Urheilusta vastaava ministeri Annika Saarikko toivoo Jokereilta harkintaa: "Suomessa on pitkä perinne siitä, että voimme luottaa seuroihin"

Urheilusta vastaava ministeri Annika Saarikko toivoo Jokerien seurajohdon harkitsevan, millaisen viestin seura lähettää päätettyään avata kautensa suunnitelmien mukaisesti Valko-Venäjällä.

Annika Saarikko tiedotustilaisuudessa valtioneuvostonlinnassa Helsingissä torstaina. Kuva: Arttu Timonen / Yle

Jokerit vahvisti maanantaina, että joukkue aikoo avata torstaina KHL-kautensa Minskissä. Valko-Venäjän tilanne on kärjistynyt sen jälkeen, kun maata itsevaltaisesti 26 vuotta hallinnut Aleksandr Lukashenka voitti vilpillisiksi epäillyt presidentinvaalit elokuun alussa. Euroopan unioni ei hyväksy presidentinvaalien tulosta ja on asettamassa Valko-Venäjälle pakotteita. Poliisia on syytetty mieltään osoittavien kansalaisten vangitsemisista ja pahoinpitelyistä.

Urheilusta vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) toteaa, että Valko-Venäjän tilanne on huolestuttava länsimaisten arvojen, sananvapauden ja ihmisoikeuksien näkökulmasta.

– Suomessa on pitkä perinne siitä, että voimme luottaa lajiliittoihin ja seuroihin, ja heidän omaan harkintaansa tämäntyyppisissä tilanteissa. On selvää, että Suomen valtionjohdosta on esitetty kriittinen arvio osana koko EU:n yhteisöä siitä, miten Valko-Venäjällä on ihmisoikeustilanne viime viikkoina ja jo paljon sitä ennen kehittynyt, Saarikko sanoo.

Ministeri korostaa, että urheilua ei voi nähdä pelkkänä urheiluna. Hänen mielestään urheilulla on myös eettinen ja arvopohjainen viesti.

– Siksi rohkaisen ja toivon, että Jokerien seurajohto taloudellisista syistä huolimatta harkitsee, millaisen viestin tämä lähettää, Saarikko sanoo.

– Mutta harkinta on heidän omansa.

Jokereista ei haluttu kommentoida Yle Urheilulle Saarikon näkemyksiä.

Jokerien päätös pelata Minskissä on herättänyt paljon kritiikkiä myös jääkiekkopiireissä. Valko-Venäjälle lähdön ovat tuominneet sekä Jokerien faniyhdistys Eteläpääty että jääkiekon pelaajayhdistys. Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela on kehottanut Jokereita harkitsemaan päätöstään. Nummelan mukaan seuran on elettävä tekemänsä päätöksen seurausten kanssa.