1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Täydellisyyden tavoittelu poltti Taika Nummen loppuun – urheilijan identiteetin katoaminen vei monitaiturin synkkyyteen vuosiksi urheilu-uran jälkeen

Vammakierteeseen ajautunut entinen kilpakävelijä toivoo, että hänen tarinansa on avannut keskustelua riittävästä energiansaannista, luuston terveydestä ja kuukautisista.

Taika Nummi voi nykyään hyvin. Urheilu-uran päättyminen vain 20-vuotiaana teki hänen elämästään vaikeaa vuosiksi eteenpäin. Kuva: Taika Nummen kotialbumi

Yleisurheilun suurimpiin suomalaislupauksiin kuuluneen Taika Nummen lopettamispäätös vain 20-vuotiaana tuli monelle urheilua seuranneelle yllätyksenä alkuvuodesta 2018. Espoon Tapioita edustanut Nummi oli singahtanut kilpakävelyn kansainväliselle tasolle nopeasti ja oli Suomen kaikkien aikojen tilastossa kärkikolmikossa matkalla kuin matkalla.

Ulkopuolisen silmissä urheilu-uran jälkeinen aika on mennyt Nummella hyvin. Opinnot Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa ovat edenneet jo maisterivaiheeseen, nuori nainen on viettänyt yhden lukukauden Hong Kongissa ja toisen arvostetussa yhdysvaltalaisessa Stanfordin yliopistossa.

Parhaillaan hän työskentelee henkilöstöpalveluyritys Adeccon Suomen yksikön kesätoimitusjohtajana, johon hänet valittiin 1400 hakijan joukosta. Elokuun ajan Nummi on vetänyt johtoryhmän kokouksia, tavannut asiakkaita ja kiertänyt Suomea puhumassa strategiasta.

– Kesä on mennyt erittäin hyvin. Olen saanut kokea toimitusjohtajan työn parhaat palat. Ei ole mitään paineita, lokakuussa 23 vuotta täyttävä Nummi kertoo Yle Urheilulle.

Taika Nummi on kilpauransa jälkeen nauttinut monipuolisesta urheilusta ja luonnossa liikkumisesta. Kuva Tahoejärveltä Yhdysvalloista. Kuva: Taika Nummen kotialbumi

Unelmiensa kesätyöstä leveä hymy huulillaan kertovasta Nummesta ei ikinä uskoisi, että viime vuodet ovat olleet täynnä synkkiä ajatuksia. Urheilu-urasta luopuminen jätti syvät jäljet, joiden parantelu on yhä kesken.

– Nyt voin sanoa rehellisesti, että nyt minulle kuuluu hyvää. Mutta kaksi vuotta menivät tosi huonosti sen jälkeen, kun lopetin urheilun. En voinut hyvin. Vielä viime syksynäkin oli monia asioita, jotka painoivat tosi paljon. Kun menetin urheilun, menetin monta muutakin asiaa.

Loppuunpalaminen lamaannutti mielen nopeasti

Jo yläasteella Nummi käytti kaikki hereilläolotuntinsa urheiluun, musiikkiin ja opiskeluun. Harrastuksesta toiseen juokseminen hirvitti läheisiä, mutta Nummi näytti jaksavan vauhdikasta elämäntyyliään hyvin.

Niin koulussa kuin harrastuksissaan Nummi vaati itseltään paljon, ja toi harva se päivä kotiin juoksumitalien lisäksi todistuksia, joissa komeili pelkkiä kymppejä.

Musiikkilukiossa opiskellut Nummi oli jo abivuoden syksyyn mennessä kirjoittanut kahdeksan ainetta, joista seitsemästä tuloksena oli arvosana laudatur. Kanssaopiskelijoihinsa verrattuna tuplamäärän, yhteensä 150 lukiokurssia neljässä vuodessa käynyt Nummi halusi osallistua keväällä 2017 vielä neljän aineen ylioppilaskirjoituksiin.

Enni Nurmi, Taika Nummi ja Mikaela Löfbacka edustivat Suomea Ruotsi-ottelussa 2015. Kuva: Janne Isaksson / Yle

Yhtäkkiä hän ei kuitenkaan pystynyt edes avaamaan kirjaa. Opiskelusta oli tullut ylivoimaisen vaikeaa, jopa vastenmielistä, lukemista rakastaneelle tytölle. Myös pääsykokeisiin lukeminen tuntui ajatuksena ylitsepääsemättömältä, joten Nummi hakeutui huippuarvosanoillaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun kotikaupunkiinsa Espooseen.

– Olin koko elämäni sanonut, että ihan minne vaan, mutta ei Espooseen eikä kauppakorkeaan. Silloin ei papereilla ollut niin paljon merkitystä kuin nykyään, joten mahdollisuuksia pelkillä papereilla sisäänpääsyyn ei hirveästi ollut. Ajattelin, että menen sinne kauppikseen, jotta pystyn keskittymään urheiluun.

"En jaksanut nousta sängystä ylös"

Fyysisesti Nummi voi hyvin, ja kesällä 2017 hän rikkoi Lontoon MM-kisoihin vaaditun tulosrajan epävirallisessa kilpailussa. Uutta yritystä hän ei koskaan saanut, sillä rasitusmurtuma laittoi stopin kilpailukaudelle.

15-vuotiaana alkanut rasitusvammakierre ei ollut vieläkään ohi. Se, yhdistettynä henkiseen loppuunpalamiseen, oli liikaa.

– Urheilin vielä kun aloitin kauppiksen, mutta takaraivossani tiesin, ettei urheilu-urani kestä enää kauaa. Aika monet perfektionistit palavat loppuun. On ihan tyhmä ajatus, että pystyn enempään kuin muut.

Aika monet perfektionistit palavat loppuun. On ihan tyhmä ajatus, että pystyn enempään kuin muut.

Taika Nummi

Ensimmäisen opiskelusyksyn Nummi rämpi kurssinsa läpi ilman, että jälkeenpäin juuri muisti oppimaansa. Lopulta lopettamispäätös tuli nopeasti eräänä päivänä marraskuussa 2017, vain viikkoja sen jälkeen, kun hän oli palannut kävelyharjoittelun pariin kesän loukkaantumisen jälkeen.

– Sinä päivänä vedin koko elämäni parhaan treenin. En ollut koskaan vetänyt kahden tonnin vetoja niin kovaa. Treenin jälkeen reisiluuhuni sattui, ja tiesin heti, että se on taas rasitusmurtuma. Seuraavana päivänä en jaksanut nousta sängystä ylös keittämään kahvia. Se oli siinä, Nummi kertaa.

Laulaminenkin jäi kokonaan

Pitkittynyt loppuunpalaminen johti lopulta masennukseen. Alle vuosi lopettamisensa jälkeen, syksyllä 2018, Nummi alkoi käyttää masennuslääkkeitä, joista oli iso apu.

– Sain paljon tukea vanhemmiltani koko ajan. Olisin varmaan saanut enemmänkin, mutta suurin ongelma koko ajan oli, että pistin tosi nopeasti kaverisuhteet ja perhesuhteet poikki, enkä halunnut puhua kenellekään tai vastaanottaa apua.

Se, että Nummi mietti jatkuvasti, mitä hän voi tehdä jotta hänen olonsa paranee, vain pahensi tilannetta. Suorituskeskeiselle nuorelle vaikeinta oli olla tekemättä mitään.

Vaikka kävely olikin Taika Nummen päälaji, hän sanoo juoksemisen olevan hänelle intohimo. Kilpakävelyn pariin hän ajautui, koska Espoossa oli hyvä kävelyporukka ja osaava valmentaja Pekka Muinonen. Kuva: SUL

Lopettamisensa jälkeenkin Nummi urheili todella paljon. Mutta muut, aiemmin hänen elämäänsä iloa tuoneet asiat jäivät kokonaan. Television laulukilpailuunkin aiemmin osallistunut monilahjakkuus ei löytänyt motivaatiota edes musiikin harrastamiseen.

– Olin ajatellut, että lopettaminen on helppoa, koska minulla on kaikkea muutakin elämässä. Se ei kuitenkaan ollut, koska sosiaalinen piirini oli urheilussa. Urheilu sai minut jollain tavalla myös tuntemaan itseni merkitykselliseksi.

Hyvin toimineet masennuslääkkeet Nummi jätti vajaan vuoden käytön jälkeen, kun ne lopulta väsyttivät enemmän kuin auttoivat.

– Se väsymys oli aluksi tosi toivottua. Masennusväsymys on ihan eri, silloin en kuitenkaan pystynyt nukkumaan. Lääkkeet väsyttivät myös ja pystyin vihdoin nukkumaan jopa 13 tunnin yöunia. Minä myös meditoin joka päivä. Siitä on ollut apua, mutta sen kanssa pitää olla kärsivällinen, että tajuaa mistä on kyse.

Masennuksesta identiteetin etsintään

Urheilun lopettaminen on mietityttänyt Nummea viime vuodet. Miksi reagoin asiaan niin raskaasti? Onhan maailmassa paljon pahempia, oikeasti vaikeita asioita, joita ihmisten pitää päivittäin kohdata arjessaan, Nummi pohti.

– Se on tämän ajan ongelma, että näissä hyvinvointivaltioissa ei voidakaan hyvin psyykkisesti. On tärkeää ymmärtää, että me automaattisesti suhteutamme kaiken, mitä meille tapahtuu. Pahan olon tunteminen on inhimillistä.

Se on tämän ajan ongelma, että näissä hyvinvointivaltioissa ei voidakaan hyvin psyykkisesti. On tärkeää ymmärtää, että me automaattisesti suhteutamme kaiken, mitä meille tapahtuu. Pahan olon tunteminen on inhimillistä.

Taika Nummi

Nummi uskoo, että kyse on lopulta identiteetistä. Huipulle tähtäävä urheilija alkaa jo nuorena rakentaa identiteettiään urheilun ympärille.

– Moni alkaa parikymppisenä miettiä, kuka olen ja mitä haluan tehdä. Minulle se oli erilaista, koska elin tosi tiiviisti siinä urheilijan maailmassa. Kun lopetin, piti identiteettiä alkaa etsiä ensimmäistä kertaa elämässäni. Nyt ajattelen niin, että olen nuori, ja saankin olla vähän hukassa, Nummi hymyilee.

– Olen kulkenut pitkän matkan siihen, että koko ajan ei tarvitse saavuttaa jotakin. Saavutus tuo hetkellisen hyvän fiiliksen, mutta ei se koskaan ole muuttanut elämääni. Suorittaminen ei tuo elämään juurikaan lisäarvoa. Luonnossa liikkuminen ja yhteydenpito läheisimpiin ystäviini ja perheeseen sen sijaan tuovat lisäarvoa elämääni.

Enemmän uintia kuin kävelyä

Kilpailuhenkisyys ei koskaan ollut Taika Nummelle asia, josta motivaatio harjoitteluun kumpusi. Huippulupaus nautti kilpailemisesta, mutta harjoitteli paljon siksi, että hän rakastaa urheilua.

Nummi oli kenties harjoitellut liikaa, mutta ongelma oli myös siinä, että kokonaiskuormitus ja palautuminen eivät olleet tasapainossa. Loukkaantumisten vuoksi uran kolmeen viimeiseen vuoteen mahtui enemmän surua kuin iloa.

– Oli aika uskomatonta, että pärjäsin niin hyvin, kun miettii mitkä kilometrini olivat. Viimeiset kolme vuotta kävelin keskimäärin 21 kilometriä viikossa, enkä juossut yhtään. Uintia sen sijaan oli keskimäärin 70 kilometriä viikossa.

70 kilometriä uintia viikossa?

– Enkä minä edes ole mikään uimari. Siellä uin yksin tuntitolkulla, se oli ihan hullua. Joka vedolla ajattelin, että pitää pysyä kunnossa. En edes oikein tykännyt uinnista, mutta hyvä juttu oli, että altaassa sai itkeä rauhassa. Kukaan ei ihmetelly punaisia silmiä, Nummi nauraa, mutta vakavoituu.

Nummi on pitkän pohdiskelun jälkeen huomannut, ettei suorittaminen ja saavuttaminen ole elämässä tärkeintä.

Vuosi ennen lopettamista Nummi matkusti Australiaan harjoittelemaan maailman huippukävelijöiden kanssa ja osallistui tutkimukseen, jossa testattiin rasvaruokavalion vaikutuksia kävelijöillä. Nummi nostaa muiston yhdeksi urheilu-uransa parhaista, vaikka kahdeksan viikon tutkimus jäi kesken rasitusmurtuman takia.

Australiassa Nummi tajusi, että on harjoitellut liikaa. Hän oli tutkimuksen 30 juoksijasta nuorin, ja ainut, joka ei ollut osallistunut MM-kisoihin. Hän kuitenkin harjoitteli enemmän kuin muut.

– Huiput harjoittelivat kovaa ja laadukkaasti, mutta muuten menivät kaikkialle autolla ja nukkuivat päiväunet. Itse tein ylimääräisiä kävelyitä, Nummi muistelee.

Naisurheilijan oireyhtymä selitti vammakierrettä

Kesällä 2017 Nummi kertoi avoimesti kärsimistään terveysongelmista. Vammakierrettä selitti niin sanottu naisurheilijan oireyhtymä.

Toistuvat rasitusmurtumat johtuivat alentuneesta luuntiheydestä, jonka syynä oli liian vähäinen energiansaanti suhteena kulutukseen ja kuukautisten poisjäänti. Nämä kolme muodostava naisurheilijan oireyhtymän, jota kutsutaan englanniksi osuvasti naisurheilijan kolmioksi (female athlete triad).

Ongelma on yleinen erityisesti kestävyysurheilussa ja esteettisissä lajeissa. Monet siitä kärsivät ovat tunnollisesti harjoittelevia perfektionisteja.

Nummi on ylpeä siitä, että hän otti vakavan ongelman puheeksi ennen lopettamistaan. Hän kokee, että keskustelu naisurheilun problematiikasta on sittemmin avautunut.

Nummen mielestä liian usein lääkärit toteavat nuorille naisurheilijoille, että kuukautisten poisjäänti on “ihan normaalia, kun treenataan paljon”. Hän itse sai ensimmäiset kuukautisensa vasta parikymppisenä, lopettamisen jälkeen.

– Kuukautisilla on hirveän iso merkitys luuston terveydelle. Jos nuorella naisella estrogeenia (naishormonia) on liian vähän, voi luuston terveys heiketä. Minun kohdallani siitä ei koskaan tehty isoa numeroa, vaikka pitäisi tehdä. Se ei ole mikään leikin asia, Nummi painottaa.

Terveysmurheistaan kertonut Nummi on tyytyväinen, että keskustelu on nyt aiempaa avoimempaa. Kuva vuodelta 2016. Kuva: Tomi Hänninen

Nummen mielestä nuoria naisurheilijoita on vaikeaa valmentaa, eivätkä valmentajat saa riittävästi tukea.

– En ehkä olisi itsekään oikein kuunnellut, jos joku lääkäri tai valmentaja olisi tullut kertomaan näistä asioista. Enemmän kuin mitä valmentaja sanoo, on merkitystä sillä, mitä kaverit tekevät. Ryhmädynamiikalla on iso merkitys. Siksi koen, että on tärkeää, että nuoret näkevät, miten vanhemmat urheilijat toimivat.

Australian tutkimusleirillä kuukautiset oli arkinen keskustelunaihe, siinä missä harjoittelu, lihashuolto, ravinto ja lepo.

– Australiassa sanottiin, että jos kolmeen kuukauteen ei ollut kuukautisia, niin sitten höllättiin. Valmentaja ei suostunut vetämään treenejä. Jos vaikka 25-vuotiaalla huippukävelijällä ne jäävät kisakaudella pariksi kuukaudeksi pois, pitäisi syksyllä varmistaa, että ne tulevat takaisin.

Nummi arvelee, että hänen liian vähäinen energiansaantinsa ei johtunut ulkonäköpaineista, vaan yksinkertaisesti siitä, että hän halusi kävellä mahdollisimman nopeasti. Fysiikan lainalaisuuksia ei voi sivuuttaa, vaikka kevyempi keho ei automaattisesti tarkoita nopeampaa etenemisvauhtia.

– Tiesin kyllä, että olen pieni, enkä ollut mitenkään tosi tyytyväinen siihen, miltä näytän. Ei sillä ollut väliä, näytänkö hyvältä, kunhan olen nopea. Enkä edes syönyt hirveän vähän. Kun tavallinen ihminen syö 2 000 kilokaloria päivässä, niin ei minunkaan syöminen näyttänyt vähältä. Kulutus vaan oli ihan älytöntä.

Leikkimielinen paluu radoille SM-viesteissä

Kolme vuotta lopettamisen jälkeen Nummi urheilee vähemmän kuin aikaisemmin. Keho on tarvinnut yllättävänkin paljon aikaa palautua.

– Nyt painoni on pysynyt terveen puolella, ja olen ollut muutenkin terve. Luusto paranee, mutta en vieläkään pysty juoksemaan niin paljon kuin haluan. Luut murtuvat tosi helposti, Nummi harmittelee.

Nummi toivoo, että vielä joskus hän pystyy juoksemaan yli 30 kilometriä viikossa ilman, että luut murtuvat.

– Sitä ei 13–15-vuotiaana ymmärrä, kuinka kauaskantoiset seuraukset omilla tekemisillään voi olla. Voi porskuttaa helposti monta vuotta alipainoisena. Kun se piste tulee, on jo myöhäistä.

Nummi opiskeli kesällä 2019 psykologiaa Stanfordin yliopistossa ja pääsi matkustamaan Kaliforniassa. Kuva: Taika Nummen kotialbumi

Loppuunpalamisesta toipumisesta kertoo se, että Nummi on tuonut taiteellista puoltaan vähitellen takaisin esiin. Syksyllä hän aikoo opiskella sarjakuvapiirtämistä.

– Ylikuormitun nykyään helposti. Työn tai koulun lisäksi en hirveästi pysty keskittymään muuhun. Burn outin kohdalla tiedostan, että menee hyvin, mutta oppimiskapasiteettini ei ole enää niin hyvä kuin ennen.

Ylikuormitun nykyään helposti. Burn outin kohdalla tiedostan, että menee hyvin, mutta oppimiskapasiteettini ei ole enää niin hyvä kuin ennen.

Taika Nummi

Nummi vakuuttaa, että kilpaurheilun pariin hän ei aio enää palata. Hänet tosin ympäripuhuttiin osallistumaan syyskuussa SM-viesteissä 3x3000 metrin kävelyviestiin Espoon Tapioiden joukkueessa. Edessä on ensimmäinen kilpailu sitten kesän 2017.

– En ole kilpakävellyt ollenkaan melkein kolmeen vuoteen. Olen innoissani, enkä odota itseltäni mitään. Pelkään kyllä, että minut hylätään. Se olisi hirveän noloa, Nummi nauraa.

Nummi on huolissaan, että ihmiset tulevat Kotkassa kysymään häneltä urheilu-uran jatkosta. Hyväntahtoinen kysymys saa Nummen saman tien pois tolaltaan.

– En ole vieläkään täysin päässyt siitä yli. Moni sanoo, että olen vielä niin nuori ja ehdin tehdä uraa myöhemminkin. Menen siitä ihan sekaisin. Olen vihdoin kyennyt katsomaan urheilu-uraa objektiivisesti. Se on ihana asia, mutta se on vain yksi asia muiden joukossa.

Tulevaisuus näyttää hyvältä huonommillakin hetkillä

Nummi kertoo, että hymyileväisen ulkokuoren takana on aina ollut myös synkempi puoli. Hän on jo lapsena kokenut vahvoja tunteita siitä, että kaikki ei ole hyvin. Toisaalta hän on myös innostunut helposti eri asioista.

– Olen ollut vähän ailahteleva. Tulee vieläkin rankkoja hetkiä sen suhteen, voin kuitenkin rehellisesti sanoa että voin hyvin. Nykyään huonommillakin hetkillä tulevaisuus näyttää ihan hyvältä.

Pelkästään se, ettei Nummen luusto kestä kilpakävelyä, ei ole ainut syy, miksi hän ei aio palata kilpaurheilun pariin. Nyt häntä kiinnostavat uudet työelämän haasteet ja opintojen saattaminen loppuun.

Vielä on epäselvää, nähdäänkö Nummi tulevaisuudessa diplomaattina, tutkijana, esiintyjänä tai jonain aivan muuna. Hänelle itselleen on tärkeintä, että oppiminen on koko elämän mittainen taival.

Myös ensirakkaudelleen, yleisurheilulle, voisi olla jollain tavalla annettavaa.

– Jossain kohtaa haluaisin ehkä tulla takaisin urheilun pariin, mutta en urheilijana. Haluaisin tuoda omaa tietämystäni ja antaa takaisin sille yhteisölle, jolta sain niin paljon, Nummi sanoo.

Lue myös:

Yleisurheilun suurlupaus Taika Nummi, 20, keskeyttää kilpauransa – ”Nyt pitää vain antaa itsensä surra”

Taika Nummi avasi suunsa nuorten naisurheilijoiden ongelmista – "Olen treenannut ihan liikaa"

Kävelyn huippulupaukselle Taika Nummelle uran lopettamispäätös oli kova pala: "Se, että olen nyt katsomassa nuorten kisoja, on minulle aika iso askel"