Amerikkalaismediat: NBA-pelaajat päättivät jatkaa pudotuspelejä boikottipäivän jälkeen – kauden keskeyttämisellä olisivat olleet valtavat seuraukset

NBA:n pudotuspelien on tarkoitus jatkua perjantaina, mutta pelit käynnistyvät viimeistään viikonloppuna, kertovat ESPN ja The Athletic omiin sisäpiiritietoihinsa nojaten.

NBA:n pudotuspelejä pelataan kuplassa Orlandossa. Kenttä ammotti tyhjyyttään, kun Milwaukeee Bucks päätti boikotoida peliä Orlando Magicia vastaan Kuva: Kevin C. Cox/Getty Images

Maailman kovimman koripalloliigan NBA:n pelaajat ovat amerikkalaismedioiden ESPN:n (siirryt toiseen palveluun) ja The Athleticin mukaan (siirryt toiseen palveluun)päättäneet omassa kokouksessaan jatkaa pudotuspelejä Orlandon kuplassa. ESPN:n tietojen mukaan Suomen aikaa ensi yönä ei vielä kuitenkaan pelata. Tänään ohjelmassa olisi ollut kolme ottelua.

ESPN:n mukaan pudotuspelejä voitaisiin jatkaa aikaisintaan perjantaina, mutta viimeistään pelit jatkuvat viikonloppuna. The Athleticin mukaan suunnitelmissa on jatkaa pudotuspelejä perjantaina.

NBA tiedotti myöhemmin torstai-iltana Suomen aikaa, että torstain ja perjantain välisenä yönä ei pelata otteluita.

– Toivomme, että voimme jatkaa pelejä perjantaina tai lauantaina, NBA:n johtoportaasta Mike Bass sanoi tiedotteessa.

Eilen pudotuspeliotteluja siirrettiin sen jälkeen, kun mestariehdokas Milwaukee Bucks päätti boikotoida ensimmäisen kierroksen ottelua Orlando Magicia vastaan.

Bucks-pelaajat protestoivat mustiin kohdistuvaa poliisiväkivaltaa. Joukkueen kotiosavaltiossa Wisconsinissa on viime päivinä kuohunut tummaihoisen Jacob Blaken ampumisen jälkeen.

– Olemme nähneet kotiosavaltiossamme Wisconsinissa kauhistuttavan videon siitä, miten poliisi ampuu Kenoshassa Jacob Blakea seitsemän kertaa takaapäin. Poliisiväkivalta ei ole loppunut muutospyynnöistä huolimatta, joten emme pysty keskittymään nyt koripalloon, Bucks-pelaajat kertoivat lausunnossaan.

Milwaukeen George Hill luki joukkueensa lausuntoa medialle. Kuva: Jesse D. Garrabrant/NBAE via Getty Images

Poliisi ampui tummaihoista Blakea lähietäisyydeltä useita kertoja selkään Kenoshassa Wisconsinissa sunnuntaina, kun tämä oli menossa autoonsa. Autossa oli kolme Blaken kuudesta lapsesta. Poliisin mukaan poliisi oli vastaamassa ilmoitukseen perheväkivallasta. Blaken perheen asianajajan mukaan Blake oli yrittänyt rauhoittaa kahden naisen välistä riitaa. Wisconsinin oikeusministeriö tutkii tapausta ja siinä mukanaolleet poliisit on toistaiseksi pidätetty viroistaan.

Blake on ampumisen seurauksena halvaantunut vyötäröstä alaspäin. Vielä ei tiedetä, halvaantuiko Blake pysyvästi. Perheen asianajajan mukaan tarvittaisiin ihme, että Blake voisi vielä kävellä.

Milwaukee johtaa pudotuspelisarjaa Orlandoa vastaan 3–1 ja on voiton päässä toisen kierroksen paikasta. Mutta Bucks ei tullut eilen kentälle sarjan viidenteen otteluun. Orlando Magicin pelaajat olivat lämmittelemässä, mutta hekin poistuivat kentältä neljä minuuttia ennen ottelun alkamisaikaa.

Tämän jälkeen lukuisat NBA:n sisäpiiritoimittajat raportoivat eri joukkueiden pohtivan peliensä boikotoimista. Pian NBA ilmoitti, että kaikki päivän kolme ottelua siirretään. Myös esimerkiksi jalkapallon MLS ja baseballin MLB seurasivat perässä ja peruivat eiliset ottelunsa. Tenniksessä japanilaistähti Naomi Osaka kertoi vetäytyvänsä Masters-turnauksesta. Osaka kuitenkin pyörsi päätöksensä keskiviikkona.

Kaksi mestarisuosikkia halusi jo keskeyttää kauden

Lukuisat muut NBA-seurat ja pelaajat tukivat eilen illalla heti tuoreeltaan julkisesti Milwaukeen boikottia ja sen jälkeistä päätöstä siirtää muutkin eiliset ottelut. Muun muassa sarjan suurin tähtipelaaja LeBron James vaati muutosta poliisiväkivaltaan ja kertoi olevansa kyllästynyt tilanteeseen.

Myös koripallolegendat ja muut toimijat ottivat vahvasti kantaa Bucksin boikottiin. Esimerkiksi tv-kommentaattori Kenny Smith poistui tehtävistään kesken lähetyksen. Hän koki sen parhaaksi tavaksi tukea pelaajia.

