1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Ymmärretäänkö Miro Heiskasen todellista suuruutta hurjassa tehopisteiden putkessa? – "Jengi tuijottaa niin paljon pistepörssiä"

Miro Heiskasen NHL-läpimurron jälkeen ei enää ole kyse siitä, pokkaako tämä joskus NHL:n parhaalle puolustajalle ojennettavan James Norris -pokaalin.

Dallsain Miro Heiskanen oli maanantain Colorado-pelin ainoa Stars-pelaaja, jonka tehotilastoon ei kirjattu miinuslukemaa. Kuva: Getty Images

Colorado antoi Dallasille NHL:n läntisen konferenssin toisen kierroksen viidennessä ottelussa maanantaina niin sanotusti isän kädestä. Mikko Rantasen ja Joonas Donskoin edustama Avalanche rummutti avauserässä vajaassa kymmenessä minuutussa peräti viisi osumaa ja ottelu oli ohi.

Coloradon 6–3-voiton myötä Dallasin johto sarjassa kaventui 2–3:een. Konferenssifinaaleihin etenee neljällä voitolla.

Suomalaisittain ottelussa esiin nousi tehot 1+1 iskeneen Rantasen ohella varsinkin Dallasin Miro Heiskanen, joka pelasi tylyssä tappio-ottelussa suorastaan erinomaisesti. Sarjan viides kamppailu olikin vain yksi luku lisää Heiskasen pitkään ja upeaan pudotuspelitarinaan tämän kesän osalta.

Vaikka joukkueena Dallas jäi ottelussa pahasti Coloradon yliajamaksi, Heiskanen ei tähän kohtaloon alistunut.

NHL:n pudotuspelien tehokkain (4+14) puolustaja oli ottelun ainoa Dallas-pelaaja, jonka tehotilastoon ei kirjattu miinuslukemaa. Heiskanen oli jäällä vain yhden Coloradon iskemän osuman aikana. Espoolaispuolustajan ollessa jäällä Dallas itse asiassa vei laukaukset nimiinsä 17–7, maalitkin 3–1.

Juuri tämä kertoo olennaisen Heiskasen kyvyistä johtaa Dallasin kiekollista pelaamista vaihdosta toiseen – ja toisaalta siitä, ettei suomalaispuolustajan loisto rajoitu ainoastaan hyökkäyspäähän. Heiskasen kahden suunnan pelaaminen on jo nyt erittäin kypsällä tasolla.

– Jengi tuijottaa niin paljon pistepörssiä, että usein jää pienelle huomiolle se, miten hyvin hän pelaa omalla alueella. Miro on erittäin fiksu moderni puolustaja, joka ei ole fyysisin kaveri, mutta joka pelaa mailan kanssa erittäin älykkäästi ja napsii sieltä riistoja, joukkuetoveri Esa Lindell hehkuttaa Yle Urheilulle.

Toki pudotuspeleissä lopullisen läpimurtonsa NHL:n kovimpaan eliittiin tehnyt Heiskanen loisti myös hyökkäyspäässä. Tehot 1+1 ottelussa tililleen kirjannut puolustaja kasvatti pudotuspelien pistesaldonsa jo 18 merkintään (4+14). Vertailuksi mainittakoon, että 2010-luvulla parempaan ylsi NHL:n pudotuspeleissä ainoastaan neljä puolustajaa.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

San Josen Brent Burns teki keväällä 2016 peräti 24 pistettä, Chicagon Duncan Keith vuotta aiemmin 21 pistettä ja John Carlson kahden vuoden takaisella Washingtonin mestaruuskaudella 20 pistettä. St. Louisin Alex Pietrangelo löi pöytään menneen kesän mestaruuskesänä 19 tehopistettä.

Edellä mainitut pelaajat tarvitsivat pistesaaliisiinsa 23–26 ottelua, kun Heiskanen on iskenyt tauluun 18 pistettä 14 ottelussa!

On myös hyvä muistaa, että Heiskanen on vasta 21-vuotias nuorukainen, joka pelaa uransa toisissa NHL:n pudotuspeleissä. Heiskasen NHL-läpimurron jälkeen ei enää ole kyse siitä, pokkaako tämä joskus NHL:n parhaalle puolustajalle ojennettavan James Norris -pokaalin.

Kyse on siitä, kuinka monta kertaa se Heiskaselle tullaan ojentamaan.

– Paljon on vielä Mirollakin kehittymisen varaa. Hän on uskomaton luonnonlahjakkuus, jolla on poikkeuksellinen ymmärrys pelistä. Luistelu on tietenkin hänen suurin vahvuus, sen kautta kaikesta tulee helpompaa. On todella mielenkiintoista nähdä, mitä tulevaisuus tuo hänelle tullessaan, Lindell jatkaa.

Uusi sukupolvi rynnii sisään

Käsillä olevat pudotuspelit tullaan laajemmassakin katsannossa muistamaan uuden sukupolven näyttävästä esiinmarssista. Heiskasen ohella muun muassa Vancouverin Elias Petterson ja Quinn Hughes sekä Coloradon Cale Makar ovat tehneet sensaatiomaiset läpimurrot NHL:n kovaan pudotuspelimaailmaan.

Etenkin tulokaspelaajien statuksilla operoivien Hughesin ja Makarin otteet ovat olleet Heiskasen tavoin kertakaikkisen upeaa seurattavaa. Neljän ottelun pisteputkessa operoiva Makar löytyy pudotuspelien pistepörssistä 12. sijalta ja Hughes 16. sijalta. Suoritukset ovat tulokaspuolustajilta mykistäviä.

Lindell on iloinen, että Heiskanen löytyy omasta joukkueesta.

Esa Lindell on kirjannut kauden pudotuspeleistä tehot 1+4=5. Kuva: Getty Images

– Erittäin mielellään hänen pelaamistaan katsoo varsinkin nyt, kun ollaan samassa joukkueessa, Lindell naurahtaa.

– Se on hyvä meille. Voisi sanoa, että kaikki hänen tekeminen on melko helpon näköistä. Kun Miro kerää hyvän vauhdin, niin siinä pitää vastustajalla kiirettä. Hieno pelaaja, Lindell myhäilee lopuksi.

Dallasin ja Coloradon kuudes ottelu käynnistyy torstaiaamuna 03.05 Suomen aikaa.

Lue myös:

Colorado tykitti vartissa viisi maalia ja pisti Dallasin polvilleen viimeisellä mahdollisella hetkellä – Miro Heiskanen loihti tehot 1+1 ja sai hämmästyttävän tilastomerkinnän

Bostonin kausi päättyi toisessa jatkoerässä – ruotsalaispuolustaja laukoi Tampa Bayn voitto-osuman ajassa 94.10

Kommentti: Colorado sai NHL:n pudotuspeleissä liian paljon liian helposti – siksi Dallas on viemässä "suomalaistaiston"