Hyppää sisältöön

SUL:n uusi pomo Jarkko Finni nosti esiin valmentajien kummallisen tilanteen – Neziri, Korte ja Mäkelä samoilla linjoilla: “Paljon korjattavaa”

Jarkko Finnin mukaan suomalaisen yleisurheiluvalmennuksen tila on lapsenkengissä. Hän ihmettelee tilannetta, jossa urheilijan kymmenien tuhansien eurojen tukipotista saattaa mennä alle viisi prosenttia valmentajien kuluihin.

Jarkko Finni esiteltiin medialle uutena Suomen Urheiluliiton valmennuksen ja koulutuksen johtajana keskiviikkona. Kuva: Jussi Nukari/Lehtikuva

Suomen Urheiluliitto tiedotti keskiviikkona uudistuksista yleisurheilun valmennusorganisaatioon. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden (JKU) valmennuspäällikkö Jarkko Finni valittiin Urheiluliiton valmennuksen ja koulutuksen johtajaksi. Lisäksi Finnin aisapariksi tulee myöhemmin nimettävä valmennuspäällikkö, joka vastaa huippu-urheilusta.

Finnin tehtävänä on päivittää ja rakentaa valmennusjärjestelmää uudelleen.

Suomen kärkiurheilijoista Nooralotta Neziri, Kristiina Mäkelä ja Annimari Korte ottivat uudistukset iloisina vastaan.

Neziri on JKU:n urheilijana tuntenut Jarkon paremmin kolmen viime vuoden ajan.

– Jarkon valinta oli todella positiivinen yllätys itselleni. Hän on saanut seuratoiminnan täällä hyvälle mallille. Hänellä on valtava kokemus seuratoiminnasta ja hänellä on vielä omaa urheilutaustaa. Uskon, että Jarkolla on hyvä kombinaatio tuohon hommaan, Neziri toteaa.

Nooralotta Neziri on päässyt tutustumaan Jarkko Finnin toimintatapoihin kolmen viime vuoden aikana. Kuva: Tomi Hänninen

– Uudistukset ainakin kuulostavat hyviltä. Ehkä nämä uudistukset näkyvät meille käytännössä jälkikäteen. Mutta Jarkko on hyvä tyyppi. En tunne häntä tarkemmin, mutta hän on ollut kaikessa mukana. Uskon, että Jarkko on tuossa työssä todella hyvä. Mielestäni tämä oli SUL:lta hyvä valinta, Mäkelä toteaa.

Annimari Kortteen mielestä nykyinen Urheiluliiton valmennusjohtaja Kari-Niemi Nikkola on tehnyt hyvää työtä. SUL tiedotti heinäkuun lopussa tarjonneensa Niemi-Nikkolalle jatkoa valmennusjohtajana, mutta hän päätti palata virkavapaaltaan opetus- ja kulttuuriministeriön pestiinsä.

– Varmaan ihan hyvä uudistus. Huomasi, että Karilla oli aika todella paljon tekemistä ja ehkä vähän liikaakin tekemistä. Onkin varmaan hyvä, että jaetaan aikuisurhelijat erikseen valmennuksen kehittämisen kanssa, Korte sanoo.

Valmentajalle enemmän euroja tukipotista?

Finni nosti esiin keskiviikkoisessa Urheiluliiton lehdistötilaisuudessa muutamia teemoja. Yhtenä hän nosti esiin juurikin yleisurheiluvalmennuksen kehittämisen.

– Jotenkin tuntuu välillä kummalliselta, että jos urheilijalla on kymmeniä tuhansia tukieuroja käytössä, siitä viisi prosenttia tai alle menee valmentajan kuluihin. Se tuntuu jotenkin nurinkuriselta, Finni sanoo ja korostaa myös tietävänsä, että raha on kaikilla tiukassa.

– Tiedän, että tämä on haastavaa. Mutta olen nähnyt JKU:ssa ja yleisurheiluaikanani, että loppujen lopuksi valmennuksella tehdään tulosta. Se on tärkein apu. Se ei ole mikään muu asiantuntijapalvelu, vaan valmennus. Mielestäni olemme onnistuneet tässä nykyisessä seurassa ja siksi olemme pärjänneet.

Jarkko Finni korostaa valmentajien merkitystä menestyksessä. Kuva: Jussi Nukari/Lehtikuva

Finni sanoi tiedotustilaisuuden jälkeen Yle Urheilulle, että suomalaisen yleisurheiluvalmennuksen tila on lapsenkengissä. Hän haluaa parantaa yleisurheiluvalmentajien mahdollisuuksia yhdessä seurojen, akatemioiden ja urheilijoiden kanssa.

– Tämä oli huuto moneen suuntaan, että meidän valmentajien tilanne paranisi. Ymmärrän, että raha on tiukassa kaikilla ja myöskin suurimmalla osalla urheilijoista. Mutta jos urheilijan valmennustuki on kymppitonneja ja siitä kuluu enemmän rahaa lihashuoltoon tai hierontaan kuin valmentajan työskentelyedellytyksiin, tulee kysymys onko se oikein? Finni havainnollistaa.

Yle Urheilu kysyi Neziriltä ja Mäkelältä Finnin kommenttien pohjalta, arvostetaanko valmentajia urheilijoiden näkökulmasta.

– Toki huoltotoimet ovat myös erittäin tärkeitä. Mutta tosiasia on, että huippu-urheilijoita ei tule ilman huippuvalmentajia. Tämä on ehdoton edellytys. Varmasti sitä on aikaisemmin liian vähän huomioitu. Tässä toimitaan kuitenkin aina urheilija-valmentaja-pareina. Uskallan väittää, että yksikään urheilija ei pääse huipulle ilman erittäin tiivistä valmennusyhteistyötä. Sen yhteistyön tekee aina hankalammaksi, jos valmennukseen ei ole panostettu tarpeeksi euroja, Neziri muotoilee.

Kristiina Mäkelä sanoo, että jokainen urheilija varmasti arvostaa omaa valmentajaansa.

– Olen siinä mielessä samaa mieltä, että aivan vähän saadaan rahallista tukea valmennukseen. Kun urheilijalle annetaan rahaa urheilijana elämiseen, olen itse yrittänyt jo toista vuotta valmentajalle korvausta työstä. Valmentajalle työmäärä on valtava, Mäkelä sanoo.

– Jos haluamme huippu-urheilun nousuun, meillä pitää olla enemmän ammattivalmentajia ja ihmisiä, jotka saavat keskittyä oikeasti siihen valmentamiseen. Ei niin, että valmennetaan oman työn ohella. En ole kuullut Finnin puheenvuoroa, mutta kuulostaa ihan oikealta suunnalta. Meillä on tässä paljon korjattavaa Suomessa.

Annimari Korte puhuu myös valmentajien riittävien resurssien puolesta. Kuva: Tomi Hänninen

Annimari Korte on samaa mieltä siitä, että valmentajille pitäisi saada enemmän resursseja.

– Totta kai urheilija tarvitsee tukea, mutta valmentajan tarvitsee olla mukana. Minullakin Mikael Ylöstalo on mukana treeneissä lähes joka päivä ja matkustaa paljon sen takia. Hän lähtee leireille mukaan. Yhtä lailla valmentaja tarvitsee tukea, Korte toteaa.

Oletko sinä valmis antamaan omistasi Mikaelille?

– Olen yrittänyt antaa hänelle vähän joitakin tukia, joita olen viime aikoina saanut. Yritän sopia uusia sponsoreita, että saisi vaikka valmentajan leirit kustannettua sillä, Korte sanoo.

Urheilijoita ymmärtävä henkilö toiveissa valmennuspäälliköksi

Neziri ja Mäkelä toivoivat Finnin aisapariksi tulevalta valmennuspäälliköltä erilaisia ominaisuuksia. Kummankin vastauksessa korostuu kuitenkin yksi asia: Kyky ymmärtää urheilijoita.

– Tuollaiseen (valmennuspäällikön pestiin) tarvitaan aidosti halua ymmärtää ja kuunnella meitä niin sanotusti ruohonjuuritasolla operoivia urheilijoita ja valmentajia. Ykkösjuttu on, että ymmärtää tämän puolen asiasta. Me teemme kuitenkin sitä perustyötä ja tähtäämme arvokisoihin, Neziri toteaa.

– Toivon osaavaa ja ymmärtävää henkilöä. Urheilu on todella pitkälle joustamista ja nopeasti erilaisiin tilanteisiin reagoimista. Samalla pitää katsoa isoa kuvaa, kun eletään hetkessä. Informaation kulku on myös tärkeää, Mäkelä summaa.

Kristiina Mäkelä pohtii, että suomalaisen yleisurheilun suunta on ollut oikea. Kuva: Tomi Hänninen

Kari Niemi-Nikkolan vajaalla kaksivuotisella aikakaudella kumpikin tähtiurheilija on kokenut edistyksen askeleita suomalaisessa yleisurheilussa.

– Tilanne on ollut haastava, mutta haasteiden kohdalla on lähdetty tiukasti toimiin. Ei ole helpoin paikka, mutta osaavat ihmiset saavat yleisurheilun entistä paremmille raiteille. Nyt on otettu ensiaskeleita, on ryhdytty toimiin ja uskallettu toimia, Mäkelä toteaa.

– Tällä hetkellä tilanne on hyvä. On paljon positiivista suomalaisessa yleisurheilussa. Nyt pitäisi löytää vielä kärki, että arvokisoissa tulisi taas menestystä. Pohja on erittäin hyvä. Varmasti Jarkon on hyvä lähteä operoimaan tässä tilanteessa. Tilanne on ihan ok urheilijan puolesta katsottuna, Neziri sanoo.

Lue lisää:

Suomalaisen yleisurheilun valmennusorganisaatio pannaan uusiksi – Jarkko Finni siirtyy täysin uuteen työnkuvaan, huippu-urheilusta vastaa erillinen henkilö

Yleisurheilun Ruotsi-ottelu järjestetään – tiukat turvajärjestelyt käytössä