Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Kirvesmurhaaja

Riskinottajien ja luistelijoiden shakkia – kolme vastaan kolme -peli nostaa esiin taitoja, mutta myös pohdintaa jääkiekon evoluutiosta

Vielä toistaiseksi kolmea vastaan kolmella -pelaaminen on kokeiluvaiheessa, mutta jatkossa minipelit voivat tuoda lajiin uudenlaisia ominaisuuksia.

jääkiekko
Jesse Puljujärvi
Jesse Puljujärvi erottui nopella luisteluvoimalla pelikokeilussa edukseen. AOP/Mika Kylmäniemi

Kiekkokansan eloherkuksi Suomessa esiteltyä kolme vastaan kolme -pelimuotoa on saatu maistella nyt kahden turnauksen verran. Viiden joukkueen kokeilua on markkinoitu näyttävästi, mutta ihan vielä uutta pelimuotoa ei kannata julistaa menestykseksi.

Kokeilu on kuitenkin kiinnostava, mukana olleet myöntävät. Tapahtumien ajankohta osui oivalliseen saumaan, sillä pitkän ja poikkeuksellisen harjoitusjakson aikana ilonaiheet ovat olleet vähissä.

– Nyt päällimmäisenä on positiivinen juttu kaiken sen jälkeen, mitä tässä on ollut ja edelleen on. Kaikki ovat vain innoissaan ja onnellisia siitä, että saamme tulla hallille ja pelata. Pelaajilla on sellainen lapsenomainen innokkuus peliin, Tapparan maalivahtivalmentaja Aki Näykki kuvaa tunnelmia.

Pelaajista Kärppien Jesse Puljujärvi on ollut ehdoton tähti kolmella kolmea vastaan pelatuissa otteluissa - maaleja napsui tasaiseen tahtiin myös Tampereen otteluissa.

– On ollut kyllä hauskaa pelata tällä tavalla, Puljujärvi hehkuttaa.

Luistelijat ja älyköt erottuvat

Puljujärven nimi nousee esiin, kun on pohdittu, millaiselle pelaajatyypille pelikokeilu sopii. Jatkoajalta tuttu pelitapa korostaa luisteluvoimaa ja Kärppä-hyökkääjä myöntää, että omasta lajitaustasta saattaa löytyä vinkkiä Turun ja Tampereen turnausten menestykseen.

– Olen pelannut joskus jääpalloa ja tässä isolla kentällä pystyy samalla tavalla käyttämään minun vahvuuttani, luistelua. Nyt pystyy haastamaan luistelun kautta. Tässä pelimuodossa saa olla paljon kiekolla ja pystyy haastamaan lujalla vauhdilla ja luomaan vähän erilaisia taktiikoita, Puljujärvi kertoo.

Kärppä-tähden tekemistä hehkutetaan avoimesti myös vastustajajoukkueissa. Tapparaa vastaan Puljujärvi teki kahdessa miniottelussa tehot 1+3.

– Peliäly, taito, luistelu. Jos pelaajalla on niistä yksi tai kaksi ominaisuutta, niin ne ovat tässä hyviä. Esimerkiksi Puljujärvi ja meidän joukkueen muutamat nopeat luistelijat, sillä pääsee kyllä erottumaan, Tappara-hyökkääjä Kristian Kuusela kuvaa kolmella kolmea vastaan pelin vaatimuksia.

– Luisteluvoimaiset kaverit erottuvat. Puljujärvi pääsi meitä vastaan tekemään muutaman hyvän nousun. Mutta tarvitaan myös oveluutta. Osaat tuikkia pieniin väleihin, ja hakea hyviä syöttöjä. Niistä avautuu nopeasti 2–1-ylivoimahyökkäyksiä tai läpiajoja, jatkaa Tapparan Jukka Peltola.

Maalivahdeille jatkoajoilta tuttu pelitapa on oivallinen testipaikka, sillä tapahtuma on esimerkiksi ajallisesti napakka.

– Pelin virtaukseen kiinni pääseminen on maalivahdille hankalampaa, kun otteluiden alussa ei esimerkiksi ole lämmittelyä jäällä. Se on pieni haaste, eli silloin valmistautuminen täytyy tehdä mentaalisesti. Peli vaatii hyvää pelinlukemista, malttia niin, että maalivahti ei lähde myymään itseään liian helposti kiekolliselle vastustajalle, Tapparan maalivahtivalmentaja Aki Näykki kertoo.

Puljujärven luistelu ja Kristian Kuuselan kaltaisen kiekkoneron taidot siis korostuvat, mutta kun jotain nousee esille, jääkö jotain jääkiekolle ominaista elementtiä pois?

– Ei tämä nyt ihan sitä lätkää ole, mihin on tottunut, Jukka Peltola naurahtaa ja jatkaa:

– Katsomoon varmasti näyttää siltä, että miksi et tee sitä tai tätä, tuntuu että peli on hidasta. Taklauksia tulee viidellä viittä vastaan pelattaessa paljon enemmän ja kahinaa muutenkin.

Ilveksen päävalmentaja Jouko Myrrä puhuu samoista tuntemuksista. Myrrän mukaan kolme-kolmosesta voi puhua jopa eri pelinä, josta puuttuvat juuri kamppailupelaamisen elementit.

– On tässä valtava ero. Viisi-viisi-pelissä on erilaisia rooleja, tilaa ja aikaa on paljon vähemmän, kamppailu- ja luonnepelaaminen ovat ihan omassa potenssissaan, Myrrä sanoo tunnustautuessaan avoimesti vanhan liiton jääkiekkomieheksi.

Viihde veturina

Vielä toistaiseksi kolmea vastaan kolmella -pelaaminen on kokeiluvaiheessa. Liikuntasosiologian professori Hannu Itkonen tunnistaa keskustelusta kuitenkin urheilun muutoksille tuttua vastarintaa.

– Jääkiekon osalta tässä ei kuitenkaan ole kysymys valtavan suurista muutoksista. Urheiluhistoriassa on tapahtunut suurempiakin muutoksia, jos ajatellaan esimerkiksi sprinttihiihdon tulemista tai mäkihypyn V-tyyliä. Silloin perinteitä vaalivat ihmiset suhtautuivat hyvin kyynisesti tällaisiin muutoksiin. Ne, jotka ovat vannoneet lajiperinteen nimeen, ovat olleet hyvinkin ärtyneitä, Itkonen sanoo.

Hiihtoniilot tai mäkihypyn pioneerit ovat joutuneet nielemään harmituksensa, sillä urheilun muutoksissa kyse on markkinan vaatimuksista. Lajit kilpailevat olemassaolostaan, ja kärjistetysti sanottuna mukautujat selviävät.

– Historiallisesti markkinavoimat ovat vaikuttaneet jo aika pitkään. 1800-luvun lopulla kehittyneen jalkapalloilun osalta voidaan jo ajatella, että siellä markkinavoimat olivat jo pelissä. Suomessa 1980-luvulta urheilutuotteen, median ja markkinoinnin kolmiyhteys on vahvistunut voimallisesti, Itkonen jatkaa.

Kolme vastaan kolme -turnauksissa musiikki soi otteluiden taustalla jatkuvasti ja pelaajat ovat kesken ottelua mukana kaukalonlaitahaastatteluissa. Viihteelliset elementit todennäköisesti vain lisääntyvät, vaikka minipelit eivät jäisikään voimaan.

– Jääkiekko on vahvasti tuotteistettu. Siinä liikkuvat Suomenkin mittakaavassa ylivoimaisesti suurimmat rahat. Kyllä jääkiekossa mennään viihteellisyyden veturi edellä, Itkonen muistuttaa.

Tuomas Tuokkola, Hakametsä
Tapparan vaihtopenkillä ei ollut turnauksessa ruuhkaa Hakametsässä. AOP/Mika Kylmäniemi

Kiikkutuolissa ihmeteltyä

Tällä hetkellä, jos koskaan, tulevan ennustaminen on äärimmäisen vaikeaa. Miniturnauksia tarvitaan, jotta jääkiekkoseurojen kukkaroon saadaan edes jonkinlaista tulovirtaa ja toisaalta tv-oikeuksien haltijalle jotain kanavilta näytettävää. Pelimiehet eivät kuitenkaan vielä julista perinteisen viisi-viisi -pelin loppua.

– Veikkaan, että tämä on kuin futsal jalkapalloilun rinnalla. Jääkiekko tulee aina säilyttämään viisi-viisi-pelinsä ja että se on se pikkupojan unelma. Mutta unelman rinnalle tarvitaan vaihtoehtoja, ja mitä ettei se olisi kolmella kolmea vastaan, Kärppien päävalmentaja Mikko Manner sanoo.

Manner vitsailee, että kolme-kolmosessa valmentajien rivistö vaihtopenkin takana olisi taatusti lyhyempi. Kokeiluturnauksissa kenttäpelaajia on 11 per joukkue, joten väkeä olisi kaikin puolin vähemmän.

Outous ja autious vallitsisi pukukopissakin.

– On outoa katsella pukukopissakin, kun yksi kolmasosa porukasta puuttuu ja on tyhjiä paikkoja, Kristian Kuusela sanoo.

– Varmaan olisi vähemmän työpaikkoja, tai sitten enemmän joukkueita, Jesse Puljujärvi pohtii kolme-kolmosen tulevaisuuskuvaa.

Turussa ja Tampereella pelatuista tapahtumista ei todellakaan tullut yleisömenestyksiä. Tampereella Tapparan isännöimän torstain yleisömääräksi ilmoitettiin 700. Ilveksen isännöidessä Hakametsässä perjantaina esimerkiksi Kärppiä yleisömääräksi ilmoitettiin 650.

Markkinamiehillä visiot raksuttavat omissa sfääreissään, mutta liigajoukkueissa tulevaisuusvisioille ei ole vielä suurempia ajatuksia suotu, ei ainakaan tamperelaisten kopissa. Nyt mennään vain sillä, mitä Liiga on miettinyt.

– Eihän tälle varmaan voi sanoa eikään. Mutta toivotaan, että kuitenkin saamme pelata viisi vastaan viisi -peliä ja kymmenen vuoden päästä saisin valmentaa sitä. Mutta miksi ei myös tätäkin, kyllä se käsi kädessä voisi kulkea. Ei meillä ole ainakaan puhuttu vielä mitään niin syvällisiä, että mitä tämä tuo tulevaisuuteen tai mitä se pelin evoluutioon tekee, Tapparan maalivahtivalmentaja Aki Näykki sanoo.

Ja mistä sitä tietää, mihin pelit ja tekniikat kehittyvät?

– Jääkiekossa on kuitenkin tietyt tunnusmerkit, jotka toivottavasti pysyvät. Ehkä älylaitepuoli rakentuu siihen ympärille. Mistä sitä tietää, vaikka peliä pelattaisiin kännyköillä tuolta pukukopista, Jukka Peltola hymähtää.

Lue myös:

Oulun Kärpät on mukana uudessa Super Series -turnauksessa, jossa pelejä pelataan kolmella kenttäpelaajalla

SM-liiga julkisti uutuusturnauksen harjoituskaudelle – ottelut pelataan kolmella kenttäpelaajalla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat