Hyppää sisältöön

Punaisista maista saapuvat urheilijat joutuvat Suomessa joko "kuplaan" tai karanteeniin – valvonta on löysää ja tulkinta väljää

Kuplajärjestelyssä ja karanteenissa ei ole käytännössä juurikaan eroa.

Kouvola sai rallicrossin MM-osakilpailun, kun MM-sarja järjesteli kisakalenteria uusiksi koronaviruspandemian takia. Kuva: Minna Heikura / Yle

Kouvolassa Tykkimäen moottoriradalla järjestetään viikonloppuna rallicrossin MM-osakilpailu. Osakilpailuun osallistuu 13 tiimiä muun muassa Ruotsista, Norjasta ja Saksasta. Tiimit saapuivat Kouvolaan keskiviikkona Ruotsista, jossa rallicrossin MM-sarja avattiin viikko sitten.

Ruotsi kuuluu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen liikennevalomallissa (siirryt toiseen palveluun) punaisiin maihin, joista saapuville suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia (siirryt toiseen palveluun). Suositus on mahdollista välttää erityisryhmiä koskevalla menettelyllä.

Koronatilanteen työmatkaliikennettä käsittelevä virkamiestyöryhmä on aiemmin puoltanut Suomi-Ruotsi-maaotteluun saapuvien yleisurheilijoiden ja jalkapallon Kansojen liigan Suomen otteluun saapuvien jalkapalloilijoiden maahantuloa ilman 14 vuorokauden omaehtoisen karanteenin suosituksia.

– Urheilijoiden terveysturvallisuutta koskevalla suunnitelmalla pyritään estämään koronaviruksen leviämistä. Muuten heitä koskisivat 14 vuorokauden omaehtoiset karanteenisuositukset kuten kaikkia, jotka saapuvat tai palaavat syystä tai toisesta maista, jotka eivät ole niin sanottua vihreää kategoriaa, työ- ja elinkeinoministeriön projektipäällikkö ja virkamiestyöryhmän sihteeri Pipa Turvanen kertoo.

Virkamiestyöryhmä voi tehdä suosituksia, mutta viime kädessä rajaviranomainen arvioi tapauskohtaisesti, täyttyvätkö maahantulon edellytykset.

Valvontaresursseja ei ole

Terveysturvallisuus taataan erityisryhmälle luodulla suunnitelmalla. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi maahan tulemista ja pois lähtemistä tilauslennoilla.

Lentokentän ja majoituspaikan välinen liikenne hoidetaan niin, että altistuminen ja sosiaalinen kanssakäyminen muiden kuin ryhmään kuuluvien kanssa minimoidaan. Lisäksi esimerkiksi Suomi-Ruotsi-maaottelun osalta on muun muassa edellytetty, että Ruotsin joukkueen kilpailijoille tehdään koronatesti enintään 72 tuntia ennen Suomeen saapumista.

– Majoitusjärjestelyt hoidetaan niin, että se mahdollistaa niin sanotun kupla-järjestelyn, Turvanen lisää.

Rallicrossin Kouvolan osakilpailun kohdalla erityisryhmämenettelyä ei ole tehty. Ylen tietojen mukaan tapahtuma ei ole ollut tiedossa opetus- ja kulttuuriministeriössä, joka olisi asiassa vastuuministeriö. Suomi-Ruotsi-maaottelua ja Kansojen liigan ottelua koskevia poikkeuslupia karanteenisuosituksiin hakivat Suomen Urheiluliitto ja Palloliitto.

THL:n 14 vuorokauden omaehtoisen karanteenin suositus on mahdollista välttää ainoastaan saamalla siihen puolto työryhmältä. Käytännössä poikkeusluvan edellytykset eivät kuitenkaan eroa karanteenisuosituksista: kumpaakaan ei valvo mikään ulkopuolinen taho, joten tulkinta jää tapahtumajärjestäjän vastuulle.

– Pääsääntö on tietysti se, että ei tähän ole dedikoituna mitään erillistä valvonta- tai muuta resurssia, Turvanen sanoo.

Kaksi koronatestiä viikon sisään

Rallicrossin MM-osakilpailu ajetaan Kouvolassa Tykkimäen moottoriradalla. Kisa-alueella on käytössä tarkat turvatoimet koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Alueelle tultaessa kaikilta esimerkiksi mitataan kuume joka päivä, maskin käyttö on pakollista ja varikkoalue tavallista isompi.

Tapahtuman johtajan Sami Puumalaisen mukaan autourheilun kansainvälinen keskusliitto FIA on antanut toimintaohjeet kilpailuja varten. Tapahtumajärjestäjät ovat Puumalaisen mukaan käyneet vuoropuhelua myös viranomaisten kanssa.

– Kaikki matkustavat ihmiset, tässä tapauksessa siis ulkomaalaiset ja kauden avausviikonloppuna Höljesissä olleet suomalaiset, ovat käyneet koronatestissä kaksi kertaa reilun viikon sisään. Kaikki ovat saaneet negatiivisen tuloksen. Kaikki negatiivisen tuloksen saaneet pääsevät paikalle, Puumalainen kertoo.

Rallicrossin MM-osakilpailu ajetaan myös ilman yleisöä. Tapahtumassa työskentelee viikonlopun aikana noin 150 talkoolaista. Järjestäjien mukaan tiimien henkilökunnasta osa yöpyy varikkoalueella ja osa hotellissa.

THL:n ohjeistuksen mukaan omaehtoisessa karanteenissa pitäisi välttää sosiaalisia kontakteja. Tämä kohta on kuitenkin urheilijoiden kannalta tulkinnanvarainen. Onko esimerkiksi hotellista kilpapaikalle siirtyminen karanteenin rikkomista?

– Oma tulkintani on, että jos ei-vihreästä-maasta saapuva henkilö majoittuu Suomeen hotelliin ja sieltä käsin käy kisapaikalla suorittamassa työtehtävänsä, silloin ei toimita THL:n 14 vuorokauden omaehtoisen karanteenisuosituksen mukaisesti, projektipäällikkö Pipa Turvanen arvioi.

“Paikallisten ei tarvitse olla huolissaan”

Schengen-maista saa tällä hetkellä saapua Suomeen työhön tai toimeksiantoon perustuen. Koronatilanteen työmatkaliikennettä käsittelevä työryhmä perustettiin Pipa Turvasen mukaan käsittelemään liikennettä maista, joista maahantulo Suomeen ei ole niihin perustuen mahdollista.

Esimerkiksi Suomi-Ruotsi-maaotteluun saapuvien yleisurheilijoiden kohdalla työryhmä on käsitellyt karanteenia koskevia suosituksia, mutta toisaalta myös varmistanut, että urheilijoiden saapuminen on työhön tai toimeksiantoon verrattavaa.

Kouvolan rallicrossin MM-osakilpailun tapahtuman johtajan Sami Puumalaisen mukaan tiimit matkustivat samalla lautalla Ruotsista Naantaliin ja sieltä omilla rekka-autoilla Kouvolaan.

–Ei paikallisten tarvitse olla huolissaan. Sehän on ihan selvä, että ei kukaan halua töitä menettää. Kausi on jo siirtynyt puoli vuotta ja nyt kun se on viimein käynnistynyt, kaikki kunnioittavat näitä sääntöjä. Pahin mitä voisi tapahtua on, että kausi jäisi kesken. Kukaan ei halua sitä.