1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Yleisurheilun Suomi–Ruotsi-maaottelu

Ruotsi-ottelu ilahduttaa, mutta myös ihmetyttää osaa kansasta – näin Urheiluliiton pomo vastaa ihmisten huoliin: “Pitää uskaltaa jotain järjestää”

Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto kertoo useamman syyn sille, miksi perinteikäs yleisurheilumaaottelu järjestetään tänä vuonna Ruotsin vaikeasta koroanavirustilanteesta huolimatta.

Suomen miehet juhlivat Ruotsi-ottelun voittoa vuonna 2018, kun maaottelu järjestetiin viimeksi Tampereella. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Suomen Urheiluliitto tiedotti keskiviikkona, että perinteikäs Ruotsi-ottelu järjestetään Tampereella syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna. Päätös tuli sen jälkeen, kun viranomaiset näyttivät ottelun järjestämiselle vihreää valoa. Edellytyksenä oli tiukat turvatoimet.

Päätöksen jälkeen yli satavuotisen perinteen jatkumisesta iloittiin sosiaalisessa mediassa, mutta osa ihmetteli kisojen järjestämistä. Jotkut olivat huolissaan siitä, miksi tällaisessa koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilassa pitää järjestää maaottelu, ja että ruotsalaiset urheilijat tulevat Suomeen kisaamaan yksityiskoneilla. Tuoreessa THL:n liikennevalomallissa Ruotsi on luokiteltu maaksi, jossa koronavirustartunnan saamisen riski on huomattavasti korkeampi. Maasta Suomeen saapuville on suositeltu 14 päivän omaehtoista karanteenia.

Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto vastaa huolenaiheisiin. Hän nostaa esiin useamman syyn, minkä takia Ruotsi-ottelu järjestetään. Ensimmäisenä hän kertoo, että ruotsalaiset nimenomaan tahtoivat saapua Ratinan stadionille kisaamaan.

– Ruotsalaiset haluavat vahvasti tulla jatkamaan perinnettä. Koemme, että pystymme turvallisuussuunnitelman kautta hoitamaan homman tyylikkäästi, turvallisesti ja vastuullisesti, Aalto toteaa Yle Urheilulle.

– Lisäksi haluamme antaa urheilijoille viimeisen huipennuksen tähän melko vaikeaan kauteen, kun arvokisat on peruutettu.

Aalto nostaa esiin tapahtumien järjestämisen suuren taloudellisen merkityksen, eikä pelkästään vain Urheiluliitolle.

– Jos pystymme vastuullisesti ja turvallisesti hoitamaan asioita, meidän pitää myös uskaltaa jotain järjestää täällä Suomessa. Monissa tapahtumissa on myös paljon muita toimijoita, jotka saavat elantonsa ja toimeentulonsa tapahtumien kautta. Tiettyjä tapahtumia pitää uskaltaa järjestää vastuullisesti. Emme myöskään tiedä korona-ajan jatkosta. Tämä aika voi kestää pitkäänkin, Aalto sanoo.

Aallon mukaan yksityiskoneet ovat ruotsalaisten asia, eikä Urheiluliitto lähde itse ketään tuomaan Suomeen. Aalto muistuttaa, että he ovat saaneet viranomaisilta hyväksynnän turvallisuussuunnitelmilleen.

– Ruotsissa koronatilanne on ollut koko ajan paljon pahempi, mutta tällä hetkellä on paljon muitakin maita punaisella Suomen suhteen. Olemme saaneet ainakin nyt viranomaisilta selkeän vakuuden hyvistä suunnitelmista. Olemme saaneet viranomaisilta tuen tapahtuman järjestämiseen, Aalto sanoo.

Omat hyppykasat ruotsalaisille ja suomalaisille?

Urheiluliiton tiedotteessa kerrottiin (siirryt toiseen palveluun), kuinka Ruotsin joukkue lentää molempina kisapäivinä tilauslennolla Pirkkalaan. Joukkue ohjataan lentokentältä suoraan Ratinan stadionille ja sieltä päivän päätteeksi takaisin lentokentälle. Lisäksi Ruotsin joukkueen urheilijoiden ja keskeisten toimihenkilöiden pitää tehdä etukäteen koronatesti. Tuloksen täytyy olla negatiivinen.

Aallon mukaan suomalaisurheilijoille ei olla ainakaan tämän hetken tiedon perusteella tekemässä koronavirustestejä.

– Olemme järjestäneet kesän aikana vaikka kuinka paljon yleisurheilukilpailuja. Olemme järjestäneet mielestämme kisat turvallisesti ja vastuullisesti, oli kyse sitten Paavo Nurmen kisoista, Kalevan kisoista tai GP-kisoista. Olemme hyvin ajan tasalla. Noudatamme niitä kokemuksia, mitä olemme kesän aikana saaneet. Menemme kesän ohjeiden mukaan, Aalto sanoo.

– Isoin pointti on, että eristämme suomalaisten ja ruotsalaisten urheilijoiden yhteydenpidon.

Harri Aalto on Urheiluliiton toimitusjohtaja. Kuva: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Kentällä fyysistä läheisyyttä ei voi kuitenkaan välttää, varsinkaan juoksulajeissa?

– Ei tietystikään. Mutta pystymme kentällä tekemään pieniä kommervenkkejä. Hyppypaikoilla normaalisti hyppääjät ovat samassa kasassa. Nythän voidaan tehdä Ruotsin puoli ja Suomen puoli, Aalto sanoo.

– Tällaisia pieniä asioita käydään läpi. Kilpailunjohto tekee parhaillaan läpi suunnitelmaa. En itse halua mennä yksityiskohtiin tässä yhteydessä, enkä edes kaikkia yksityiskohtia tiedä. Palettia rakennetaan tiukasti.

"Yritetään selvitä kevyillä kuluilla"

Aallon mukaan suunnitteilla on, että Ratinan stadionille voitaisiin ottaa 3000–5000 katsojaa kisapäivää kohden. Ratinan normaali katsojakapasiteetti on 16 000 katsojaa.

Ruotsin yleisurheiluliiton markkinointipäällikkö Jan Larsson selvitti Ruotsin tietotoimisto TT:lle aiemmin torstaina, että erikoisjärjestelyt maksavat heille noin miljoona kruunua, eli hieman vajaat 100 000 euroa.

Aallon mukaan Urheiluliitossa ei ole tarkkaan laskettu, kuinka paljon heille tulee lisäkustannuksia tämän vuoden erilaisesta maaottelusta. Aallon mukaan Ruotsin liitto maksaa esimerkiksi omat matkustuskustannuksensa, kuten yksityiskoneiden järjestämisen.

– Yritämme selvitä kohtuullisen kevyillä kuluilla. Olemme jo eläneet tietyllä tavalla hiljaiseloa, jos otetaan esimerkiksi vaikka markkinointi. Sinne ei ole viimeisten kuukausien aikana ollut laittaa euroja. Tiedämme jo, että tulopuoli jää selvästi pienemmäksi kuin mitä on budjetoitu, Aalto sanoo.

– Meillä on hyvät kumppanit Tampereen kaupunki ja Tampereen Pyrintö. He ovat valmiit satsaamaan siivouksiin ja vastaaviin. Panostamme käsidesiin ja vastaavan kaltaisiin järjestelyihin.

Toimitusjohtaja Aalto totesi jo keskiviikkona Yle Urheilulle, että liiton tavoitteena on, ettei maaottelu ainakaan tuota sille tappiota.

Lue lisää:

Ruotsalaisten erikoisjärjestelyt yleisurheilumaaottelussa maksavat noin miljoona kruunua: "Tämä on sen arvoista"

Kristiina Mäkelä joutuu leikkauspöydälle – ei kilpaile Ruotsi-ottelussa: "Nyt on paras hetki"

Armand Duplantis ei jäänyt odottamaan Ruotsi–Suomi-ottelun kohtaloa – seivästähti ei varmuudella kilpaile perinteisessä maaottelussa