän että treenin jälkeen tunne on loistava. Siksi sitä teen, 42-vuotias vapaan hiihtotavan taitaja muistuttaa.

Vaimoaan valmentava Toni Roponen konkretisoi harjoitusmäärien muutosta.

– Tämän hiihtokauden harjoitusmäärä tulee olemaan noin 950 tuntia. Siinä on noin sata tuntia enemmän kuin aikaisemmin. "Ritun" iässä pitää löytää uusia tapoja kehittyä, luontainen kehitys hidastuu. Samalla tekemisellä on vaikea kehittyä.

Lisääntyneellä harjoituskuormalla Roponen hakee erityistä vaikutusta.

– Harjoitusmäärän lisäämisellä tavoitellaan jalkojen lihasrakenteen keventämistä. Tätä kautta hapenotto paranee ja Ritun ylämäkihiihto tulee paremmaksi. Eli koitamme saada vaativamman olosuhteen tekemisen uudelle tasolle. Pekingin olympiakisoissa hiihdetään korkealla, Toni Roponen muistuttaa.

Tavoitteet muuttuneet

Koko Roposen perhe on vahvasti mukana hiihdossa. Toni on Denverin yliopiston maastohiihtojoukkueen päävalmentaja ja valmentaa myös Riitta-Liisaa. Perheen 16-vuotias tytär Ida harjoittelee niin ikään systemaattisesti.

Ida ammentaa valmennusoppia molemmilta vanhemmiltaan. Riitta-Liisan tavoitteet ensi kauteen olivat alun perin erilaiset kuin monella muulla huippuhiihtäjällä.

– Jo keväällä pidimme perhepalverin, jossa kerroin ensi kauden tavoitteet: aion tukea Idan harjoitus- ja kilpailusuunnitelmaa juuri niin kuin hän haluaa ja käymme niissä kisoissa, mihin hänen puitteissa voimme mennä. Siinä samassa aion suitsia Eveliina Piipon kovaan kuntoon ja pitää hänen tavoitteitaan samalla yllä, motivoida ja kehittää häntä.

Nyt suunnitelmat ovat menneet vähän uusiksi.

– Tämän koronan takia on pitänyt miettiä vähän uutta urheilullista tavoitetta. En ole vielä keksinyt, mikä on pääkisani ensi vuonna, koska emme tiedä, mitä kisoja päästään hiihtämään. Kun kilpailukalenteri tulee, osaan sanoa tavoitteeni tarkemmin. Hiihdän todella kovilla tavoittella joka ainoassa kisassa, mihin lähden.

Colorado-Suomi

Riitta-Liisan piti matkustaa alkusyksyllä takaisin Denveriin, missä hän harjoitteli paljon viime vuonna. Nyt hiihtoperheen suunnitelmiin on tullut sellainen muutos, että Toni palaa pian työpaikalleen Denverin yliopistoon ja naiset jäävät syksyksi Eurooppaan. Koronavirustilanne on Yhdysvalloissa paljon huonompi kuin Suomessa.

– Nautin Denverissä olosta valtavasti. Se on hieno kaupunki, ihmiset ovat ystävällisiä ja harjoitusolosuhteet aivan priimaa. Nyt pitää kuitenkin tehdä turvallisia suunnitelmia, Riitta-Liisa miettii.

Kohti Pekingiä?

Roponen on siis 42-vuotiaana erinomaisessa kunnossa ja terveenä. Urheilija on edustanut Suomea olympialaisissa viidesti. Seuraaviin talvikisoihin on aikaa enää noin 18 kuukautta.

Ei siis voi välttyä siltä ajatukselta, että haukiputaalainen tavoittele edustuspaikkaa Pekingissä, vaikkapa naisten viestijoukkueessa. Roponen hieman kiertelee vastaustaan olympialaisten suhteen.

– Hoksasin vasta tässä elokuussa Vuokatin leirillä sen, kuinka lähellä ne kisat on. Miksipä ei? Ei vaan, en ole uhrannut ajatustakaan niille kisoille. Ei se varmaan mahdotonta ole, mutta ne ovat hirmu kaukainen urakka.

Tyttären kanssa

Koska Roposen ura jatkuu ja Ida-tyttären kehityskäyrä on nousussa, saatetaan äiti ja tytär nähdä lähivuosina yhdessä kilpaladuilla.

– Taannoin leikkimielisesti puhuimme, että olisi joskus todella makeaa hiihtää SM-kisoissa pariviestiä. Elättelen ajatusta. En tiedä, lähtisikö Ida kanssani, koska onhan se vähän noloa hiihtää äidin kanssa, hiihtäjä nauraa.

– Ida on tällä hetkellä todella motivoitunut. Hän tykkää harjoittelusta ja kilpailemisesta. Mutta saa nähdä, katsomme vuosi kerrallaan, että mihin asti hänen halunsa hiihtäjäksi kasvamisessa riittää. Ja sitä kautta sitten katsomme meidän yhteisiä tavoitteita. Mutta jos me vielä joskus pariviestiä hiihdämme, sen pitäisi osua vapaan puolelle. Ida taitaa kuitenkin tykätä enemmän perinteisestä, yhä uraansa täysillä satsaava Riitta-Liisa Roponen pohtii.

Timo Kunnari

Lue myös: