1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Yleisurheilun Ruotsi-ottelu järjestetään – tiukat turvajärjestelyt käytössä

Suomen Urheiluliiton hallitus päätti Ruotsi-ottelun järjestämisestä keskiviikon kokouksessaan.

Elmar Engholm (vas.) ja Tuomo Salonen Ruotsi-ottelussa Tampereella 2018. Kuva: Mika Kylmäniemi / AOP

Suomen Urheiluliiton hallitus päätti keskiviikkona, että yleisurheilun Ruotsi-ottelu järjestetään Tampereella 5.-6. syyskuuta.

Työryhmä, joka käsitteli erityisryhmiä koskevia maahantulon kriteerejä ja menettelyjä poikkeustilanteessa, puolsi SUL:n opetus- ja kulttuuriministeriölle osoittamaa poikkeuspyyntöä, joka liittyi Ruotsin joukkueen maahantulorajoituksiin ja karanteenikäytäntöihin.

– Ministeriö kävi läpi maaottelun turvallisuussuunnitelman ja puolsi SUL:n poikkeuspyyntöä, mutta asetti järjestelyille reunaehtoja. Maaottelu järjestetään annetuilla reunaehdoilla. Jos viranomaisten kanta kuitenkin muuttuisi kielteiseksi tapahtuman järjestämisen suhteen, kunnioitamme sitä, SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto totesi liiton verkkosivuilla.

Projektipäällikkö Pipa Turvanen työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoi aiemmin keskiviikkona Yle Urheilulle ministeriön näyttämästä vihreästä valosta.

– Vastaavalla tavalla kuin jalkapalloilijoita niin yleisurheilijoita käsitellään erityisryhmänä. Kun terveysturvallisuutta koskevat riskit minimoidaan, niin Suomi-Ruotsi -maaotteluun osallistuvat urheilijat voivat saapua maahan. Tämä edellyttää erityisten terveysturvallisuutta koskevien menettelyiden noudattamista. Tällainen suositus toimivaltaiselle rajaviranomaiselle on toimitettu, Turvanen kertoi.

Ruotsin joukkueelle koronatestit ja päivittäiset lennot

Ministeriö edellyttää, että Ruotsin joukkue lentää molempina päivinä tilauslennolla Suomeen kilpailemaan päiväkohtaisesti. Lennot on tarkoitus tehdä Pirkkalaan, josta joukkue ohjataan suoraan Ratinan stadionille ja takaisin lentokentälle.

– Ministeriö edellytti myös, että Ruotsin joukkueen kilpailijoille ja maaottelun toteutumisen kannalta keskeisille ruotsalaisille toimihenkilöille on tehtävä koronatesti enintään 72 tuntia ennen Suomeen saapumista. Testituloksen on oltava negatiivinen. Henkilö jolla on hengitystie- tai muita flunssaoireita ei saa osallistua maaotteluun, Aalto sanoo.

Kilpailun järjestäjien tekemässä turvallisuussuunnitelmassa on ministeriön mukaan hyvin yksityiskohtaisesti otettu huomioon tarvittavat turvaetäisyydet stadionilla olon ajan sekä kilpaileminen ja kilpailuun valmistautuminen.

– Kisojen turvallisuussuunnitelmassa ruotsalaiset urheilijat ohjataan Ratinassa suoraan omiin oleskelutiloihin, jossa he ovat koko lajisuorituksen ulkopuolisen ajan.

Myös katsojien turvallisuus Ratinan stadionilla on mietitty tarkasti.

– Myynnissä on rajallinen määrä lippuja ja turvavälejä varmistetaan tyhjillä penkeillä. Jokaiseen katsomoon järjestetään oma sisäänkäynti, WC-tilat ja myyntipiste, Aalto sanoo.

"Lähdemme siitä, että viivan yläpuolelle jäämme"

Keskustelua on käyty siitä, mitkä ovat Ruotsi-ottelun taloudelliset vaikutukset. Aallon mukaan tavalliseen Ruotsi-ottelun tulokseen ei tietenkään päästä, mutta plussan puolelle on kuitenkin tavoitteena jäädä.

– Tapahtumajärjestäjällä on aina riski. Lähdemme siitä, että viivan yläpuolelle jäämme eli plusmerkkinen tulos saadaan. Kaikki kulut eivät tule meille, ne ovat osittain myös ruotsalaisten kuluja. Mutta selvää on, että samanlaisiin tuloihin ei ole mahdollisuuksia kuin aikaisempina vuosina, Aalto sanoi Yle Urheilulle.

Yle välittää Ruotsi-ottelun TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle Puheessa 5.–6. syyskuuta la klo 17–21 ja su klo 12.30–16.30.

Lue myös:

Ministeriö näyttää vihreää valoa yleisurheilumaaottelulle