Hyppää sisältöön

Jokerien KHL-avaus Valko-Venäjällä on nostattanut myrskyn – Jääkiekkoliiton puheenjohtaja muistuttaa suuresta vastuusta: "He elävät tekemiensä päätösten seuraamusten kanssa"

Jokerien KHL-kausi alkaa torstaina Valko-Venäjän Minskissä.

Jokereiden KHL-avaus Valko-Venäjällä kuohuttaa tunteita. Kuva: Emil Hansson / AOP

Helsingin Jokerien ympärillä kuohuu, vaikka jääkiekon KHL-kausi ei ole vielä edes alkanut. Jokerien kausi starttaa vierasottelulla Valko-Venäjällä, kun torstaina vastassa on Dinamo Minsk.

Jokerien matka Valko-Venäjälle herättää paljon kysymyksiä maan sekavan poliittisen tilanteen vuoksi. Valko-Venäjällä on osoitettu mieltä sen jälkeen, kun presidentti Aljaksandr Lukashenka valittiin uudestaan virkaansa.

Euroopan viimeiseksi diktaattoriksi kutsuttu Lukashenka on hallinnut Valko-Venäjää yhtä soittoa 26 vuotta. Euroopan Unioni ei ole hyväksynyt Valko-Venäjän presidentinvaalien tulosta.

– Jääkiekkoliitolla ei ole valtaa puuttua Jokerien päätöksiin. Jokerien tilanne on vaikea, koska tarjolla ei ole tällä hetkellä kuin ainoastaan huonoja vaihtoehtoja. Tilanne Valko-Venäjällä on vakava ja huolestuttava eikä maan koronavirustilanteestakaan taida olla täyttä varmuutta, Nummela totesi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Jos Jokerit pyytäisi nyt suositusta, niin mitä Jääkiekkoliitto suosittelisi?

– Kehottaisimme Jokereita harkitsemaan vakavasti näitä eri vaihtoehtoja. Heillä on itsellään vastuu tehdä päätökset ja he sitten tietysti myös elävät tekemiensä päätösten seuraamusten kanssa, Nummela sanoi.

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela on keskustellut Valko-Venäjän tilanteesta muun muassa Ruotsin jääkiekkoliiton puheenjohtajan kanssa. Kuva: Tomi Hänninen

Jokerien ja Minskin kannattajaryhmät ovat jo arvostelleet ottelun pelaamista. Jokerien kannattajaryhmä on antanut tukensa sille, että Jokerit antaisi Dinamo Minskille luovutusvoiton.

"Jos tilanne pahenee, MM-kisoja ei voida järjestää Valko-Venäjällä"

Jääkiekon MM-kisat olisi määrä pelata ensi vuoden keväällä Valko-Venäjällä ja Latviassa. Monet tahot vastustavat MM-kisapelejä Valko-Venäjällä, mutta Nummela ei ottaisi tiukkaa kantaa vielä tässä vaiheessa.

Kansainvälinen jääkiekkoliitto (IIHF) on toistaiseksi puolustanut kisojen pelaamista Valko-Venäjällä.

– On selvää, että jos tilanne tästä edelleen pahenee, niin MM-kisoja ei voida järjestää Valko-Venäjällä. Tässä vaiheessa on ehkä vielä liian aikaista ottaa lopullisia kantoja tuleviin kisoihin. Tilanne on tällä hetkellä epäselvä ja elää koko ajan, on vaikeaa hahmottaa sitä, keitä tukea tai vastustaa.

Nummela toivoo perusteellista keskustelua ennen kuin tehdään päätöksiä suuntaan tai toiseen.

– Olemme jo tehneet keskustelujen avauksia kysymällä joiltakin muilta mailta, että ovatko he jo heränneet miettimään tätä asiaa. Ainakin täällä Suomessa luotamme siihen, että tullaan käymään avointa keskustelua ja harkitsemaan tarvittavat vaihtoehdot, Nummela sanoi.

Lue myös: