1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Wilma Murron loma piti alkaa tänään, mutta Ruotsi-ottelu muuttaakin suunnitelmat: “Olin heti, että jes!"

Seiväshyppääjä Wilma Murto ponnisti Eläintarhan kentällä 435.

Wilma Murto juhli jo Kalevan kisoissa hyvää paluuta kisoihin. Kuva: Tomi Hänninen

Helsingin tähtikisoissa Eläintarhan kentällä Wilma Murto jatkoi lupaavia otteitaan polvileikkauksen jälkeen. Murto hyppäsi 435 ja otti nimiinsä samalla kenttäennätyksen.

Murrolla oli kuitenkin kisan jälkeen kaksijakoiset tunnelmat.

– Kenttäennätys oli ihan mukava bonus. Minulla ei ole kauhean montaa niitä hallussa. Kisasta jäi hyvä fiilis, mutta samaan aikaan kaiveli. Oli parempia hyppyjä korkeudesta 451 kuin odotin. Vähän jäi hampaankoloon, että se ei ylittynyt, Murto toteaa.

Mutta kisan jälkeen seiväshyppääjä oli iloinen yhdestä asiasta: Kesken kisan Suomen Urheiluliitto päätti, että Ruotsi-ottelu voidaan järjestää puolentoista viikon Tampereella.

Päivän kisan piti olla Murrolle kauden viimeinen. Hänen lomansa piti alkaa tänään, mutta päätös muutti suunnitelmat. Murron mukaan akkuja on ladattu koko kesä polvileikkauksen takia.

– Sain kisan tehtyä ja kuulin, että ensi viikolla olisi Ruotsi-ottelu. Olin heti, että jes! Onneksi on. Minulla kyllä riittää virtaa sinne, Murto tunnelmoi nauraen.

– Tämä kisa lupasi ihan hyvää. Kalevan kisojen jälkeen oli sellainen fiilis, että 450 voisi olla ihan ok -tulos. Nyt päivän 450:n yritysten jälkeen pitäisi tulla vähintään 450. Totta kai ailahteluja tulee, kun ei ole kauheasti pohjaa tältä kesältä alla. Ennen kisoja tilanne on aina arvoitus, mutta nyt tunnen olevani hyvässä kunnossa, Murto sanoo.

Keskiviikkona saatiin muitakin yleisurheilu-uutisia, kun Suomen Urheiluliitto tiedotti muutoksista valmennusorganisaatioon. Jarkko Finni aloittaa lokakuussa Urheiluliitossa valmennuksen ja koulutuksen johtajana. Hänen rinnalleen nimetään myöhemmin valmennuspäällikkö, joka vastaa enemmän huippu-urheilutoiminnasta.

Nykyinen Urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola palaa virkavapaaltaan takaisin opetus- ja kulttuuriministeriöön.

Murto on ollut tyytyväinen Niemi-Nikkolan työhön vajaan kahden viime vuoden aikana.

– Karin kanssa on ollut todella helppoa. Olen tehnyt valmentajanvaihtoja Karin aikana. On ollut todella helppoa ottaa yhteyttä Kariin. Hänellä on ollut aikaa urheilijoiden asioille. Kuulostaa siltä, että jatkossakin asiat hoituvat ihan hyvin, Murto sanoo.

Finni nosti esiin keskiviikon tiedotustilaisuudessa suomalaisten yleisurheiluvalmentajien tilanteen. Hän kaipasi enemmän resursseja suomalaisille yleisurheiluvalmentajille tehdä töitä.

– Lähtökohta on se, että valmennus järjestyy. Kaikki muu on ekstraa ja kiiltävää siihen päälle. Perusta on, että valmennus toimii. Ilman kaikkea muuta voi pärjätä, mutta valmennus on ensimmäinen juttu, Murto sanoo tilanteesta.

– Totta kai usein on puheissa, että urheilijoilla on tiukkaa. Mutta usein unohtuu valmentajan osuus. Minulla on vähän sellainen olo, että otetaan itsestään selvänä valmentajan valmentaminen. Totta kai valmentajilla on myös taustalla perhettä ja lapsia. Olisi siisti juttu, että useammalla valmentajalla olisi mahdollisuus valmentaa ilman mitään kikkailuja siihen päälle.

Yle välittää Ruotsi-ottelun TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle Puheessa 5.–6. syyskuuta la klo 17–21 ja su klo 12.30–16.30.

Lue lisää:

Katso tallenne: Wilma Murto tähditti Helsingin tähtikisoja

Takareisivaivasta toipuva Korte toivoo pystyvänsä kisaamaan Timanttiliigassa – Neziri hehkuttaa Ruotsi-ottelun merkitystä, eikä aio kisata ulkomailla

SUL:n uusi pomo Jarkko Finni nosti esiin valmentajien kummallisen tilanteen – Neziri, Korte ja Mäkelä samoilla linjoilla: “Paljon korjattavaa”

Yleisurheilun Ruotsi-ottelu järjestetään – tiukat turvajärjestelyt käytössä