Hyppää sisältöön

Kolmannen polven autourheilija Niclas Grönholm hyökkää kotiradalle rallicrossin MM-sarjassa: "Maailmanmestaruus on ainoa tavoitteeni"

Rallicrossin MM-sarjaa ajetaan viikonloppuna pitkästä aikaa Suomessa.

Kuva: Getty Images

Rallicrossin MM-sarja palaa Suomeen kuuden vuoden tauon jälkeen, kun Kouvolan Tykkimäen rata isännöi tulevana viikonloppuna tämän kauden kolmatta ja neljättä osakilpailua. Koronapandemian aiheuttaman kalenterimuutoksen takia Kouvolassa ajetaan kaksi erillistä osakilpailua kahtena päivänä. Samoin tehtiin viime viikonloppuna Ruotsin Höljesissä.

Suomalaiskuljettajista Niclas Grönholmille on kasattu suurimmat menestyspaineet. Kotikisasta ei kuitenkaan ole nyt merkittävää hyötyä, sillä katsomoihin ei päästetä lainkaan yleisöä.

– Jos kisa ajettaisiin yleisölle, uskoisin siitä olevan enemmän hyötyä. Onhan se tietysti minulle tuttu rata, mutta niin se on monelle muullekin. En usko, että tunnen rataa yhtään sen paremmin kuin muutkaan. Mutta todella kiva päästä ajamaan siellä pitkästä aikaa, Grönholm kertoo.

Rallicrossin MM-sarja koki kovan kolauksen kauden 2017 päätteeksi, kun sarjassa mukana olleet tehdastiimit päättivät kaikki vetäytyä pois. Näin rallicrossin arvosarja palasi juurilleen, yksityistiimien väliseksi taistelukentäksi.

– Ei se taso mielestäni laskenut yhtään. Tänäkin vuonna kaksinkertainen maailmanmestari Johan Kristoffersson tulee takaisin, joten käytännössä mukana ovat edelleen kaikki kovimmat kuskit.

Niclas Grönholm pääsee ajamaan rallicrossin MM-sarjaa viikonloppuna kotimaan kamaralla. Kuva: Tomi Hänninen

Rallicrossin MM-tittelistä on ajettu vasta vuodesta 2014 alkaen. Sitä ennen ajettiin vuosikymmenien ajan EM-sarjaa. Tähän Niclas Grönholm ei haluaisi palata, vaikka maailman kiertäminen tuleekin yksityistiimeille kalliiksi.

– Haluaisin, että sarja pysyy tällaisena. Sillä ei ole väliä, millä radoilla sarjaa ajetaan. Pääasia, ettei mennä vain muutamille eurooppalaisille radoille. Kyllä rallicrossia kuuluu ajaa eri mantereilla.

Rallicross on nopeatempoinen laji, jossa pitää olla täydessä iskussa alusta loppuun. Monesti tällaisissa lajeissa pärjäävät temperamenttiset kuljettajat. Grönholm ei kuitenkaan katso itsensä kuuluvan tähän porukkaan.

– En ole itse yhtään temperamenttinen, mutta varmasti sellaiset pärjäävät tässä lajissa. Tässä pitää olla aggressiviinen, eikä saa antaa yhtään periksi missään vaiheessa. Tässä ajetaan niin vähän, että jokaisella asialla on todella suuri merkitys. Kilometrejä on todella vähän, joiden aikana pitää suorittaa jatkuvasti täydellä teholla, Grönholm sanoo.

Höljesin radalla ajettu avausviikonloppu ei sujunut Niclas Grönholmilta parhaalla mahdollisella tavalla. Ensimmäisessä kisassa hän oli neljäs, toisessa puolestaan sijoitus jäi finaalin ulkopuolelle. Kaikesta huolimatta tähtäin on asetettu tänä vuonna korkealle.

– Ei ole mitään muuta tavoitetta kuin maailmanmestaruus. Kyllä mä näen, että siihen on kaikki mahdollisuudet. Viime kausi oli jo hyvä vauhdin puolesta suurimmassa osassa kisoja, joten odotan sen jatkuvan myös tänä vuonna.

Lue myös:

.
.