Suora

  • Monikieliset perheet
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Ovi NHL:ään vihdoin aukeamassa Ville Hussolle: "Hieno uutinen itselle"

Ville Husso
Ville Husso St. Louis
Getty Images

St. Louisin organisaatioon kuuluva Ville Husso, 25, kuului siihen harvalukuiseen suomalaispelaajien joukkoon, jotka eivät tulleet koronapandemian aiheuttaman NHL-tauon aikana lainkaan Suomeen. Läpi kevään kauden jatkumista Yhdysvalloissa odotellut helsinkiläinen palasi Suomeen vasta viikko sitten, kun Vancouver oli päättänyt Bluesin kauden NHL:n pudotuspeleissä. Nyt Husso istuu Töölön asunnossaan koronakaranteenissa.

– Vähän tylsäähän tämä on, mutta on täällä silti aika paljon mukavampaa kuin Jenkeissä. Mitä olen kuullut joukkuekavereilta, niin siellä karanteenissa oleville soitellaan, että oletko kotona. Tai poliisit saattavat tulla oven taakse katsomaan, oletko kotona. Täällä nyt sentään voi ulkona lenkillä käydä, Husso sanoo Yle Urheilulle.

Husso ei pelannut, eikä ollut edes penkillä kuluvan kesän pudotuspeleissä, mutta turhaan ei lahjakas suomalaisvahti Yhdysvalloissa kevättä ja kesää oleskellut. Keskiviikkona Husson edustama St. Louis nimittäin ilmoitti kaupanneensa kakkosvahti Jake Allenin Montrealiin vaihdossa kahteen varausvuoroon.

Uutinen oli Husson omaan tilanteeseen juuri sitä, mitä lääkäri oli määrännyt.

Neljän vuoden ajan AHL:ssä taistellut Husso on joutunut odottamaan NHL-mahdollisuuttaan poikkeuksellisen pitkään. Kun ovi loukkantumisen kautta vihdoin loppuvuodesta 2018 narahti auki, Husso loukkaantui ja Jordan Binnington nousi tammikuussa suomalaisveskarin takaa Bluesin aloittavaksi maalivahdiksi.

St. Louisin ja sittemmin seuran ykkösvahdiksi kasvaneen Binningtonin satutarina päättyi kesällä 2019 Stanley Cup-juhliin. Allenin kauppaamisen jälkeen kakkosvahdin paikka on pedattu Hussolle, kunhan uusi kausi joskus käynnistyy.

– Olihan se hieno uutinen itselle. Nyt NHL on lähempänä kuin koskaan, Husso intoilee.

– Hyvältä tuntuu tietenkin, koska tässä on neljä vuotta rämmitty AHL:ssä. Moni olisi varmasti lähtenyt jo menemään. Arvostan seuraa kuitenkin paljon ja meidän keskusteluissa on aina ollut oikeanlainen kunnioitus molemmin puolin. Paljon on tehty töitä ja nyt edessä sitten saattaa olla ensimmäiset NHL-pelit.

Vaikka nyt tunnelin päässä näkyy vihdoin valoa, helpoiksi tai mukaviksi ei Ville Husso AHL-vuosiaan luonnehtisi. Neljä vuotta farmissa on pitkä aika kenelle tahansa. Jonkinlaisen NHL-uran tehneistä suomalaisvahdeista Pekka Rinne, Vesa Toskala ja Antero Niittymäki viettivät rautaliigassa aikanaan kolme kautta.

Husson jänne oli koetuksella etenkin menneellä kaudella.

– Viime kausi oli pahin. Kun Binnington nousi ylös ja olin itse loukkaantuneena, niin se oli aika kovaa. Tuollaiset hetket ovat vaikeita, koska siinä alkaa miettiä kaikenlaista. Sitä miettii, olisiko lopputulema ollut sama omalla kohdalla ja muuta. Kovalla työnteolla olen kuitenkin näyttänyt seuralle, että täällä ollaan edelleen, Husso kertaa.

Husson seuralle työnteon kautta lähettämä viesti on mennyt perille, sillä myös seuran näkökulmasta neljä vuotta alhaalla ilman yhtäkään NHL-peliä on pitkä aika – kaikesta päätellen St. