Suora

  • DreamHack Open Fall 2020

Craig Hodges yritti tehdä NBA:ssa samanlaista protestia jo 90-luvulla, mutta yksinäisen miehen vastarinta ei tuottanut tulosta: "Se oli minä vastaan maailma"

Viime päivien tapahtumat saivat entisen Chicago Bulls -pelaajan muistelemaan toteutumatonta protestia, jonka taustalla vaikutti niin ikään poliisiväkivalta.

NBA
Craig Hodges
Hodges voitti urallaan muun muassa kaksi NBA-mestaruutta. Kuva vuoden 1991 All Star -viikonlopusta. Getty Images

Useat eri urheilusarjat pysähtyivät keskiviikkona Yhdysvalloissa. Protestin aloitti NBA-joukkue Milwaukee Bucks, joka päätti olla pelaamatta pudotuspeliotteluaan. Päätöksen taustalla vaikutti viimeisin julki tullut poliisiväkivalta.

NBA-mestariehdokkaan vastarinta aloitti urheilumaailmassa lumipalloefektin, ja pian rintamaan liittyivät muutkin pohjoisamerikkalaiset ammattilaissarjat. NBA käynnistyi jälleen lauantaina, mutta Milwaukee Bucks vakuutti medialle pysyvänsä boikottipäätöksensä takana.

Nyt protestiin on ottanut kantaa entinen NBA-mestari ja Chicago Bulls -pelaaja Craig Hodges, 60, joka on seurannut tapahtumia katkeransuloisissa tunnelmissa. BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Hodges yritti järjestää samankaltaista kannanottoa NBA:ssa jo 90-luvulla lähes 30 vuotta sitten.

"Se olin vain minä maailmaa vastaan"

Hodgesin aikeissa oli jättää pelaamatta vuonna 1991 Bullsin ja Los Angeles Lakersin välinen mestaruusottelu. Taustalla oli mustan amerikkalaisen Rodney Kingin kohtalo. King oli joutunut saman vuoden maaliskuussa julman poliisiväkivallan uhriksi. Väkivalta aiheutti Kingille aivovaurion, mutta valkoihoiset poliisit vapautettiin vuotta myöhemmin kaikista syytteistä.

Hodges päätti tapauksen jälkeen toimia ja käyttää asemaansa sekä ääntään hyväkseen ilmaistakseen mustiin kohdistuvan vääryyden Amerikassa.

Hodgesin protesti jäi lopulta tekemättä, sillä se keräsi hänen mukaansa hyvin vähän kannatusta.

– Kaverit olivat silloin enemmän huolissaan sopimuksistaan. Minulla ei ollut silloin sosiaalista mediaa, joten tuntui, että minä olin muuta maailmaa vastaan, Hodges muistelee BBC:n jutussa.

Hodges kertoo olevansa nyt ylpeä siitä, mitä "nuoremmat veljet" ovat tehneet. Entinen kolmen pisteen heittotykki sanoo protestien tuovan muutosta urheilumaailmaan jo nyt.

– Se (protesti) teki jo muutoksia eri liigoissa ympäri maata. Näimme WNBA:n, MLS:n, MLB:n ja naisten tenniksen ryhtyvän vastaavanlaiseen toimintaan.

Hodges uskoo, että jos protesti olisi järjestetty 90-luvulla, olisi lopputulos voinut olla samanlainen kuin nyt.

NBA:n kaksinkertaisen mestarin poliittiset vaikutusyritykset jatkuivat myöhemminkin. Vuonna 1992 voitetun mestaruuden jälkeen Hodges ojensi Valkoisessa talossa presidentti George Bush vanhemmalle kahdeksan sivuisen kirjeen, joka käsitteli vähäosaisten ja vähemmistöjen kohtelua.

Hodges on myös kritisoinut avoimesti entistä joukkuekaveriaan Michael Jordania siitä, ettei tämä ole käyttänyt jalustaansa hyväkseen sosiaaliseen tai poliittiseen kannanottoon.

Lue myös:

NBA-pelaajat palasivat parketille – Milwaukee seisoo boikottipäätöksensä takana: "Emme pyytele anteeksi"

NBA-pelaajat palaavat koripalloparketille boikottipäivien jälkeen – "En ole nähnyt mitään vastaavaa"

NBA jatkaa pelejään lauantaina kolmen boikottipäivän jälkeen

Urheilusarjat edelleen pysähdyksissä Yhdysvalloissa, NHL liittyi boikottirintamaan – kritiikkiä saanut taalaliiga pysähtyy kahdeksi päiväksi

Lähteet: BBC Sport

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat