Yhdysvalloissa tapahtuu jotain täysin poikkeuksellista, jolla voi olla mullistava vaikutus urheilumaailmaan – tutkija selittää, miksi supertähdet uskaltavat nyt protestoida

Tutkija Benita Heiskasen mukaan urheilusarjojen seurapomot ja sponsorit seisovat vahvasti urheilijoiden protestien takana.

Milwaukee Bucksin pelaaja George Hill puhui joukkueensa puolesta lehdistötilaisuudessa ennen ottelua. Kuva: Jesse D. Garrabrant/NBAE via Getty Images

Yhdysvaltain urheilumaailma ottaa tällä hetkellä kantaa politiikkaan täysin uudella otteella, sanoo Turun yliopiston professori, Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen.

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä koripalloliiga NBA:ssa Milwaukee Bucksin pelaajat eivät suostuneet pelaamaan pudotuspeliotteluaan Wisconsinin osavaltiossa tapahtuneen ampumistapauksen vuoksi.

Osavaltioon julistettiin poikkeustila, kun poliisi ampui sunnuntaina afroamerikkalaista Jacob Blakea selkään ja mielenosoitukset alkoivat.

Bucks laittoi lumipallon pyörimään. Ensin NBA:n pudotuspelikierroksen ottelut siirrettiin. NBA:sta lähti liikkeelle ketjureaktio, jonka jälkeen myös esimerkiksi baseball-sarja MLB ja jalkapallosarja MLS seurasivat perässä ja otteluita siirrettiin.

Milwaukee Bucksin areena ammotti tyhjyyttään, kun pelaajat eivät suostuneet pelaamaan. Kuva: David Dow/NBAE via Getty Images

Benita Heiskanen valottaa, että Yhdysvaltain urheilumaailma on ollut aikaisemminkin alusta, jossa etnisiä ja rodullisia valtasuhteita on käsitelty, esimerkiksi nyrkkeilylegenda Muhammad Alin voimin 60-luvulla.

Nyt tapahtuva protestointi on kuitenkin poikkeuksellisessa ja täysin uudessa mittakaavassa.

– Uutena asiana on tullut tämä levinneisyys, ja miten asia on niin paljon näkyvillä. Tämä on levinnyt niin laajasti urheilijoiden keskuuteen, Heiskanen kertoo Yle Urheilulle puhelimessa.

Muutos on tapahtunut lyhyessä ajassa.

Vuonna 2016 amerikkalaisen jalkapallon NFL-sarjan pelaaja Colin Kaepernick protestoi mustiin kohdistuvaa poliisiväkivaltaa polvistumalla Yhdysvaltojen kansallislaulun aikana. Silloin protestista ei tullut kansanliikettä, vaikka muut NFL-pelaajat ottivat osaa Kaepernickin protestiin. Lopulta NFL kielsi polvistumisen kansallislaulun aikana.

Tänä vuonna Black Lives Matter -liike on kasvattanut huomiotaan, eikä polvistuminen ennen urheilutapahtuman alkua ole enää samalla tavalla poikkeuksellista. Kannanottoja on nähty Pohjois-Amerikan lisäksi muun muassa Englannin Valioliigassa ja Formula ykkösissä.

Protestien keskipiste on ollut kuitenkin Yhdysvalloissa.

– Tämä kertoo siitä, että yhteiskunnassa on tapahtunut jotain, mikä on järkyttänyt käsitystä valtasuhteista. Nyt käynnissä on erityinen momentum asioiden käsittelyssä. Tietty kiehumispiste on saavutettu. Nuoret sukupolvet eivät suostu hyväksymään samaa vanhaa.

"Bisnespuolikin ymmärtää, kuinka suuri merkitys asialla on"

Heiskasen mukaan viime yönä nähtyjä suuren mittasuhteen protesteja saatetaan nähdä myös jatkossa.

– Pitää tottua siihen, että yhteiskunnallisia valtasuhteita puidaan urheilun kautta. Etenkin urheilussa, missä on paljon vähemmistöjen edustajia. Jos he eivät suostu pelaamaan, niin peli on seis. Niin kauan, kun tunteet ovat pinnassa, oletan protestoinnin jatkuvan.

Onko mahdollista, että Milwaukee Bucksin tyyliset protestoinnit kielletään?

– Se on mahdollista, mutta silloin puututaan perustuslaillisiin oikeuksiin. Itse asiassa kehitys näyttää olevan päinvastaista. Bisnespuolikin ymmärtää, kuinka suuri merkitys asialla on.

Colin Kaepernick (keskellä) aloitti polvistumisprotestit vuonna 2016. Kuva: AOP

Heiskanen viittaa siihen, että myös seurojen pomot ja urheilusponsorit ovat lähteneet mukaan urheilijoiden tueksi.

– Nyt kun paine on valtava, se hyödyttää myös heidän imagoaan, jos he toimivat vastuullisesti. He haluavat tukea tätä vapautta ja ilmaista mielipidettä rasismia ja poliisiväkivaltaa vastaan. Luulen, että se on laajemmin hyväksyttyä, koska tämä näkyy kaduilla ja protestointi on niin laajamittaista.

Heiskanen korostaa urheilijoiden aktiivisuuden merkitystä poliittisessa kentässä poikkeuksellisina aikoina.

– Paljon on puhuttu siitä, ovatko urheilijat poliittisia ja onko heillä oikeutta ottaa kantaa. Väitän, että poliittisuutta ei voi ottaa pois urheilusta, koska aina siellä näistä valtasuhteista neuvotellaan, Heiskanen summaa.

Lue myös: