“Suosittelisin, että häviäisivät suosiolla 0–3 menemättä Minskiin” – valmentajalegenda Alpo Suhonen lataa painavaa tekstiä Jokerien tilanteesta ja urheilun jättiprotesteista

Jääkiekkovaikuttaja Alpo Suhonen toivoo, että urheilu irrottautuisi poliittisista kytköksistä.

Alpo Suhosen mukaan osa vanhan liiton urheilupersoonista ei ole pysynyt maailmanmenossa mukana. Kuva: AOP

– 1960-luvulta asti olen ollut urheilumaailmassa mukana. En muista kokeneeni mitään vastaavaa.

Näin kertoi suomalainen jääkiekkovaikuttaja Alpo Suhonen Radio Suomen päivässä perjantaina viitaten viime päivien Pohjois-Amerikan urheilusarjojen isoihin urheiluprotesteihin. Esimerkiksi koripalloliiga NBA ja jääkiekkoliiga NHL ovat siirtäneet otteluja eteenpäin ja liittyneet boikotoinneilla vastustamaan poliisiväkivaltaa ja rasismia, jotka nousivat sunnuntaina pinnalle Wisconsinin osavaltiossa.

Muun muassa NHL:ssä ja SM-liigassa valmentaneen Suhosen mielestä urheilijoiden voimakas liikehdintä poliittisessa kentässä on nykyään välttämätöntä.

– Boikotointi on vanha asia, mutta nyt on isoimmista asioista kysymys. Urheilijoiden palkkiot ovat suuria ja julkisuus on isossa mittakaavassa, joten heiltä vaaditaan mielipiteitä ja vastuuta teoista. On selvää, että liikehdinnän vaikutukset nuorison käsityksiin urheilusta ovat muuttumassa.

Suhonen listaa muita viime aikojen paljon puhuttaneita aiheita: Valko-Venäjän jääkiekon MM-kisat, Qatarin jalkapallon MM-kisat sekä maailmanpoliittinen tilanne Donald Trumpin Yhdysvalloissa ja Vladimir Putinin Venäjällä.

– Kun poliittinen valta yrittää kieltää asioita, se lisää virtaa tällaiseen toimintaan, mitä nyt ollaan nähty, Suhonen sanoo.

"Se aika on ohitse"

Suhonen on seurannut vierestä keskustelua Valko-Venäjän jääkiekon MM-kisoista ja KHL-kauden avauksesta.

Valko-Venäjällä on osoitettu mieltä sen jälkeen, kun maan presidentti Aljaksandr Lukashenko valittiin virkaan uudestaan. Mielenosoitusten takia ensi vuoden jääkiekon MM-kisoja on vaadittu siirrettävän. Esimerkiksi presidentti Sauli Niinistö on sanonut, että tilanteen pahentuessa kisoja ei pitäisi järjestää Valko-Venäjällä. Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF seisoo kuitenkin edelleen kisojen takana.

– Ne kisat olisi pitänyt jo aikoja sitten siirtää muualle joko Suomeen tai Sveitsiin. Valko-Venäjällä tapahtumat eivät tule laantumaan. IIHF on ollut vuosikausia sidoksissa taloudellisiin ja poliittisiin kytköksiin, niin kuin jalkapallokin, Suhonen painottaa.

Jokereiden kannattajayhdistys ei kannata epävakaalla Valko-Venäjällä pelaamista. Kuva: AOP / Toni Hekkala

KHL-seura Helsingin Jokereiden on tarkoitus avata kausi Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä 3. syyskuuta Dinamo Minskiä vastaan. Jokerit on ilmoittanut seuraavansa tilannetta toistaiseksi. Seuran kannattajayhdistys on ilmaissut vastustavansa Valko-Venäjällä pelaamista.

– Kannattajayhdistyksen mielipiteen merkitys on erittäin suuri. Käsitykseni on, että erilaisten ihmisten kautta KHL omistaa Jokerit. Jari Kurri (Jokerien seurapomo) ja kumppanit ovat siis vaikeassa välissä. Suosittelisin, että häviäisivät suosiolla 0–3 menemättä Minskiin.

Valko-Venäjän tilanne on herättänyt tunteita myös vanhemmassa kiekkoväessä. Esimerkiksi (siirryt toiseen palveluun)Juhani Tamminen kertoi Iltalehdelle kannattavansa Valko-Venäjän MM-kisoja. (siirryt toiseen palveluun)

Suhonen uskoo, että vanhan liiton urheilupersoonat eivät ole pysyneet maailmanmenon perässä.

– Monelle vanhemmalle jääkiekkoilijalle on ollut yllätys, että maailman muutos on ollut näin nopeaa. Heidän perustelunsa on, että onhan asia ollut näin aiemminkin. Jos on halunnut olla aiemmin urheilupiireissä hyvässä maineessa, on pitänyt puhua, etteivät politiikka ja urheilu kuulu yhteen.

– Onhan siihen totuttu, että joku yläkerrassa päättää. Se aika on ohitse. Toivottavasti ollaan siirtymässä tilanteisiin, jossa urheilu vapautuisi autonomiaksi, eikä se olisi sidottu taloudellisiin ja poliittisiin kytköksiin, Suhonen sanoo.

Lue myös: