Suora

  • Yleisurheilun halli-EM, 2. päivä, iltakilpailut
  • Inomhus-EM i friidrott, fredag kväll (svenskt referat)
  • Yleisurheilun halli-EM
  • Julia Tunturi ja hiekkalinna joka sortui - pikkukaupungin suuri lupaus romahti ja löysi itsensä
  • Alppihiihdon MC: Jasna, naisten pujottelun 1. lasku
  • Yleisurheilun halli-EM, 3. päivä, aamupäiväkilpailut
  • Inomhus-EM i friidrott, lördag morgon (svenskt referat)
  • Urheilustudio MM-hiihdot 6.3.

Dallasin Lindell otti kantaa NHL:n protestiin: "Ihan oikea ratkaisu"

Dallasin Esa Lindellin mukaan urheilijat voisivat useamminkin tuoda yhteiskunnallisia ongelmia koskevat mielipiteensä esiin.

NHL
Esa Lindell Dallas Stars 2020
Esa Lindellin mielestä boikotti nostaa yhteiskunnalliset ongelmat esiin.Getty Images

Jääkiekon NHL päätti kuin päättikin antaa torstaina tukensa koripallon NBA-seuroille, jotka boikotoivat Yhdysvaltojen rakenteellisen rasismin sekä poliisiväkivallan vuoksi kahden päivän ajan otteluitaan. Milwaukee Bucksin käynnistämä protesti levisi keskiviikkona NBA:n lisäksi naisten koripallon WNBA:han, baseball-liiga MLB:hen ja jalkapallosarja MLS:ään.

Protestin taustalla olivat viime viikon sunnuntain tapahtumat Wisconsinissa Yhdysvalloissa. Poliisi ampui tuolloin tummaihoista Jacob Blakea useita kertoja selkään uhrin omien lapsien todistaessa tilannetta lähietäisyydeltä. Blake on halvaantunut vyötäröstä alaspäin.

NHL ei kuitenkaan tilanteeseen vielä keskiviikkona reagoinut, mikä kirvoitti laajalti vahvaa kritiikkiä liigaa kohtaan.

Torstaina alkoi kuitenkin NHL:ssäkin tapahtua. Aiemminkin rasismin vastaisen työn kasvoina toimineet San Josen Evander Kane ja Minnesotan Matt Dumba olivat tiettävästi suoraan yhteydessä yli sataan pelaajaan. Lopulta NHL päätti pysäyttää pelit kahdeksi päiväksi. Joukkueista etenkin Vancouver Canucks oli tiukasti ajamassa protestia.

Mukana boikotissa oli luonnollisesti myös Dallas, jonka suomalaispuolustaja Esa Lindell kommentoi värikkäitä käänteitä Yle Urheilulle.

– Oli ihan oikea ratkaisu pysäyttää pelit pariksi päiväksi. Yhdysvalloissa on paljon asioita väärin, ja maailmassa yleisestikin. Onhan niitä kommentteja tullut, ettei kaksi päivää tee muutosta, mutta tätä kautta asioita saadaan esille ja keskustelua aikaiseksi, Lindell sanoo.

"Ehkä omilla sanomisilla on kantopintaa"

Lindell antaa tukensa sille valveutuneemmalle ja älykkäämmälle urheilijasukupolvelle, joka on valmis ottamaan kantaa jopa radikaalein teoin yhteiskunnallisiin ongelmiin. Koripalloliiga NBA:n äänekkäät supertähdet LeBron Jamesin johdolla ovat auranneet tätä latua viime vuosina.

Tiettävästi jopa kauden peruttamista NBA-pelaajien torstaisessa kokouksessa ajanut James on osoittanut, miten kauas urheilutähtien ääni tänä päivän kantaa.

Viikonloppuna aiheesta kirjoittanut Henrik Dettman muistutti, että näin urheilutähtien tuleekin nykymaailmassa toimia. Dettmanin mukaan urheilijoiden on avattava sanainen arkkunsa liittyen diktatuureissa järjestettyihin kilpailuihin tai vakaviin yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Ja tällaiseen toimintaan urheilijoita tulisi Dettmanin mukaan myös rohkaista.

– Tuo on ihan hyvä pointti. On sitä itsekin tullut mietittyä, että ehkä omilla sanomisilla on hieman enemmän kantopintaa kuin on aiemmin ymmärtänyt. Urheilijoilla ylipäätään on nykyään paljon sananvaltaa. On varmasti ihan oikein, että oikeanlaista sanomaa annetaan ulospäin, kun siihen tilaisuus aukeaa, Lindell pyörittelee.

Huoli urheilijoiden turvallisuudesta

Lindell on kartalla myös Valko-Venäjän tilanteesta. Aljaksander Lukasenka on johtanut maata diktaattorin otteella jo 26 vuoden ajan. Elokussa murskaavalla äänivyöryllä uudelleen presidentiksi valittu Lukasenka on vastannut kansan mielenosoituksiin muun muassa kiduttamalla mielenosoittajia.

Minskissä on nähty viime päivinä jopa 100 000 ihmisen mielenosoituksia.

Samaan aikaan paikallinen Dinamo Minsk on järjestämässä KHL-kauden avausta Jokereita vastaan tulevan viikon keskiviikkona. Yhtäkään voimakasta kannanottoa tätä vastaan ei Jokereiden riveistä ole kuultu. Kaiken päälle Valko-Venäjä on järjestämässä jääkiekon MM-kisoja keväällä 2021.

– Siellä kiehuu nyt kovasti, tilanne on kieltämättä mielenkiintoinen. Totta kai sitä miettii, onko tuollaisten tapahtumien järjestäminen mahdollista ennen muuta turvallisuuden näkökulmasta. Tuossa olisi paikka urheilijoilla ilmaista mielipiteensä, jos siellä tuollaisen toiminnan keskellä urheilutapahtumia aiotaan järjestää.

– Nämä ovat vaikeita asioita, Lindell huokaa.

Lindell toivoo, että samalla, kun urheilijoilta toivotaan voimakkaita yhteiskunnallisia kannanottoja, heille annettaisiin myös vapaus valita, milloin ottaa kantaa ja milloin ei. Kova ulkopuolinen paine saattaa tuntua urheilijoista ahdistavalta.

– Jokaisen pitäisi saada itse päättää, miten paljon näitä asioita haluaa tuoda esille ja haluaako julkisesti ottaa kantaa.

Dallas kohtaa läntisen konferenssin toisen kierroksen neljännessä ottelussa Coloradon maanantaina kello 1.00 Suomen aikaa. Dallas johtaa ottelusarjaa voitoin 2–1. Konferenssifinaaleihin etenee neljällä voitolla.

Lue myös:

NHL:n paluuottelussa nähtiin ruma taklaus ja kannanottoja rasismia vastaan: "Kyse on ihmisoikeuksista"

“Suosittelisin, että häviäisivät suosiolla 0–3 menemättä Minskiin” – valmentajalegenda Alpo Suhonen lataa painavaa tekstiä Jokerien tilanteesta ja urheilun jättiprotesteista

NBA-pelaajat palasivat parketille – Milwaukee seisoo boikottipäätöksensä takana: "Emme pyytele anteeksi"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat