1. yle.fi
  2. Yle Urheilu
  3. hiihto

Suomalaishiihtäjä toipui koronasta täysin, vaikka hengenahdistus saikin pelkäämään keuhkojen vointia – treenaa nyt 10 kuukauden tauon jälkeen

Kahden vuoden takainen SM-sprintin voittaja Leena Nurmi sairasti covid-19-taudin maalis–huhtikuun taitteessa. Pitkään harjoittelutaukoon vaikutti taudin lisäksi myös pitkä ylikuormitustila.

Vuoden 2018 SM-sprintin voittaja Leena Nurmi harjoittelee viimein tavoitteellisesti koronasta toivuttuaan. Kuva: AOP / EPA / Markku Ojala

Huhtikuun alussa Leena Nurmi yllättyi. Kaksi viikkoa kestänyt ankara tauti olikin koronaviruksen aiheuttama, eikä mahdollisuus ollut edes käynyt Lempäälän Kisaa edustavan hiihtäjän mielessä. Nyt Nurmi voi kuitenkin hyvin, vaikka alussa normaaliin arkeen palaaminen ottikin takapakkia.

– Minulla on nyt ihan hyvä vointi. Mielestäni kroppaan ei ole jäänyt mitään sellaista epänormaalia fiilistä, vaan on ihan terve olo, vuoden 2018 SM-sprintin voittaja kertoo nyt puhelimitse olostaan Yle Urheilulle.

26-vuotias Nurmi sai todennäköisesti tartunnan maaliskuun puolivälissä Vuokatissa, jonne liuta kotimaisia ja ulkomaisia hiihtäjiä oli kokoontunut osallistumaan sittemmin peruttuun Vuokatti-hiihtoon.

Kainuun maakunnassa ei maaliskuun puolivälissä Nurmen mukaan ollut yhtäkään virallisesti tilastoitua koronavirustartuntaa, ja kun hiihtäjän kaikki oireetkin viittasivat tavalliseen kausi-influenssaan, oli koronatestin tulos hätkähdyttävä.

– Tauti oli hyvin influenssamainen ja oletin itse, että se on tietenkin influenssa. En tiedä, olisinko tiennyt, että se oli korona, jos en olisi testiin päässyt. Se olisi varmaan jäänyt vain arvailujen tai myöhemmin tehtävän vasta-ainetestin varaan, Nurmi kertoo.

Nurmi kertoi kärsineensä itselleen epätavallisen korkeasta, lähes 39 asteen kuumeesta, päänsärystä, vilunväristyksistä sekä voimakkaista lihas- ja nivelkivuista. Jälkeenpäin ajateltuna hän myöntää, että viimeisimmät oireet tosiaankin viittasivat covid-19-tautiin. Nurmelta katosivat haju- ja makuaistit ja lisäksi hän kärsi rasituksessa syntyneestä hengenahdistuksesta.

Keuhkojen toipuminen huoletti

Kaikkiaan sairastaminen otti Nurmella kaksi viikkoa ja toipumisjakso toiset kaksi. Jälkimmäisellä pariviikkoisjaksolla hän kävi arkisilla kävelylenkeillä, mutta tavoitteellinen harjoittelu ei ollut mahdollista. Hän toipui lopulta täysin, mutta ennätti jo säikähtää, mitä raju tauti saattaisi jättää jälkeensä.

– Aluksi en ollut ollut huolestunut, koska sain tietää vasta 12:ntena sairastamispäivänä, että se on korona. Eli käytännössä kaikki pahimmat päivät olivat jo menneet ennen kuin pääsin testiin. Positiivisen tuloksen jälkeen aloin vähän miettiä, että mitäköhän keuhkokapasiteetti tykkää siitä, että ei varmaan kovin hyvää.

Ensimmäisissä harjoituksissa toipumisaikana Nurmi kärsikin hengenahdistuksesta ja joutui ylämäissä jopa pysähtelemään. Vointi ei tuntunut normaalilta.

– Huomasin, että pitää keventää ja pidinkin lepoviikon toipumisen aikana. Suurin virhe olisi ollut lähteä harjoittelemaan normaaliin tapaan heti ensimmäisenä päivänä, kun olo tuntuu mukamas hyvältä. Kyllä se keuhkoissa minulla tuntui enemmän kuin normaalit taudit, Nurmi kuvailee.

Leena Nurmi (oik.) toipui covid-19-taudista täysin, mutta ehti jo säikähtää sen vaikutusta keuhkoihin. Kuva: AOP / Hannu Luostarinen

Nurmi otattikin toivuttuaan itsestään useita testejä. Laboratoriossa häneltä otettiin normaalit verikokeet ja lisäksi hän osallistui covid-19-taudin sairastaneille urheilijoille järjestettyyn jälkitutkimukseen. Siellä hiihtäjältä mitattiin muun muassa EKG eli sydänfilmi ja keuhkojen toimivuus.

– Osa näistä testeistä oli tehty aiemminkin ja niitä pystyi vertaamaan, ja tulokset olivat sen perusteella normaalit. Muut olivat sitten aika hyvin viitearvoissa eikä pitäisi olla mitään jäänyt.

Harjoitustauko venyi kymmeneen kuukauteen

Kesäkuussa Nurmi palasi tavoitteelliseen ja ohjelmoituun harjoitteluun, mutta aikaa edellisestä tehotreenistä on itse asiassa paljon enemmän kuin taudin aiheuttama kuukauden paussi. Nurmi alkoi jo viime syksynä kärsiä ylikuormitustilasta, joka oli jo aiemmin perunut häneltä koko kilpailukauden.

– Olen aloittanut harjoittelun kymmenen kuukauden jälkeen uudestaan ja tuntuu, että kroppa ottaa sen ihan hyvin vastaan. Korona tuskin on mitään sen enempää pilannut, kun silloin olivat jo muut asiat sen verran pielessä, että se nyt vain oli sellainen piste i:n päälle, Nurmi naurahtaa.

Vuoden 2018 SM-sprintin voittaja malttoi kuitenkin levätä vielä koronaviruksen aiheuttamat ylimääräiset viikot ja uskookin, että paitsi korona, myös ylikuormitustila on voitettu.

– Tavoitteellisen harjoittelun tekeminen on iso askel viime syksyyn verrattuna. Totta kai syksy ja alkutalvi näyttävät, kuinka hyvin kroppa sitten toimii ja mihin tasoni riittää.

Nurmi kuitenkin arvelee, ettei fysiikan puolelta ole mitään syytä sille, etteikö vauhti voisi tulevaisuudessa olla vähintään aiempien kausien veroista. Koronaviruksen vaikutuksia urheiluun ja tulevaan hiihtokauteen ei kuitenkaan kukaan osaa ennustaa, ja Nurmi keskittyykin tällä hetkellä pitämään ajatukset jokapäiväisessä tekemisessä eikä ajattele tulevaa kautta.

– Jos vain hiihtokisoja pystytään järjestämään, niin ihan samaan tapaan niihin koitan päästä ja tehdä hyviä suorituksia. Eivät ne tavoitteet tietenkään muutu pitkässä juoksussa. Kyllähän minulle Oberstdorfin MM-kisat ja seuraavana talvena olympialaiset ovat ne tavoitteet.

Yhdestä Nurmi ei kuitenkaan tingi.

– Kyllä terveys on kaiken a ja o. Jos jollain on ollut oireita tai korona, oli sitten urheilija tai ihan tavan kuntoilija, niin pitää malttaa olla tekemättä mitään, antaa mennä taudin ohi ja sitten vasta lähtee lenkkipolulle. Se on haastavaa, mutta se on kuitenkin ainut oikea keino, Nurmi naurahtaa ja vetoaa kokemuksen tuomaan varmuuteen.

Lue myös:

Kainuussa 30 koronatartuntaa, jotka liittyvät samaan kokoontumiseen – hiihtotapahtuma oli peruttu, ihmiset tulivat silti

Kuinka koronatilanne vaikuttaa ensi kauden hiihdon maailmancupiin? Päävalmentaja Teemu Pasanen: "Kukaan ei pysty arvioimaan, mikä tilanne on talvella"