NBA-pelaajat pitivät jo ensimmäisen kriisikokouksensa Suomen aikaa viime yönä. The Athleticin tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) kokous oli erittäin tunteikas, kun pelaajat avasivat tuntojaan tilanteesta kolmen tunnin ajan. The Athleticin mukaan kaksi joukkuetta vastusti kauden jatkumista ja äänesti kauden lopettamisen puolesta. Joukkueet olivat sarjan suuret mestarisuosikit eli Los Angelesin joukkueet Clippers ja Lakers. Milwaukee Bucksin joukkue äänesti pelien jatkumisen puolesta.

The Athleticin tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) kokouksessa Lakersin ja Clippersin ilmoitusten jälkeen Miami Heatin konkari Udonis Haslem piti puheenvuoron. Haslem kysyi, miten kausi voisi jatkua ilman Clippersiä ja Lakersia. LeBron James poistui tämän jälkeen kokouksesta. Yahoo Sportsin mukaan (siirryt toiseen palveluun), että James oli ollut raivostunut lähtiessään kokouksesta. James oli The Athleticin mukaan kantava voima Lakersin äänen takana.

Jamesin lähdön jälkeen Clippersin ja Lakersin muutkin pelaajat poistuivat paikalta. Pelaajat olivat The Athleticin tietojen mukaan järkyttyneitä Jamesin ratkaisusta.

Talousasiat pinnalla

ESPN:n luotettava sisäpiiritoimittaja Adrian Wojnarovskikertoi Suomen aikaa torstai-iltana Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että NBA-seurojen omistajat ja pelaajat keskustelevat myöhemmin toimista, jolla tuodaan yhteiskunnallisia epäkohtia esiin.

The Athleticin sisäpiiritoimittaja Shams Charania kertoi Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että pelaajat haluavat löytää uusia ja kehittyneempiä tapoja kertoa yhteiskunnallisista epäkohdista. NBA-omistajien kokous on kesken, eikä sieltä ole tullut vielä tietoja mahdollisista tulevista toimista.

The Athleticin mukaan pelien keskeyttämisen kulut olisivat olleet valtavat jokaiselle osapuolelle. Tv-tulot kansallisista lähetyksistä ovat pudotuspeleissä miljardin dollarin luokkaa. Jos pelit olisi keskeytetty, ei olisi ollut tiedossa, kuinka paljon tv-tuloja NBA olisi joutunut maksamaan takaisin suurille tv-yhtiöille, kuten ESPN:lle.

Lisäksi pelaajien työehtosopimus olisi todennäköisesti irtisanottu. Omistajat olisivat sulkeneet pelaajat pois liigasta siihen asti, kunnes seurojen omistajille edullisempi työehtosopimus olisi tehty.

Chris Paul on pelaajayhdistyksen puheenjohtaja. Kuva: Kevin C. Cox/Getty Images

The Athleticin sisäpiiritietojen mukaan pelaajayhdistyksen puheenjohtaja, Oklahoma City Thunderin pelintekijä Chris Paul ja ja varapuheenjohtaja, Miami Heatin Andre Iguodala johtivat puhetta viime yönä ja myös tänään illalla toisessa kokouksessa.

He halusivat pelaajien näkevän isomman kuvan. Paul ja Iguodala eivät puhuneet vain taloudellisista vaikutuksista. He puhuivat myös siitä, kuinka pelaajat menettäisivät keskeyttämällä kauden alustansa puhua epäkohdista. Orlandon kuplassa järjestettävissä pudotuspeleissä pelaajilla on mahdollisuus kertoa haluamistaan muutoksista yhteiskuntaan.

Yhteiskunnallisen muutoksen vaatiminen on ollut toistaiseksi erittäin vahvasti näkyvillä Orlandossa pelatuissa pudotuspeleissä. Black Lives Matter -iskulause on ollut maalattuna kenttien lattiihin. Pelaajat ovat pitäneet päällään paitoja, joissa on vaadittu muutoksia. Valmentajat ovat paidoissaan vaatineet tasa-arvoa.

Torstai-illan keskustleujen ytimessä oli The Athleticin mukaan yksi kysymys: Onko parempi pelata Orlandossa ja nostaa esiin poliisiväkivaltaa vastustavaa sanomaa vai onko parempi mennä omiin yhteisöihin inspiroimaan uutta muutosta?

Pelaajat päättivät jäädä Orlantdoon, mutta jatkavat muutosten ja yhteiskunnallisten epäkohtien muuttamista.

NBA-seurojen omistajat ja pelaajat jatkavat keskusteluja niin, että omistajat ja jokaisesta joukkueesta kahden pelaajan ryhmät puhuvat tarkemmin pudotuspelien jatkamisesta sekä tavoista nostaa esiin epäkohtia jatkossakin.

NBA:n tiedotteen mukaan pelaajat, joukkueiden omistajat ja pelaajayhdistyksen edustajat keskustelevat seuraavista askelista NBA:n paluusta myöhään Suomen aikaan torstaina.

Päivitetty kello 20.15. Muokattu otsikkoa, kun jutun loppuun on lisätty tietoa pelaajien keskusteluista ja seurauksista kauden lopettamiselle kesken pudotuspelien.

Päivitetty kello 21.50. Lisätty NBA:n tiedotteen tiedot.

Lue lisää: