Hyppää sisältöön

Venäjän antidopingtoimiston pääjohtaja Juri Ganus erotettiin – olympiakomitea syyttää talousrikkeistä

Juri Ganus kiistää syytökset. Ganus kertoi heinäkuussa Yle Urheilulle pelkäävänsä henkensä puolesta ja säilövän jopa omaa vertaan salamurhan varalta.

Juri Ganus sai potkut Venäjän antidopingtoimisto Rusadan pääjohtajan paikalta. Hän oli aloittanut tehtävässään syksyllä 2017. Kuva: AOP

Venäjän Olympia- ja Paralympiakomitea ovat erottaneet Venäjän antidopingtoimisto Rusadan pääjohtajan Juri Ganuksen tehtävästään. Päätös Ganuksen potkuista oli yksimielinen ja tehtiin Venäjän olympiakomitean puheenjohtajan Stanislav Pozdniakovin mukaan huolellisen harkinnan jälkeen.

Olympiakomitea syyttää Ganusta talousrikkeistä, tarkemmin korruptiosta. Ganusia epäillään Rusadan varojen ja asemansa väärinkäytöstä.

Ganus kiistää väitteet jyrkästi. Ganus totesi uutistoimisto AFP:lle erottamisensa vahingoittavan venäläistä urheilua, sillä Rusada oli hänen mukaansa pystynyt paikkaamaan Venäjän ja kansainvälisten urheilujärjestöjen välistä luottamuspulaa.

Heinäkuisessa haastattelussa Yle Urheilulle Ganus syytti syytösten perusteena olevaa raporttia tarkoitushakuisuudesta, valehtelusta ja ymmärtämättömyydestä antidopingtyötä kohtaan.

Syksyllä 2017 tehtävässään aloittanut Ganus kertoi pelkäävänsä myös henkensä puolesta ja olevansa varautunut mahdollisiin vahingoittamisyrityksiin.

– Olen säilyttänyt erikseen verinäytteitäni. Jos minulle tapahtuu jotain, muutokset veriarvoissani voidaan tutkia, Ganus sanoi.

Maailman antidopingtoimisto Wada toteaa tiedotteessaan olevansa huolestunut käänteistä, jotka johtivat Ganuksen erottamispäätökseen. Jo aiemmin asiaa painottanut Wada huomauttaa, että Rusadan toiminnan itsenäisyys on jatkon kannalta äärimmäisen tärkeää.

Wada aikoo keskustella Rusadan ja muiden asianomaisten venäläisviranomaisten kanssa lisätietojen saamiseksi.

Rusadan asianajaja Mikhail Bukhanov nimitettiin hoitamaan antidopingtoimiston pääjohtajan tehtäviä toistaiseksi. Hänen seuraajansa valitaan vaaleilla kuuden kuukauden sisällä.

Venäjä on ollut dopingskandaalien keskipisteenä vuoden 2015 jälkeen, jolloin paljastui maan valtiojohtoinen dopingohjelma.

Juttua muokattu 28.8.2020 kello 18.06: lisätty tieto Wadan kannasta Ganuksen erottamiseen.

Lue myös:

.
.