1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Ruotsi-otteluun liittyvä epävarmuus sekoitti kärkiurheilijoiden suunnitelmia – Raitasella jää kovatasoinen startti Belgiassa väliin

Yleisurheilun Ruotsi-maaottelun varmistuminen aiheutti ylimääräistä päänvaivaa Suomen kärkiurheilijoille.

Topi Raitanen seuraa Ruotsin Simon Sundströmiä 3 000 metrin estejuoksussa vuoden 2018 maaottelussa Tampereella. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Press

Ruotsi-ottelun toteutuminen näytti pitkään epätodennäköiseltä.

Niin pitkään, että kovatasoisia kisoja metsästäneet Suomen kärkiurheilijat olivat jo ehtineet pohtia muita suunnitelmia tulevalle viikonlopulle.

Yksi heistä on uransa toistaiseksi kovimmassa vauhdissa oleva estejuoksija Topi Raitanen.

Samana viikonloppuna olisi ollut tarjolla Belgiassa startti 5 000 metrillä. Keskiviikkona 26.8. varmistunut Ruotsi-maaottelu on kuitenkin urheilijasopimuksen alainen kilpailu, eikä vaihtoehtoa Raitasen mukaan käytännössä ollut.

– Ei käytännössä. Totta kai ymmärrän sen, että tämä on liitolle erittäin tärkeä tapahtuma ja että näistä asioista pitää pitää kiinni. Mutta kun puolitoista viikkoa ennen ilmoitetaan kisoista niin kyllä se varmaan aiheuttaa urheilijoille ja valmentajille kyselyä siitä, että voiko mennä muun suunnitelman mukaan, Raitanen kertoo.

Raitanen on parantanut tällä kaudella ennätystään 1 500 metrillä ja 3 000 metrin esteissä. Belgiassa olisi ollut hyvä mahdollisuus kokeilla vauhtia 5 000 metrillä.

– Ihan varmasti niitä hyviä startteja tulee myös tulevina vuosina. Ruotsi-ottelu on hieno tapahtuma, ja pääsen vielä kerran kotimaassa juoksemaan. Varmasti tulee ihan hieno tapahtuma.

Raitanen päättää kautensa Ruotsi-otteluun. Matka on todennäköisesti 5 000 metriä.

SUL: Terveet kärkiurheilijat mukana Ruotsi-ottelussa

Suomen Urheiluliiton valmennusjohtajan Kari Niemi-Nikkolan mukaan vastaavanlaisia keskusteluja Ruotsi-otteluun osallistumisesta on käyty alle kymmenen Suomen kärkiurheilijan kanssa. Niemi-Nikkolan mukaan keskustelut on käyty hyvässä hengessä. Kaikki terveenä olevat urheilijat ovat näillä näkymin tulossa mukaan.

– Olen todella iloinen siitä, että urheilijat ovat valinneet tämän maaottelun. Ei ole tarvinnut kauhean pitkiä keskusteluja käydä edes niiden kanssa, joille tarjolla on näitä kovia kansainvälisiä kilpailuja, Niemi-Nikkola avaa.

– Emmehän me ketään tänne kahleisiin saada. Kyllä urheilija lopulta sen viimeisen päätöksen tekee, vaikka kuinka olisi sovittu mitä.

Niemi-Nikkolan mukaan perusteltuja syitä jättää kisat väliin ovat luonnollisesti loukkaantumiset ja muut terveysasiat sekä tänä vuonna myös koronapandemiaan liittyvät huolet.

– Jos on koronaan liittyviä pelkoja tai muita erityisiä syitä niin olen luvannut kaikkien kanssa keskustella. Vielä niitä yhteydenottoja ei ole tullut.

Suomen joukkue julkistetaan maanantaina 31.8.

Ruotsi-ottelu alkaa Tampereella lauantaina 5.9. Kaksipäiväinen maaottelu välitetään Ylen kanavilla.

Lue lisää:

Ruotsi-ottelu ilahduttaa, mutta myös ihmetyttää osaa kansasta – näin Urheiluliiton pomo vastaa ihmisten huoliin: “Pitää uskaltaa jotain järjestää”

Yleisurheilun Ruotsi-ottelu järjestetään – tiukat turvajärjestelyt käytössä

Karanteenissa oleva Topi Raitanen kisaa loppukaudella sileillä matkoilla – valmentaja Janne Ukonmaanaho: "Nyt on mahdollisuus päästä kaikkein kovimpiin kisoihin"