Hyppää sisältöön

Suomalaisen yleisurheilun valmennusorganisaatio pannaan uusiksi – Jarkko Finni siirtyy täysin uuteen työnkuvaan, huippu-urheilusta vastaa erillinen henkilö

Jarkko Finni on valittu Suomen Urheiluliiton valmennuksen ja koulutuksen johtajaksi.

Finni aloittaa uudessa työssään lokakuun alussa. Kuva: Tomi Hänninen

Suomen Urheiluliitto SUL vahvisti keskiviikkona, että Jarkko Finni, 48, on valittu liiton valmennuksen ja koulutuksen johtajaksi. Aiemmin valmennusjohtajana toiminut Kari Niemi-Nikkola jättää tehtävänsä tämän kesän jälkeen.

Finni ei suoranaisesti hyppää Niemi-Nikkolan jättämiin sappaisiin, sillä tittelin muutoksen lisäksi valmennusjohdossa on tehty muitakin muutoksia. Finnin lisäksi organisaation nimetään vielä myöhemmin huippu-urheilusta erikseen vastaava valmennuspäällikkö, jonka paikka tulee avoimeen hakuun näillä näkymin jo tämän viikon aikana.

Valmennuspäällikkö vastaa Finnin mukaan SUL:n valmennusryhmätoiminnasta ja aikuisten maajoukkuetoiminnasta. Valmennuspäällikkö valitsee aikuisten arvokisajoukkueet ja johtaa niitä.

Finnin mukaan organisaation muutokselle oli tilausta useammastakin syystä. Hänen mielestään tärkeää oli vastata tämän päivän tarpeisiin ja muutoksiin. Aiemmin valmennusjohtajan työ koostui useasta erillisestä osa-alueesta, mutta nyt töiden jakamisella pyritään kohdetamaan resursseja selkeämmin omaan osa-alueisiin.

– Meillä on mahdollisuus parantaa ihan lähivuosina meidän kansainvälistä huippu-urheilumenestystä arvokisoissa. Vaatii oman aikansa olla kärkiurheilijoiden ja valmentajien tukena. Edeltävien vuosikymmenten aikana on näkynyt, että tämä työ vie valmennusjohtajalta niin paljon energiaa ja aikaa, että valmennusjärjestelmän kehittämiselle ei ole riittävästi energiaa, Finni sanoo.

– Valmennusjärjestelmän päivittäminen on taas ihan oma kokonaisuutensa, Finni kommentoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Finni aloittaa uudessa työnkuvassaan lokakuun alussa. Uusi työ liitossa keskittyy pääpainoisesti valmennusjärjestelmän päivittämiseen ja rakentamiseen, yleisurheilijapolun vahvistamiseen sekä huippu-urheilussa menestymiseen.

– Painopisteenä on luoda meidä valmennusjärjestelmää ja valmentajuutta siihen malliin, että olemme seuraavalla vuosikymmennellä vielä parempi yleisurheilumaa kuin nyt, Finni tiivistää.

Tavoitteena parempi arvokisamenestys

Yleisurheilun asiantuntijana ja monitoimiehenä tunnettu Finni on ehtinyt tehdä yleisurheilun saralla paljon. Työkokemusta on seurasta, lajiliitosta, kattojärjestöstä kuin asiantuntijatehtävistä mediassa. Uusi työnkuva antaa oivan mahdollisuuden valjastaa käyttöön kaiken kertyneen kokemuksen ja opin.

– Olen todella innoissani tästä uudesta mahdollisuudesta. Tuntuu, että kaikkia näitä oppeja voi hyödyntää tulevassa työssä. Olen vuosien saatossa ollut kritisoimassa aika ajoin meidän valmennusjärjestelmää ja kehittymättömyyttä. Näen tässä paljon asioita, joita voisi kehittää.

– Ei tämä ole silti yhden miehen -show tai savotta. Tässä on mukana paljon tahoja, jotka haluvat tehdä hyvää hyvää yleisurheilua, Finni muistuttaa.

Finnin mukaan uuden valmennusorganisaation lähivuosien tavoitteena on tarrata kiinni ennen kaikkea parempaan arvokisamenestykseen.

– Jotta menestys on mahdollista, meidän tulee auttaa urheilijoita ja valmentajia entistä paremmin sekä rakentaa tulevaisuutta siten, että meidän yleisurheilijapolku on lapsesta asti johdonmukainen ja laadukas. Tavoitteena on myös, että valmentajien työskentelyedellytykset ja osaaminen kehittyy.

Tuleva sopimus on toistaiseksi voimassaoleva ja astuu voimaan 1.10. Siihen asti Finni työskentelee vielä Jyväskylän Kenttäurheilijoiden valmennuspäällikön tehtävissä sekä Yle Urheilun asiantuntijatehtävissä, kunnes nykyiset yleisurheilukaudet ovat ohi. Finni on koulutukseltaan liikuntatieteiden maisteri. Sen lisäksi hänet tunnetaan entisenä kymmenottelijana.

Lue myös:

.
.