Suora

 • Mäkihypyn MC: Nizhni Tagil, miesten kilpailu
 • Nizhni Tagil, miesten kilpailu
 • Urheiluruutu
 • Urheilustudio 5.12.
 • Nizhni Tagil, miesten kilpailu
 • Urheilustudio 5.12.
 • Ampumahiihdon MC, naisten viesti, Kontiolahti
 • Suomen vahvimman miehen raju tarina: Mika Törrö vaihtoi huumeet, viinan ja vankilan puntteihin - nyt äiti voi nukkua yönsä rauhassa
 • Digitaalisen rallicrossin MM-sarja 2020: 9. osakilpailu, Sonoma
 • Urheiluruutu
 • Monza, päiväkooste

Venäjän antidopingtoimiston pääjohtaja Juri Ganus erotettiin – olympiakomitea syyttää talousrikkeistä

Juri Ganus kiistää syytökset. Ganus kertoi heinäkuussa Yle Urheilulle pelkäävänsä henkensä puolesta ja säilövän jopa omaa vertaan salamurhan varalta.

doping
Juri Ganus 0210219
Juri Ganus sai potkut Venäjän antidopingtoimisto Rusadan pääjohtajan paikalta. Hän oli aloittanut tehtävässään syksyllä 2017.AOP

Venäjän Olympia- ja Paralympiakomitea ovat erottaneet Venäjän antidopingtoimisto Rusadan pääjohtajan Juri Ganuksen tehtävästään. Päätös Ganuksen potkuista oli yksimielinen ja tehtiin Venäjän olympiakomitean puheenjohtajan Stanislav Pozdniakovin mukaan huolellisen harkinnan jälkeen.

Olympiakomitea syyttää Ganusta talousrikkeistä, tarkemmin korruptiosta. Ganusia epäillään Rusadan varojen ja asemansa väärinkäytöstä.

Ganus kiistää väitteet jyrkästi. Ganus totesi uutistoimisto AFP:lle erottamisensa vahingoittavan venäläistä urheilua, sillä Rusada oli hänen mukaansa pystynyt paikkaamaan Venäjän ja kansainvälisten urheilujärjestöjen välistä luottamuspulaa.

Heinäkuisessa haastattelussa Yle Urheilulle Ganus syytti syytösten perusteena olevaa raporttia tarkoitushakuisuudesta, valehtelusta ja ymmärtämättömyydestä antidopingtyötä kohtaan.

Syksyllä 2017 tehtävässään aloittanut Ganus kertoi pelkäävänsä myös henkensä puolesta ja olevansa varautunut mahdollisiin vahingoittamisyrityksiin.

– Olen säilyttänyt erikseen verinäytteitäni. Jos minulle tapahtuu jotain, muutokset veriarvoissani voidaan tutkia, Ganus sanoi.

Maailman antidopingtoimisto Wada toteaa tiedotteessaan olevansa huolestunut käänteistä, jotka johtivat Ganuksen erottamispäätökseen. Jo aiemmin asiaa painottanut Wada huomauttaa, että Rusadan toiminnan itsenäisyys on jatkon kannalta äärimmäisen tärkeää.

Wada aikoo keskustella Rusadan ja muiden asianomaisten venäläisviranomaisten kanssa lisätietojen saamiseksi.

Rusadan asianajaja Mikhail Bukhanov nimitettiin hoitamaan antidopingtoimiston pääjohtajan tehtäviä toistaiseksi. Hänen seuraajansa valitaan vaaleilla kuuden kuukauden sisällä.

Venäjä on ollut dopingskandaalien keskipisteenä vuoden 2015 jälkeen, jolloin paljastui maan valtiojohtoinen dopingohjelma.

Juttua muokattu 28.8.2020 kello 18.06: lisätty tieto Wadan kannasta Ganuksen erottamiseen.

Lue myös:

Venäjän dopingpomo haluaa puhdistaa maan urheilua, mutta sanoo Yle Urheilulle pelkäävänsä henkensä puolesta – Juri Ganus kertoo säilövänsä omaa vertaan todisteena salamurhan varalta

Venäjän yleisurheiluliitto maksoi rästissä olleen sakon – sai apua maan urheiluministeriöltä

Venäjän urheilijatähdet saivat kaksi viikkoa armonaikaa – maan yleisurheilu välttyi täpärästi katastrofilta

Venäjän valtionjohtoisen dopingjärjestelmän masinoinut Grigori Rodtshenkov oli suomalaiskollegan mukaan avulias ja huumorintajuinen: "Ihan huipputason kaveri"

Venäjän dopingohjelman arkkitehti pelasti maansa skandaalilta jo Helsingin MM-kisoissa 2005 – paljastuskirja kertoo, miten hänestä tuli kymmenessä vuodessa Vladimir Putinille suuri uhka

Lähteet: Reuters, AFP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat