Pelaajayhdistys ei ole ollut Jokerien pelaajiin yhteydessä Valko-Venäjän ottelusta – toiminnanjohtaja selventää kannanottoa: "KHL säätää ja hoitaa itse asioita"

Jääkiekon pelaajayhdistys luottaa, että Jokereiden organisaatio pitää huolta kaikin keinoin KHL-pelaajiensa turvallisuudesta torstaina Minskissä.

Lauri Marjamäen (vas.) valmentama Jokerit avaa kautensa torstaina Valko-Venäjällä. Kuva: Emil Hansson/All Over Press

Suomen Jääkiekkoilijat ry:n toiminnanjohtaja Jarmo Saarela selvitti Yle Urheilulle, mitkä olivat syyt yhdistyksen julkilausumalle, jossa korostettiin, ettei yhdistys suosi urheilutapahtumien järjestämistä Valko-Venäjällä maan "hajanaisen ja huolestuttavan" tilanteen vuoksi.

– Asia on ollut meille akuutti viime päivinä. Minultakin ja yhdistyksen muulta johdolta on kyselty asiasta jääkiekon puitteissa. Ajattelimme, että on parempi antaa yhteinen julkilausuma asian suhteen, Saarela kertoo.

– Kun kysytään yhdistyksen mielipidettä, eri ihmisten on aika vaikea kertoa ihan samalla tavalla. Kävimme neljäntoista hallituksen jäsenen kanssa asian läpi ja julkaisimme siitä lyhyen tiedonannon.

Valko-Venäjällä tilanne on yksittäisten ihmisten ja myös urheilijoiden osalta tällä hetkellä turvaton ja epävakaa, minkä johdosta kiekkoyhdistyksen johto ei haluaisi nähdä maassa pidettävän urheilukilpailuja, ellei tilanne muutu lähiaikoina radikaalisti.

Valko-Venäjällä on ollut levotonta siitä lähtien, kun maata itsevaltaisesti johtava Aljaksandr Lukashenka valittiin kuudennelle presidenttikaudelle elokuussa.

Maan tilanne on ollut viime viikkoina otsikoissa myös urheilu-uutisissa, koska helsinkiläinen jääkiekkojoukkue Jokerit pelaa Valko-Venäjällä torstaina Dinamo Minskiä vastaan.

KHL säätää, yhdistys ei opasta Jokereita

Saarelan mukaan jääkiekko ei ole mikään irrallinen linnake yhteiskunnasta ja demokratiasta.

– Meiltä on monta kertaa kysytty Jokereihin liittyvää tilannetta. Tämä ei ole meidän näkemyksen mukaan mikään kannanotto Jokereihin. KHL siellä säätää ja hoitaa itse asioita. Meillä ei ole tarvetta lähteä opastamaan heitä. Halusimme yleisellä tasolla ottaa kantaa, minkälainen tilanne on nyt Valko-Venäjällä, Saarela korostaa.

Jääkiekon Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela. Kuva: Yle

Suomen Jääkiekkoilijat ry ei halua puuttua Jokereiden tapaan hoitaa omia asioita. Yhdistys ei ole ollut tekemisissä Jokerien pelaajien kanssa, eikä kysellyt heidän mielipidettään pelaamisesta Minskissä.

– Jokerit organisaationa tietää varmasti, kuinka heidän tulee toimia. Toisaalta on pakko myöntää, että esimerkiksi meillä yhdistyksessä ei ole riittävästi tietoa, minkälaisia seuraamuksia tulisi siitä, jos Jokerit ei lähtisi pelaamaan Minskiin. Luotamme, että Jokereiden organisaatio toimii KHL:n säännösten mukaan ja pyrkii kaikin mahdollisin keinoin turvaamaan, että siellä on suomalaisilla ja myös muilla seuran pelaajilla turvallista olla.

Valko-Venäjän on tarkoitus toimia toisena kisaisäntänä ensi kevään jääkiekon MM-kisoissa. Saarela muistuttaa Pelaajayhdistyksen yleisellä tasolla valvovan, että suomalaisilla jääkiekkoilijoilla on turvallista harjoittaa ammattiaan.

– On helppo sanoa, että yhdistyksen näkemyksen mukaan – jos tilanne olisi tulevana keväällä vastaavanlainen – niin meillä olisi huoli suomalaisista pelaajista.

– Kansainvälisen jääkiekkoliiton, Suomen Jääkiekkoliiton ja pelaajien seurojen pitää olla voimakkaasti tämän asian kanssa tekemisissä, kun he päättävät, miten näiden asioiden kanssa edetään, tähdentää Saarela.

Lue myös