Grand Slam -tennistä poikkeuksellisissa olosuhteissa – nämä viisi asiaa on hyvä tietää Emil Ruusuvuoren debyyttiturnauksesta

Tenniksen Yhdyvaltain avoimet alkavat maanantaina monin tavoin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Tässä jutussa käydään läpi muutamia huomioitavia asioita turnauksen alla.

tennis

1

Ashleigh Barty Doha 2020
Maailmanlistan ykkönen Ashleigh Barty ei ole mukana US Openissa.Imago Sportfotodienst / AOP

Poisjäännit

Koronaviruspandemian aiheuttaman tauon jälkeen tenniskausi on vasta juuri päässyt jatkumaan. Moni huippupelaaja ei halunnut vielä lähteä US Openiin.

Poisjäännit ovat iskeneet erityisen kovaa naisten kaavioon. Naisten top10-pelaajista puuttuu peräti kuusi, mukaan lukien maailmanlistan ykkönen Ashleigh Barty ja kakkonen Simona Halep. Myös puolustava mestari, maailmanlistan kuudes Bianca Andreescu jää pois. Maailmanlistan sadasta parhaasta puuttuu 23 pelaajaa.

Miesten puolella poisjääntejä on vähemmän. Sadasta parhaasta pois jää kymmenen, mutta nimet ovat kovia. Rafael Nadal, Roger Federer, Gael Monfils, Fabio Fognini, Stan Wawrinka, Kei Nishikori, Nick Kyrgios.

Kaikki poisjäännit eivät johdu varovaisuudesta koronaviruksen suhteen. Esimerkiksi Federer jättää koko loppukauden väliin toipuakseen polvileikkauksesta.

Maailmanlistan ykkönen Novak Djokovic on selkeä ykkössuosikki, mutta monilla pelaajilla on hyvä mahdollisuus tavoitella ensimmäistä Grand Slam -turnausvoittoaan. Näihin pelaajiin kuuluvat esimerkiksi Dominic Thiem ja viime vuoden finalisti Daniil Medvedev.

Naisten puolella tilanne on hyvin auki. Serena Williams tavoittelee yhä edelleen 24:ttä slamiaan, mutta se alkaa vaikuttaa epätodennäköiseltä. Tosin monet poissaolot parantavat Williamsin mahdollisuuksia. Suosikkeihin kuuluvat Williamsin lisäksi Karolina Pliskova, Naomi Osaka ja Australian avointen mestari Sofia Kenin.

2

Naomi Osaka
Naomi Osaka kävelee otteluun New Yorkissa.Getty Images

Pelaajat elävät kuplassa

Samalla tavalla kuin esimerkiksi jääkiekkoliiga NHL:ssä, US Openin pelaajat elävät "kuplassa". He asuvat kahdessa virallisessa hotellissa, eivätkä saa käydä missään muualla kuin hotellissa ja kentillä. Muutama huippupelaaja, kuten Djokovic ja Williams, asuvat yksityisasunnoissa, joihin he ovat itse maksaneet ympärivuorokautisen valvonnan.

Ennen US Openia pelattiin Masters-turnaus, joka pelataan tavallisesti Cincinnatissa. Nyt se pelattiin samoilla US Openin kentillä New Yorkissa, jotta pelaajat voivat olla samassa kuplassa pidemmän aikaa.

Karsintoja ei Yhdysvaltain avoimiin pelattu ollenkaan ja nelinpelikaaviot ovat tavallista pienemmät. Näin vähennetään pelaajien määrää. Kaikki pelaajat ovat saaneet tuoda kolme henkilöä – valmentajia, fysiikkavalmentajia ynnä muita – mukanaan. Kaikki pelaajat ja muut henkilöt ovat olleet kahdesti koronatestissä saavuttuaan kuplaan.

Juuri turnauksen alla selvisi, että yksi pelaaja oli antanut positiivisen tuloksen koronatestissä. Mediatietojen mukaan kyseessä on ranskalainen Benoit Paire.

3

US Openin kenttä
Stadioneilla ei ollut yleisöä Masters-turnauksessa eikä ole myöskään US Openissa.Getty Images

Ei yleisöä

US Openissa pelataan ilman yleisöä. Siitä saatiin esimakua jo Masters-turnauksen aikana, kun katsomossa istuivat vain valmentajat sekä satunnaiset toimitsijat ja jokunen muu pelaaja.

US Openissa yleisö on ollut erityisen suuressa roolissa. Varsinkin New Yorkin iltaottelut ovat legendaarisia hienon tunnelmansa takia. Nyt täytyy tottua siihen, että yleisöä ei ole. Virtuaalisia yleisön ääniä on kuitenkin luvassa.

Mastersin aikana ei vielä edes pelattu kahdella suurimmalla stadionilla. Ne ovat US Openissa normaalisti käytössä. Maailman suurin tennisstadion, yli 23 000 katsojaa vetävä Arthur Ashe -stadion on varmasti erikoinen näky ilman katsojia.

Miten tämä vaikuttaa pelaajiin? Useimmat pelaajat saavat varmasti lisäenergiaa yleisön tuesta. Joskus yleisön reaktiot voivat ärsyttää. Joihinkin pelaajiin yleisön puuttuminen vaikuttaa enemmän, joihinkin vähemmän.

4

Hawk Eye
Linjatuomioissa luotetaan yhä enemmän teknologiaan.Getty Images

Hawk Eye Live -automaattinen linjatuomarointijärjestelmä sekä pallopoikien ja -tyttöjen rajoitettu rooli

Yksi iso muutos on se, että linjatuomareita käytetään vain kahdella isoimmalla kentällä. Muilla kentillä linjatuomareita ei ole, vaan käytössä on automaattinen järjestelmä Hawk Eye Live. Tälläkin tavalla vähennetään paikalla olevien ihmisten määrää.

Järjestelmä toimii kameroiden avulla. Jo monta vuotta pelaajat ovat voineet haastaa lähelle rajaa tulleita palloja. Nyt systeemi toimii automaattisesti ja järjestelmästä kuuluu "out" -huuto, jos pallo on ulkona. Haastot jäävät samalla pois. Masters-turnauksessa sama systeemi oli käytössä kaikilla kentillä, ja ainakin siellä tiukkoja tilanteita näytettiin videotaululla jälkeenpäin.

Mastersin perusteella järjestelmä näytti toimivan hyvin. Lajin tulevaisuus taitaa olla menossa tähän suuntaan.

Mastersissa nähtiin myös, että pallopoikia ja -tyttöjä oli kentällä tavallista vähemmän. Heillä oli maskit päällä ja he eivät koskeneet pelaajien pyyhkeisiin, vaan pelaajat kävivät pisteiden välissä ja puoltenvaihtoon mennessään itse hakemassa pyyhkeen kentän reunalta.

5

emil ruusuvuori
AOP

Emil Ruusuvuori debytoi Grand Slam -pääsarjassa

Suomalaisittain turnaukseen tuo mielenkiintoa Emil Ruusuvuoren ensiesiintyminen Grand Slam -turnauksen pääsarjassa. Kyseessä on samalla ensimmäinen kerta viiteen vuoteen, kun suomalainen pelaaja nähdään aikuisten kaksinpelissä Grand Slam -pääsarjassa. Edellisen kerran siellä oli Jarkko Nieminen US Openissa 2015.

Ruusuvuori lähtee turnaukseen hyvässä iskussa. Harjoittelu koronatauon aikana sujui hyvin. Mastersissa ennen US Openia helsinkiläinen aloitti karsinnoista, eteni pääsarjaan ja siellä toiselle kierrokselle, jossa hävisi erittäin niukasti maailmanlistan kahdeksannelle Matteo Berrettinille.

Ruusuvuori kipusi maanantaina ilmestyneellä maailmanlistalla sijalle 92. Hän kohtaa avausottelussaan kokeneen slovenialaisen Aljaz Bedenen, joka pelasi myös hyvin viime viikolla ja nousi sijalle 53.

Ruusuvuori pelasi tammikuussa Australian avointen karsinnoissa, mutta silloin urakka tyssäsi karsintaan. Hän on pelannut vain kerran aiemmin paras viidestä -ottelun, Davis Cupissa vuonna 2017. Tämäkin tausta huomioiden Ruusuvuoren ja Bedenen ottelusta voi odottaa mielenkiintoista. 31-vuotias slovenialainen on pelannut Grand Slam -turnauksia jo vuodesta 2013 lähtien.

Ruusuvuoren ja Bedenen ottelu on ohjelmassa tiistaina ensimmäisenä otteluna kentällä 14. Se alkaa Suomen aikaa kello 18.

Entinen nelinpelin maailman ykkönen Henri Kontinen päätti jättää Yhdysvaltain pelit väliin eikä siis ole mukana US Openissa.

Lue myös:

Emil Ruusuvuori nousi hienosti maailmanlistalla – urakka US Openissa alkaa tiistaina

Tenniksen US Openissa löytyi koronatartunta – median mukaan kyseessä ranskalaispelaaja

"On se hyppy tuntemattomaan" – Emil Ruusuvuoren grand slam -debyytti lähestyy

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme