Suora

  • Monza, EK 4 - live
  • Elävä arkisto esittää
  • Monza, EK 5 - live
  • Mäkihypyn MC: Nizhni Tagil, karsinta

Maailman parhaat salibandykaksoset harkitsivat pelaamista Suomessa – nyt he kertovat, miksi Ruotsi oli parempi vaihtoehto

Suomalaishuiput Veera ja Oona Kauppi uskovat, että heidän uusi joukkueensa Team Thorengruppen taistelee kauden päätteeksi liigan mestaruudesta Ruotsissa.

salibandy
Veera Kauppi Oona Kauppi
Kauppien siskokset saavat jatkaa peliuriaan Ruotsissa ja Uumajassa. Per Wiklund

Kesän alussa Veera ja Oona Kauppi, 23, elivät sokissa ja epätietoisuudessa – kaksosten edustama uumajalainen Iksu kertoi päätöksestään luopua sarjapaikastaan Ruotsin Superliigassa. Taustalla oli seuran päätös vetää taloudellinen tuki pois salibandyjaoston edustusjoukkueelta.

Koronaviruksen vaikutuksen kaksosten elämään olivat suuret. Keväällä Ruotsin salibandyn pääsarja keskeytettiin ennenaikaisesti, ja Iksu kruunattiin mestariksi. Kaupit jatkoivat harjoittelua täyttä häkää, mutta jo muutamaa kuukautta myöhemmin pysäyttävä tieto saavutti salibandyn supersiskokset.

Oona Kauppi myöntää suoraan, että pakka levisi hetkeksi käsiin.

– Siinä alkoi jo vähän ymmärtää sokin jälkeen, että mitäs seuraavaksi tehdään. Oli se sellaista epätietoisuudessa olemista, kun ei tiennyt, mitä tapahtuu, Oona muistelee.

Sisko Veera Kauppi on valittu maailman parhaaksi pelaajaksi vuosina 2017 ja 2018. Oona puolestaan valittiin viime vuonna MM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Molemmat ovat toisin sanoen haluttua tavaraa joka vuosi pelaajamarkkinoilla, ja vaihtoehtoja moneen suuntaan olisi ollut tarjolla tänäkin vuonna.

– Tarjouksia olisi tullut muutenkin, mikä on positiivista. On hieno asia, että olemme haluttuja pelaajia. Onneksi meillä on manageri eli meidän isä, joka sitten hoitaa vähän enemmän näitä meidän asioita. Me olemme keksittyneet nyt enemmän harjoitteluun, Oona naurahtaa.

Kauppien manageri-isä säästyi lopulta suuremmalta vaivalta pelaajamarkkinoilla. Heinä-elokuun vaihteessa Kaupit saivat mieluisia uutisia, kun niin ikään uumajalainen seura Team Thorengruppen ilmoitti perivänsä Iksun sarjapaikan Superliigassa. Veeranmukaan päätös Uumajaan jäämisestä oli helppo tehdä.

– On tärkeää, että meillä on paikka, jossa viihdymme. Salibandya arvostetaan todella paljon Uumajassa. Thorengruppenista huokuu ammattimaisuus ja täällä panostetaan naisiin ja naisten joukkueisiin. Täällä uudessakin seurassa on paljon yhteistyökumppaneita, joista on paljon etua myös meille urheilijoille, Veera kertoo.

Ruotsissa lajin arvostus näkyy

Maailman parhaiden salibandysiskosten otteista saatiin nauttia Suomen pääsarjassa viimeksi vuonna 2018. Oona myöntää, että myös Suomen pelikentät olivat vaihtoehto, kun uutta seuraa haettiin. Ruotsi on silti ykkösvaihtoehto, mitä tulee ammattimaiseen pelaamiseen.

– Ruotsissa saamme sellaisen arjen, jossa pystymme olemaan urheilijoita ja samaan salibandyn ykkösasiaksi. Pelit ovat täällä kovempitempoisia ja kärkikamppailut ovat todella kovia pelejä, Oona luettelee.

Vaikka Thorengruppen onkin sarjanousija, on joukkueella Kauppien mukaan realistiset mahdollisuudet taistella mestaruudesta kauden päätteeksi. Monet Iksun vanhoista pelaajista ovat luonnollisesti siirtyneet sarjanousijan riveihin, mutta Thorengruppenin omasta takaa löytyy myös nuoria ja taitavia pelaaja, jotka muodostavat hyvän kombon kokeneemmman pelaajiston kanssa.

– Ehdottomasti taistelemme mestaruudesta. En usko, että kellään meistä on mielessä mikään muu kuin kultaiset mitalit, Veera lataa itsevarmasti.

"Pitää varmaan lopettaa sille syöttely"

Tällä hetkellä kaksoset kulkevat mielellään samoja reittejä niin siviilissä kuin kentälläkin, eikä toisen naama ole alkanut toistaiseksi vielä ärsyttää.

– Viihdymme samassa paikassa ja samassa joukkueessa ja mieluiten samassa ketjussakin vielä. Ei ole missään vaiheessa kummallakaan käynyt mielessä, että lähtisimme eri teille, Veera sanoo empimättä.

Veera on voittanut Ruotsin liigan pistepörssin kahdesti peräkkäin. 57 ottelussa on kertynyt kunnioitettavat 184 tehopistettä. Oonan saldo on niin ikään vakuuttava: 55 ottelussa 110 pistettä. Oonalla on ensi kautta varten selvä suunnitelma, miten siskon luvut kiritään kiinni.

– Pitää varmaan lopettaa Veeralle syöttely ja yrittää itse laukoa, Oona nauraa.

– Hän on sen verran hyvä ja taitava pelaaja, että se voi olla aika haasteellista. Eiköhän se ole pääasia, jos saamme molemmat tehtyä maaleja ja pisteitä ja saadaan autettua joukuetta.

Hetken päästä siskokset suostuvat kuitenkin myöntämään, että keskinäinen kilpailu on läsnä esimerkiksi juuri treeneissä, mutta toistaiseksi pahemmilta selkkauksilta on vältytty.

– Emme ehkä tietoisesti kilpaile, mutta totta kai yrittää koko ajan olla vähän parempi ja sitä kautta vähän kilpailla siskon kanssa. Onneksi pelaamme aika usein treeneissäkin samassa joukkueessa. Ei nyt ihan onneksi nyrkit pystyssä siellä olla, sellaista pientä kisailua meillä aina väillä on, Oona selventää.

Uuden kauden pitäisi pyörähtää käyntiin noin kuukauden päästä, mikäli koronapandemia sen sallii. Kauden aloitukseen liittyy vielä monia kysmysmerkkejä ja epävarmuustekijöitä.

– Toivon, että tilanne olisi jo ensi vuoden puolella rauhallisempi. Ensin jännitetään sitä, alkaako kausi suunnitellusti ja minkä tyyppisesti: pelataanko tyhjille katsomoille tai jotain muuta. Tietoja pitää vielä odottaa, mutta nyt keskitymme vain treenaamiseen, Veera päättää.

Lue myös:

Kaupin salibandysiskokset jatkavat Ruotsissa – uuden seuran johtohahmo innostui: "Tuntuu fantastiselta"

Taloushuolet ovat katkaisemassa yhden maailman menestyneimmän naissalibandyjoukkueen tarinan – Iksun supertähti Veera Kauppi: "Tässä on paljon sulateltavaa"

Ruotsalaismediat: Veera ja Oona Kaupin seura luopuu sarjapaikastaan Ruotsin Superliigassa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat