Hyppää sisältöön

Kommentti: Lionel Messin shokkipäätös voi vielä muuttua – yrittääkö argentiinalaistähti savustaa vihattua Barcelona-pomoa ulos seurasta?

Lionel Messillä ja FC Barcelonalla on edessään tulikivenkatkuinen kiista jatkosta, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Lionel Messin kasvoilla paistoi tuskainen ilme hävityn Mestarien liigan puolivälierän jälkeen. Kuva: EPA

Jalkapallomaailmassa alkoi tiistai-iltana kuhina hurjimmasta päästä. Lionel Messin lähtöaikeet FC Barcelonasta ovat nyt todellisempia kuin koskaan aiemmin.

Barcelona haluaa Messin shokki-ilmoituksesta huolimatta pitää tähtipelaajastaan kiinni jatkossakin. Edessä lienee tulikivenkatkuinen väittely, joka voi edetä aina oikeuteen asti. Medialähteiden mukaan Messi on vedonnut sopimuksessaan olevaan pykälään, jonka mukaan hän saa halutessaan lähteä Barcelonasta päättyneen kauden jälkeen ilmaisella siirrolla, vaikka sopimusta on vielä yksi vuosi jäljellä.

Seuran mukaan pykälä olisi pitänyt aktivoida jo kesäkuussa. Messin leirissä puolestaan uskotaan, että kauden venymisen vuoksi aikaa päätökselle olisi elokuun loppuun asti.

Barcelona haluaa Messistä siirtokorvauksen, joten jonkinlainen kompromissi lienee siirron toteutuessa todennäköinen. Argentiinalaisen ulosostohinta on tähtitieteelliset 700 miljoonaa euroa. Summa on niin valtava, että sitä ei kokonaisuudessaan maksa yksikään seura maailmassa, ei edes huhuissa vahvimmin esiintyvä Manchester City. Summaa hilattaneen alas huomattavasti pienemmäksi.

Miksi Messi sitten haluaa lähteä? Nöyryyttävä 2–8-tappio Bayern Münchenille Mestarien liigassa oli vain viimeinen silaus pitkään kyteneeseen tilanteeseen. Messin ja seurajohdon välit ovat olleet kylmät koko kauden ajan. Tapojensa vastaisesti argentiinalainen on ottanut seuran asioihin kantaa aktiivisesti sosiaalisessa mediassa.

Viime talvena Messi ärtyi urheilujohtaja Eric Abidalille, kun hän koki ranskalaisen arvostelleen häntä julkisesti. Barcelonan puheenjohtaja Josep Maria Bartomeu sai puolestaan Messiltä täyslaidallisen koronaviruskriisin keskellä tehdyistä palkanmaksuun liittyvistä toimenpiteistä.

Barcelonan kannattajat osoittivat mieltään seuran puheenjohtajaa Josep Maria Bartomeuta vastaan tiistai-iltana. Kuva: EPA-EFE/Alejandro Garcia

Barcelona antoi viime viikolla kenkää Abidalille ja päävalmentaja Quique Setienille. Uudeksi päävalmentajaksi valitun Ronald Koemanin aikeet eivät ole olleet Messin mieleen. Mediatietojen mukaan Messin kuppi meni viimeistään nurin, kun Koeman kertoi alkuviikosta hyökkääjä Luis Suarezille, ettei tällä ole tulevaisuutta seurassa. Messi ja Suarez ovat keskenään hyviä ystäviä.

Messi tietää asemansa ja on hyvin mahdollista, että julkinen ulostulo on vain yritys savustaa Bartomeu ulos seurasta. Barcelonan kannattajien keskuudessa Messin ilmoitus on herättänyt lisää raivoa nimenomaan Bartomeuta kohtaan. Sadat kannattajat kokoontuivat Camp Noun stadionille tiistai-iltana protestoimaan puheenjohtajaa vastaan.

Messin ilmoitus sai monet entiset ja nykyiset Barcelonassa vaikuttaneet henkilöt reagoimaan sosiaalisessa mediassa. Muun muassa entinen kapteeni Carles Puyol osoitti tukensa Messille ja entinen puheenjohtaja Joan Laporta vaati Bartomeun eroa. Messin mieli jatkosta voi muuttua, jos seuran johtoporrasta tuuletetaan hänen haluamallaan tavalla.

Messi on pyörtänyt päätöksiään aiemminkin. Kesällä 2016 hän ilmoitti lopettavansa Argentiinan maajoukkueessa hävityn Etelä-Amerikan mestaruusturnauksen finaalin jälkeen vain palatakseen paria kuukautta myöhemmin.

Nyt näyttää siltä, että Barcelonassa on kyseessä kamppailu valta-asemasta. Vain yksi jää, Messi tai Bartomeu.

Lue myös:

Espanjalaislehti reagoi kolmella huutomerkillä Lionel Messin tahtoon lähteä Barcelonasta – seuralegendalta tunteikas päivitys: "Kaikki tuki ystävälle"

Barcelona vahvistaa uutistoimisto AP:lle: Lionel Messi haluaa jättää seuran – osapuolet voivat pian vääntää sopimuspykälästä

Kommentti: Murskatappio on Barcelonan sirkukselle vain yksi murheenkryyni lisää – päitä täytyy pudota, eikä päävalmentaja ole suurin ongelma