Uutiset suomalaisten Ruotsi-vihasta saivat Tampereelle matkustavan ruotsalaishuipun surulliseksi: "Ihmiset reagoivat voimakkaasti, kun ovat peloissaan"

Suomi–Ruotsi-maaottelun järjestäminen oli ruotsalaisille niin tärkeää, että apuun pyydettiin maan hallitusta.

- Ruotsilla on haasteita saada joukkuetta kasaan näin nopealla aikataululla, kertoo pikajuoksija Moa Hjelmer (kuvassa keskellä). Kuva: Daniel Ivarsson / Yle

TUKHOLMA. Tukholman stadionilla tihkuu vettä, kun pikajuoksija Moa Hjelmer lämmittelee. Tämä on hänen seuransa Spårvägen FK:n kotikenttä, jossa hän on päässyt harjoittelemaan koronapandemian aikana useammin kuin tavallisesti.

Tänä vuonna stadionilla ei ole ollut konsertteja tai tapahtumia, joita yleisurheilijoiden olisi pitänyt väistää. Harjoituspaikat on pidetty Ruotsissa auki koko pandemian ajan.

Hjelmer on tullut viimeistelemään kuntoaan Suomi–Ruotsi-maaottelua varten. Päätös ottelun järjestämisestä tuli vain muutama päivä sitten.

– Olisin tietysti toivonut päätöstä aiemmin, mutta toki urheilijat ovat tottuneet myös viime hetken muutoksiin, pohtii Hjelmer pikakomennustaan Suomeen.

– Aikataulun takia meillä on kuitenkin vaikeuksia saada joukkuetta kasaan. Monet ovat jo päättäneet kautensa tai eivät pysty järjestämään tulevaa viikonloppua vapaaksi, hän sanoo.

Ruotsin tähtiurheilijoista seiväshyppääjä Armand Duplantis on ilmoittanut, ettei tule Tampereella järjestettävään maaotteluun. Duplantis keskittyy loppukaudella Timanttiliigan kisoihin.

Moa Hjelmer uskoo, että ensi viikonlopun maaottelusta tulee erikoinen, mutta hyvä kokemus. Kuva: Daniel Ivarsson / Yle

Hjelmer kilpailee 400 metrin juoksussa, jossa hänen kauden parhaansa on 53,50. Hjelmer on mukana myös 200 metrin matkalla.

Hjelmerin mielestä otteluissa on aina erityinen tunnelma, jossa kilpakumppanit myös kannustavat toisiaan.

Tänä vuonna Ruotsissa on kirjoitettu ja puhuttu paljon suomalaisten kasvaneesta kritiikistä, jopa vihamielisestä suhtautumisesta ruotsalaisia kohtaan. (siirryt toiseen palveluun)

Kritiikki on johtunut Ruotsin poikkeavasta linjasta koronapandemiassa.

Myös ruotsinsuomalaiset ovat kokeneet, etteivät ole tervetulleita entiseen kotimaahansa.

Moa Hjelmer on kuullut asiasta.

– Meillä on varsin samanlaisia kommentteja joitakin muita maita kohtaan. On ymmärrettävää, että ihmiset reagoivat voimakkasti, kun ovat peloissaan. On kuitenkin surullista, että se on jopa vihamielistä, Hjelmer pohtii.

Ruotsille on ollut erittäin tärkeää, että maaottelu järjestetään. Viime vuonna oteltiin Tukholman stadionilla. Kuva: Daniel Ivarsson / Yle

Ymmärrystä Suomen vaatimuksille

Helsingissä 2012 EM-kultaa voittanut Hjelmer on kilpaillut maaotteluissa monta kertaa, mutta ensi viikonlopun reissusta on tulossa ikimuistoinen.

Hjelmer tulee ensi lauantaina tilauslennolla Tampereelle muun Ruotsin yleisurheilumaajoukkueen mukana. Koneen laskeuduttua ruotsalaiset kuljetetaan stadionille, jossa he ovat omissa tiloissaan. Illalla joukkue palaa Tukholmaan, jossa yövytään Arlandan lentokenttähotellissa.

– Onhan tästä toki tulossa hyvin erikoinen kokemus, Hjelmer sanoo.

Koronatesti ei Hjelmeriä mietitytä, sillä hän on varma, että hän sai keväällä koronan sairaalassa työskentelevältä mieheltään. Oireet vastasivat täysin koronavirustautia.

Keväällä Ruotsissa testattiin vain hoitohenkilökunta ja sairaalahoitoa vaatineet potilaat, joten Hjelmer jäi ilman virallista testitulosta.

– Suomalaiset järjestäjät ovat ottaneet hyvin vakavasti turvallisuuden huomioon ja se tuntuu hyvältä.

Ruotsin yleisurheiluliiton puheenjohtaja Johan Storåkers vei keskustelut maaottelusta hallitustasolle. Kuva: Daniel Ivarsson / Yle

"Maaottelusta tuli hallitusten välinen kysymys"

Ruotsissa seurattiin tiiviisti sitä, mitä suomi päättää yleisurheilumaaottelun järjestämisestä.

Päätös tuntui ruotsalaisten näkökulmasta kestävän hyvin kauan.

Ruotsin yleisurheiluliiton puheenjohtaja Johan Storåkers ei jäänyt odottamaan Suomen ratkaisua. Hän soitti Ruotsin urheiluministerille Amanda Lindille ja pyysi hallitusta auttamaan asiassa.

– Voi sanoa, että tästä tuli hallitusten välinen kysymys. Olemme hyvin kiitollisia avusta, koska ministeri, avustajat ja myös virkamiehet tulivat ratkomaan tilannetta niin Ruotsissa kuin Suomessakin, sanoo Storåkers.

Lind kävi keskusteluja suomalaisten kanssa. Myös valtionepidemiologi Anders Tegnell puhui THL:n Mika Salmisen kanssa koronaturvallisesta tavasta järjestää maaottelu.

Suomen edellyttämät erikoisjärjestelyt tulevat kalliiksi. Ruotsin yleisurheiluliitto oli budjetoinut 70 000 euroa nuorten ja aikuisten otteluiden kuluihin.

Nuorten ottelut peruttiin, mutta nyt pelkästään aikuisten kuluihin menee 100 000 euroa.

Storåkersin mukaan rahat otetaan liiton budjetista. Hän ei avaa tarkemmin sitä ovatko sponsorit jollakin tavalla tukeneet yllättäviä maaottelukuluja tänä vuonna.

Ruotsalaisille on kuitenkin erittäin tärkeää, että ottelu järjestetään.

– Maaottelu on yhteistyökumppaneillemme hyvin keskeinen tapahtuma. Sponsorimme ovat olleet erittäin iloisia siitä, että tapahtuma järjestään, Storåkers sanoo.

– Laji tarvitsee näkyvyyttä, urheilijat ja valmentajat tarvitsevat motivaatiota. Tämä on hyvä asia monelta kannalta, hän sanoo.

Lue myös: