1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Topias Laine näpäytti maaotteluedustajia ennätyksellään – Julia Valtanen keihäsnaisten maaottelukarsinnan ykkönen

Sini Lällä hyppäsi korkeusennätyksensä 187 kotikentällään Jyväskylässä.

Topias Laine päätti kautensa uuteen ennätykseensä 78,42. Kuva Kalevan kisoista elokuulta. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Keihäänheittolupaus Topias Laine päätti kesän kilpailukautensa ennätykseensä Jyväskylässä. Helsingin Kisa-Veikkoja edustava 19-vuotias Laine voitti kilpailun tuloksella 78,42 parantaen aiemmin kesällä heittämäänsä ennätystään 26 senttiä.

– Kokeilin nyt heittää vähän kovemmalla vauhdilla, kun olen koko kesän heittänyt hitaammalla vauhdilla ja tämä on kauden viimeinen kilpailu. Otin vauhtia askelparin lisää ja se meni hyvin. Tuli tasainen sarja, Laine kertoi Suomen Urheiluliiton (SUL) tiedotteessa.

Laineen ennätysheiton täydensivät lukemiin 75,85, 76,41 ja 77,25 kantaneet heitot. Lainetta ei ole valittu viikonloppuna kilpailtavaan Ruotsi-otteluun, vaan Suomea edustavat yli 80 metriä tällä kaudella heittäneet Lassi Etelätalo ja Toni Kuusela sekä Kalevan kisoissa 79,22 heittänyt Antti Ruuskanen.

– Oli kiva näyttää maaotteluun valituille, että parempi heittää Tampereella hyvin, Laine veisteli.

Valtanen, Kangas ja Jääskeläinen naisten keihään edustajat

Naisten keihäskisa Jyväskylässä toimi samalla karsintakilpailuna Ruotsi-otteluun. Voiton vei Rauman Urheilijoiden 19-vuotias Julia Valtanen, joka heitti 56,01.

Kalevan kisoissa seitsemänneksi jäänyt Valtanen lunasti voitollaan paikan uransa ensimmäisessä aikuisten maaottelussa.

– En ole vielä ehtinyt paljon Ruotsi-ottelua miettiä. Mutta tosi kiva, että onnistuin ja pääsen maaotteluun heittämään, Valtanen totesi.

– Omat heitot olivat nyt tuommoisia perusheittoja. Tekniikan kanssa on vielä hommia.

Julia Valtanen pääsi maaotteluedustajaksi karsintakilpailun kautta. Kuva Kalevan kisoista. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP

Kalevan kisojen hopea- ja pronssimitalistit Jatta-Mari Jääskeläinen (54,73) ja Jenni Kangas (55,69) ottivat kaksi muuta paikkaa maaotteluun. Kesän tilastokärki, yli 60 metriä heittänyt Heidi Nokelainen sen sijaan jäi joukkueesta ulos heitettyään 53,37.

Suomen mestari Sanne Erkkola ei osallistunut Jyväskylän karsintakilpailuun, koska oli päättänyt jo aiemmin, että hän lopettaa kilpailukautensa Turun Kalevan kisoihin.

– Kalevan kisat oli minulle kauden pääkilpailu. Katsoin sen jälkeen, että kroppa ja mieli vaativat nyt lepoa, Erkkola sanoi.

Lällä ja Lakka lupaavassa vireessä kotikentällä

Korkeushyppääjä Sini Lällä hyppäsi kotikentällään Jyväskylässä ennätyksensä 187. Hän paransi kaksi viikkoa sitten hyppäämäänsä ennätystään sentillä.

– Verryttelyhypyt olivat huonoja. Minulla on ollut ongelmana, etten saa verryttelyhyppyihin riittävää tsemppiä. Olin myös aika väsynyt, koska nukuin yön huonosti. Juoksu kulki kuitenkin yllättävän helposti ja hyppy lähti kulkemaan, Lällä kertoi.

Ruotsi-otteluun valitun Lällän tulos on Suomen tämän kauden tilastossa jaetulla toisella sijalla. Lällä uskoo, että 190:n ylitys olisi mahdollinen. Siihen on pystynyt tällä kaudella vain Ella Junnila.

– 187:n ylitys oli hyvä ja nousin riman päälle myös yrityksissä 190:stä. Pääsin nyt ensimmäistä kertaa yrittämään sitä korkeutta. Tuntuu, että se olisi voinut mennä.

JKU:n Sini Lällä hyppäsi Jyväskylässä ennätyksensä 187. Kuva Kalevan kisoista, jossa Lällä hyppäsi 186. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP

Pika-aituri Elmo Lakka juoksi lähelle kauden parastaan 110 metrin aidoissa ajalla 13,75. Hänen kauden parhaansa on viisi sadasosaa parempi.

– Tämä oli minulle maaottelun kenraali. Hain tuntumaa, kun Kalevan kisoista on jo vähän aikaan, Lakka sanoi.

Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustava Lakka arvioi, että kauden kotimaiseen kärkitulokseen on tulossa parannusta Ruotsi-ottelussa viikonloppuna. Lakka on viime vuosina ollut maaottelussa vailla vastusta.

– Kropassa oli nyt vähän samat elkeet kuin viime kesänä Sveitsissä ennen ennätysjuoksua, mutta juoksu ei vaan osunut ihan kohdalleen. Oli ongelmia alkusileällä ja kolhin ensimmäistä aitaa aika isosti. Siihen nähden tulos oli aika hyvä, Lakka tuumasi.

Lue myös:

Uutiset suomalaisten Ruotsi-vihasta saivat Tampereelle matkustavan ruotsalaishuipun surulliseksi: "Ihmiset reagoivat voimakkaasti, kun ovat peloissaan"

Ruotsi-maaottelun kokoonpano julki – Samuelsson, Kemppinen sekä Baas urakoivat, Kruger jää pois

Urho Kujanpää taivutti senttiä vaille kotimaisen kärkituloksen – paransi kesän parastaan yli 30 sentillä

Annimari Korte ei osallistu Suomi-Ruotsi-maaotteluun takareiden revähdyksen vuoksi