Suora

  • Rovaniemen osakilpailu
  • Äidin ja mummin teränjäljissä - Emmi Peltonen on taitoluistelija kolmannessa sukupolvessa
  • Urheiluruutu

Lindell ja Dallas yrittävät rymistellä Coloradon tähdet pimentoon: "Kun asiat eivät suju, hän antaa palaa"

Coloradon Nathan MacKinnon on välillä ottelusarjan aikana turhautunut omiensa tekemisiin.

NHL
Coloradon Nathan MacKinnon (vas.) ja Dallasin Esa Lindell pudotuspelit 2020 NHL
Esa Lindell (oik.) tietää, että Dallas tekee asioita oikein, kun Coloradon Nathan MacKinnonilta (vas.) palaa ottelusarjassa pinna.Getty Images

Viimeistään Coloradon ja Dallasin kolmannessa sarjassa fyysisyys lähti lopullisesti käsistä. Dallas oli toki perustanut pelinsä kovuuteen jo aiemmin, mutta nyt myös kankean lähdön sarjaan saanut Colorado ilmoittautui talkoisiin. Joukkueet kirjasivatkin tilastoihin käsittämättömät 128 taklausta.

Etenkin kakkosottelussa täysin jalkoihin taklaamisen (20–69) osalta jäänyt Colorado oli keskiviikon kamppailussa aktiivinen voittaen taklaukset lopulta lukemin 70–56.

Jo Calgary-sarjassa avauskierroksella jatkuvasti kovempaa pelannut Dallas on ollut fyysisessä pelissä hieman edellä. Neljällä ketjulla vahvasti jyrännyt Dallas on taklannut sarjan kolmessa ensimmäisessä ottelussa kiitettävät 164 kertaa Coloradon 142 osumaa vastaan.

Dallasin suomalaisluuta Esa Lindell on tuttuun tapaan häärinyt Stars-alakerran herrana ja hidalgona. Liigan parhaiden puolustavien puolustajien joukkoon kuuluva helsinkiläinen taklasi Dallasin kahdessa voitto-ottelussa kumpaisessakin peräti kahdeksan kertaa. Yhteensä Lindell on taklannut sarjassa jo kahdeksantoista kertaa ja lisäksi blokannut kaksitoista laukausta.

Komean soolomaalinkin sarjassa tehnyttä Lindelliä nähdään harvemmin tehotilastoissa, mutta ei hän sinne kaipaakaan.

– Se on minun maalini, kun saan ison taklauksen osumaan tai blokkaan kudin ja penkki syttyy. Etenkin blokkaaminen sattuu, mutta ei se haittaa, kun jätkät antaa sen jälkeen läpyjä. Perusluutiminen on lempihommaani ja sen vuoksi olen täällä. Vastustajien parhaita vastaan on kiva pelata ja niiden kanssa on kiva mähistä kulmissa, Lindell nauraa Yle Urheilulle.

Coloradon tähdet muserretaan fyysisyydellä

Lindell saa todellakin ­mähistä vastustajan parhaita vastaan. Coloradon ykkösketju Nathan MacKinnonMikko RantanenGabriel Landeskog kuuluu jääkiekkomaailman parhaimpiin vitjoihin. Etenkin MacKinnon on parhaimmillaan täysin pitelemätön.

Juuri siksi laajan rintaman kovuus onkin Dallasin selkeä suunnitelma jatkossakin Coloradon tähtiä vastaan.

– Kyllä kovaa pelaaminen on selkeä suunnitelma, vaikka se klisee onkin. Kun jaksaa jauhaa, niin kyllä ne kovimmatkin pelaajat alkavat turhautua ja pelihalut katoavat. Se on ainoa keino saada kärkijätkiä hieman pois pelistä, Lindell jatkaa.

Vaikka MacKinnon on tehnyt käynnissä olevaan sarjaan jo seitsemän tehopistettä, tulisesta luonteestaan tunnetun kanadalaistähden temperamentista on Lindellin mukaan saatu muutamia välähdyksiä.

– Kahdessa ensimmäisessä pelissä alkoi olla merkkejä hänen turhautumisestaan ylivoimapelien loppuhetkillä ja kolmannen erän lopulla. Kun asiat eivät suju toivotulla tavalla, niin hän antaa kyllä palaa ketjukaverien suuntaan. Tietenkin sellainen antaa meille energiaa. Tiedämme, että olemme tehneet oikeita asioita, vastustajajoukkueen Lindell pohtii.

Tasapaino on Dallasin salaisuus

Toisaalta on myös niin, ettei Colorado tule voittamaan sarjaa yhdellä ketjulla. Avalanche on ollut lähes täydellisesti ykkösketjunsa varassa, kun Dallasilta peräti kymmenen eri pelaajaa on onnistunut sarjassa maalinteossa. Kun Colorado vihdoin keskiviikkona voitti, sillä oli yhtäkkiä kuusi eri maalintekijää.

Coloradon materiaalin leveydestä on puhuttu ennakkoon paljon, mutta toistaiseksi juuri puhetta kummempaa ei ole ollut tarjolla. Dallasin ehdoton vahvuus on läpi kauden ollut vahva tasapaino kokoonpanossa. Stars on venynyt usein voittoon silloinkin, kun joukkueen kärkipelaajat ovat vaellelleet ties missä pelin ulkopuolella – ja tätä on tapahtunut usein tänäkin syksynä.

Nyt, kun Dallasin tähtipelaajatkin ovat saaneet hanansa auki, Stars vaikuttaa joukkueista selkeästi syvemmältä ja tasapainoisemmalta.

– Meillä on neljä tasavahvaa kenttää ja sitä koutsi (Rick Bowness) on painottanut läpi kauden. Kaikkien ketjujen pitää hänen mukaansa näyttää samalta kiekolla ja ilman. Aika laajalla materiaalilla on nyt pystytty jyskyttämään omaa peliä. Onnistumisetkin ovat on osuneet laajalle, mikä kertoo tietenkin siitä, että aika hyvä joukkue tässä on kasassa, Lindell sanoo.

Maaleja tulee, kun mieliala pysyy kasassa

Dallasin akilleen kantapää on ollut mielialojen heilahtelu. Silloin, kun Stars on neljällä ketjulla ytimessä, se kuuluu NHL:n ehdottomaan kärkipäähän. Kuitenkin toisinaan joukkue vaikuttaa yhtäkkiä täysin elottomalta ja haluttomalta, mikä vieläpä usein lähtee joukkueen tärkeimmistä pelaajista.

Jos mielialajoukkue pystyy jatkossa pitämään heilahtelut vähäisinä, se on sarjassa vahvoilla.

– Tästä on joukkueen kanssa puhuttu paljon. Ja sen kyllä todellakin huomaa, jos meillä ei ole tunne mukana. Tunne ja fyysisyys ovat meille isoja asioita. Kun tunnepuoli on kunnossa ja pelaamme yhdessä, niin olemme hyviä. Sitten on niitä iltoja, kun meillä on todella kiire. Silloin tulee valmennukselta erätauollakin välillä palaute aika lujaa, kun yritetään oikaista kurssia.

Calgary-sarjassa tästä saatiin kouriintuntuvin esimerkki.

– Ensimmäisen tai toisen tappion jälkeen havahduimme, että tunne ja fyysisyys puuttuu. Kun korjasimme asian, ote kääntyi meille ja maaleja alkoi tulla. Nyt taas tässä viimeisessä pelissä Coloradoa vastaan se jäi ajoittain pois. Sitten alkoi kaveri räpsiä maaleja, Lindell kertaa.

Iso maanantai!

Kun joukkueet kohtaavat neljännen kerran heti puolenyön jälkeen maanantain puolella, panokset eivät voisi olla kovemmat. Colorado on jo nyt tilanteessa, missä sen pitäisi voittaa kolme ottelua neljästä. Mikäli Dallas voittaa maanantaina, Coloradon pitäisi voittaa kolmesti putkeen. Toisaalta Coloradon voitto ja sarjan tasoittuminen 2–2:een avaisi koko paketin uudelleen.

– Tuntuu, että pelaamisemme on mennyt koko ajan parempaan suuntaan alkusarjan otteluista asti. Aluksi oli aika takkuista, mutta Calgary-sarjan edetessä peli parani koko ajan ja siitä jatkettiin tässä sarjassa, luottavainen Lindell toteaa lopuksi.

Lue myös:

Dallasin Lindell otti kantaa NHL:n protestiin: "Ihan oikea ratkaisu"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat