Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Karmea tilasto kuvaa SJK:n heikkoa alkukautta – päävalmentaja tuskailee tehottomuuden kanssa: "Saan olla tyytyväinen, että saan pitää työpaikkani"

SJK on johtanut Veikkausliigassa ottelua edellisen kerran lähes kaksi kuukautta sitten.

urheilu
SJK Jani Honkavaara
SJK:n maaliton putki on venynyt jo yli neljän ottelun mittaiseksi.AOP / Juha Tamminen

Seinäjoen Jalkapallokerhon tilanne Veikkausliigassa on karu. Sarjan toiseksi suurimmalla budjetilla operoiva ja täksi kaudeksi vahvistunut SJK valahti keskiviikkona HJK:lle kärsityn tappion myötä sarjassa kymmenenneksi.

Tilastojen tarkempi tutkiskelu paljastaa tilanteen hankaluuden kokonaisuudessaan. SJK on voittanut yhdestätoista pelaamastaan ottelusta vain yhden ja mikä hurjinta, johtanut ottelua edellisen kerran avauskierroksella TPS:ää vastaan lähes kaksi kuukautta sitten.

KuPSin viime kaudella mestaruuteen johdattaneen päävalmentajan Jani Honkavaaran paluu kotiseudulle Etelä-Pohjanmaalle ei ole sujunut toivotusti.

– Hauras on hyvä sana kuvailemaan joukkueen henkistä tilaa, herkkä on toinen mitä voi käyttää, Honkavaara kuvaili keskiviikkona Yle Puheen Urheilukierroksella.

Seinäjokisten pelaamisessa on sakannut etenkin maalinteko. Yhdessätoista ottelussa joukkue on tehnyt vain kuusi maalia, ja edellisestä osumasta on kulunut aikaa lähes neljä ja puoli kokonaista ottelua.

– Meidän olisi pitänyt olla kerta kaikkiaan tehokkaampia. Luomme tälläkin hetkellä riittävän paljon paikkoja, mutta meidän pitäisi hyökätä rohkeammin ja välillä suoraviivaisemmin. Meillä jää tekemättä liikaa juoksuja maalin eteen, Honkavaara pohti.

Maalinteon tuskan tuntevat myös pelaajat kentällä. Kapteeni Mehmet Hetemaj on päävalmentajan kanssa samaa mieltä: joukkue kyllä luo paikkoja, mutta ilman palkintoa.

– Ei ole paniikkia, mutta onhan tämä harmillinen tilanne kaikille. Emme mielestäni ansaitse tätä. Itsesääli ei tässä kohtaa auta mitään, vaan tehdä asiat paremmin ja miettiä ottelu kerrallaan, Hetemaj toteaa.

Jani Honkavaara
Jani Honkavaaralla riittää pohdittavaa SJK:n penkin päässä.AOP / Juha Tamminen

Honkavaara huomauttaa, että joukkue on kärsinyt alkukaudella useista loukkaantumisista.

– Tässä on viimeiset kaksi viikkoa aika paljon hipsuteltu, kun on ollut niin vähän pelaajia käytössä. Nyt alamme päästä normaaliin tilanteeseen, kun saimme uusia pelaajia ja loukkaantuneita alkaa palata harjoituksiin.

Tuoreet hyökkäyspään vahvistukset Emmanuel Ledesma ja Jake Jervis hyppäsivät suoraan avauskokoonpanoon HJK:ta vastaan. Torstaina SJK tiedotti (siirryt toiseen palveluun) brasilialaisen laitapuolustajan Murilon hankinnasta.

– Uudet miehet ovat olleet positiiviisia ilmestyksiä, koska heillä ei ole mitään painolastia. He ovat tulleet raikkain mielin joukkueeseen ja tuovat raikkautta myös muihin pelaajiin. Sitä tarvitsemme, Honkavaara sanoo.

Toistuuko historia?

Tulevana lauantaina SJK:lla on edessä valtavan tärkeä ottelu, kun sarjajumbo RoPS saapuu vieraaksi Seinäjoelle. Kun runkosarja on puolivälissä, SJK on ajautumassa jopa putoamistaisteluun.

– En usko siihen. Emme tarvitse kuin voittoja ja siitä se sitten lähtee. En mieti sellaisia asioita. Lähinnä mietin, että toivottavasti saamme pelattua kauden loppuun, kun ei tiedä mitä maailmassa ja yhteiskunnassa tapahtuu, Honkavaara sanoo ja viittaa koronavirustilanteeseen.

SJK nousi liigakartalle nopeasti ja voitti jo toisella kaudellaan Veikkausliigan mestaruuden vuonna 2016. SM-kullan arkkitehtina toiminut päävalmentaja Simo Valakari kuitenkin vapautettiin yllättäen tehtävistään ennen seuraavan kauden alkua, ja sittemmin SJK:n luotseja on tuntunut riivaavan jonkinlainen kirous.

Vuorotellen kenkää ovat vain kolmessa vuodessa saaneet Sixten Boström, Jose Manuel Roca, Tommi Kautonen kuin Alexei Eremenko seniorkin. Honkavaara tuntee historian ja tietää, että parempaan on pystyttävä. Muuten voi käydä kuin edellisille kollegoille.

– Kyllä minä saan olla tyytyväinen, että saan pitää työpaikkani. Toivon, että minulla on riittävästi aikaa tehdä hommia. Se on muiden päätös, mutta en tiedä hirveän montaa valmentajaa, joka olisi omistajien tai esimiestensä kanssa potkuista etukäteen puhunut. En usko, että se kuuluu suomalaiseen toimintakulttuuriin, ehkä enemmänkin venäläiseen, Honkavaara toteaa.

Honkavaara kertoo olleensa tyytyväinen keskusteluihin, joita hän on käynyt seuran puheenjohtajan ja pääomistajan Raimo Sarajärven kanssa.

– Ne ovat pääasiassa liittyneet peliin, joukkueen tilaan ja siihen, miten voimme yhdessä tilannetta parantaa.

Lue myös:

HJK:lle merkittävä vahvistus: Markus Halsti palaa kotimaisille liigakentille

Veikkausliigan alkukauden komeetta on yllättänyt tehoillaan itsensäkin – Albion Ademi löysi vastuuta Ahvenanmaalta ja sai kutsun maajoukkuepaitaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat