Suora

 • Rytmisen EM, neliottelu C- ja D-ryhmät
 • Hiihdon maailmancup, naisten 10 km (v) takaa-ajokilpailu
 • Urheilustudio 29.11.
 • Hiihdon maailmancup, miesten 15 km (v) takaa-ajokilpailu
 • StarCraft 2: talviturnaus
 • Rytmisen EM, neliottelu B- ja A-ryhmät
 • Urheilustudio 29.11.
 • Ampumahiihdon MC, naisten pikakilpailu, Kontiolahti
 • Ampumahiihdon MC: Kontiolahti, naisten pikakilpailu
 • Yhdistetyn maailmancup, hiihto-osuus 10 km
 • Mäkihypyn maailmancup, Ruka, HS 142, 1. kierros
 • Urheilustudio 29.11.
 • Mäkihypyn maailmancup, Ruka, HS 142, 2. kierros
 • Urheiluruutu
 • Urheilustudio 29.11.
 • Neliottelu
 • Suomen vahvimman miehen raju tarina: Mika Törrö vaihtoi huumeet, viinan ja vankilan puntteihin - nyt äiti voi nukkua yönsä rauhassa
 • Urheiluruutu

Kommentti: Colorado sai NHL:n pudotuspeleissä liian paljon liian helposti – siksi Dallas on viemässä "suomalaistaiston"

Colorado nukkui onnensa ohi, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Mikko Rantanen kuvassa
Coloradon Mikko Rantanen on haalinut pudotuspeleissä tehot 5+11. Getty Images

Sanotaan, että mikään hyvä ei tule helpolla.

Tämän sanonnan voi helposti todeta pätevän myös NHL:n pudotuspeleissä, jossa tavallisestikin mestarin tarvitsee voittaa kuusitoista ottelua päästäkseen nostelemaan Lord Stanley mukaan nimettyä jääkiekkopokaalia. Tänä kesänä voittoja tarvitaan peräti yhdeksäntoista, mikäli joukkue aloitti taipaleensa jo niin sanotulta pudotuspelien karsintakierrokselta.

Voittaakseen joukkueen on lähes aina kyettävä kasvamaan matkan varrella. Äärimmäisen harvoin mikään joukkue on vain marssinut tylysti kuuteentoista voittoon ja painellut mestaruussaunaan pojan kanssa. Jos taas joukkue mielii kasvaa, tai joutuu kasvamaan, se tarvitsee tielleen pomppuja – kovia haasteita, joiden mukana ryhmä joko kasvaa tai ei kasva.

Vaikka ihmismieli aina lähtökohtaisesti haluaa palkinnolle helpointa mahdollista reittiä, NHL-maailmassa helppoa reittiä ei ole.

Voisi jopa hieman karrikoiden todeta, että heikommilla tai helpommilla vastustajilla ei NHL:n pudotuspeleissä tee mitään. Tästä viimeisimmän esimerkin meille tarjoili Colorado Avalanche, joka kruisaili ensimmäisellä kierroksella naurettavan helppoon voittoon Arizona Coyotesista.

Kahden viimeisen ottelun maaliero kirjattiin Coloradolle murskaavasti 14–2.

Poikkeuksellisen tyly isännöinti heikkoa ja etenkin fyysisesti kehnoa Arizonaa vastaan teki Coloradosta – jos mahdollista – aiempaakin suuremman suosikin läntiseen konferenssiin. Kaikille ketjuille sateli onnistumisia ja maalivalo vilkkui puhki lumivyöryn rullatessa aavikkokojoottien yli.

Mutta Arizonasta tulikin Coloradolle ansa.

Asetelma oli jälkeenpäin tarkasteltuna klassinen. Kaikki tuli Coloradolle Arizonaa vastaan liian helpolla. Ei ollut vastassa fyysistä haastamista, ei tiukkaa viisikkoa, eikä huipputason veskaria. Coloradon ei tarvinnut venyä mihinkään suuntaan. Ja kun kojoottien selkäranka napsahti, viimeinenkin resistenssi katosi.

Esa Lindell Dallas Stars 2020
Esa Lindell häärii Dallasin puolustuksessa. Getty Images

Samaan aikaan toisaalla.

Dallas Stars, joka ei meinannut saada alkusarjan otteluissa konettaan käyntiin, huomasi yhtäkkiä olevansa pulassa myös ensimmäisen kierroksen pudotuspelisarjassa Calgarya vastaan. Stars-puolustaja Esa Lindell kertoi joukkueen keskustelleen tuolloin puutteista pelissään. Puuttui tunne, läsnäolo ja kovuus.

Kun Dallas alkoi kiristää ruuviaan avauskierroksen edetessä, Calgary alkoi pudota rattailta. Tätä voitaneen kutsua kasvutarinan ensimmäiseksi askeleeksi. Dallas muisti taas, miten pudotuspeleissä voitetaan. Puhumme tiiviistä viisikosta, laukauksien blokkaamisesta, kovasta taklauspelistä ja niin edelleen. Perusjutuista.

Kun Dallas lopulta kaatoi Calgaryn, se oli valmis uuteen sarjaan.

Coloradolla sen sijaan oli Arizona-sarjan jäljiltä liiankin hyvä ja rento mieli. Kaikki oli mennyt juuri niin kuin fläppitaululle oli piirretty. Dallas oli ymmärtänyt kuolevaisuutensa jo Calgarya vastaan, joten se oli varpaillaan Colorado-sarjan alla. Avalanche sen sijaan ei ollut valmis, kun kiekko lopulta putosi jäähän.

Lienee reilua todeta, että Coloradon ykkösketjua lukuun ottamatta joukkue heräsi käynnissä olevaan sarjaan vasta kolmannessa ottelussa. Coloradon epäonneksi tilanne otteluvoitoissa oli tuossa vaiheessa Dallasin eduksi 2–0. Se taas laittoi Coloradon tilanteeseen, missä sen piti voittaa neljä ottelua viidestä.

Colorado mitä todennäköisimmin hävisi sarjan kahteen ensimmäiseen otteluun, jotka ikään kuin lipsahtivat sen kädestä. Avalanche ei ollut valmis kamppailemaan. Se ei ollut valmis siihen kaikkeen, mitä Dallas sen eteen iski. Dallas oli nopeampi, fyysisempi ja yksinkertaisesti valmiimpi pelaamaan sitä peliä, mitä NHL:n pudotuspeleissä täytyy voittaakseen pelata.

Joonas Donskoi kuvassa
Pääseekö Joonas Donskoi vielä juhlimaan NHL:n pudotuspeleissä?Getty Images

Kahdessa viimeisessä ottelussa meno on ollut tasaisempaa, ja näistä Mikko Rantasen ja Joonas Donskoin edustama Avalanche voittikin toisen, mutta lohtu on Coloradolle etenkin maanantain tappion jälkeen laiha. Joukkueen pitäisi heikon alun vuoksi voittaa kolmesti putkeen. Virhemarginaali on viimeisimmän ottelun jälkeen pyöreä nolla.

Mitä enemmän tämän sarjan käänteitä ja kehittymistä on seurannut, sitä useammin palaa siihen ajatukseen, että Colorado nukkui kahdessa ensimmäisessä ottelussa onnensa ohi. Dallas sai kaksi kiinnitystä liian helpolla.

Helpompaa otteluohjelmaa tai vastustajaa voi siis aina tarkastella kahdesta kulmasta. Toisaalta helpompi vastus on helpompi tie, mutta voittajaksi ei näin kovissa tansseissa kasveta muuten kuin vaikeuksien kautta. Pelin on kehityttävä jatkuvasti, mikäli joukkue haluaa olla viimeisenä pystyssä – itseään heikompien kanssa kehittyy yleensä huonosti.

Denverin suunnalla Arizonan kohtaamista tervehdittiin varmasti alkuun ilolla, mutta nyt tuo "arpaonni" näyttäytyy hieman eri valossa. Edelleen melko kokematon pudotuspelijoukkue ei osannut käsitellä helpon sarjan tuomaa tilannetta oikein, ja tästä ensimmäisellä kierroksella peliään kehittämään joutunut Dallas otti heti kärkeen kaiken hyödyn irti.

No pain, no gain, sanottiin Rocky-elokuvissakin.

Lue myös:

Kakkostähdeksi valittu Hintz laukoi Dallasin voitto-osuman, Heiskanen teki seurahistoriaa – Stars voiton päässä jatkopaikasta

Harvinaista herkkua! Leo Komarov iski voittomaalin NY Islandersille

Lindell ja Dallas yrittävät rymistellä Coloradon tähdet pimentoon: "Kun asiat eivät suju, hän antaa palaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat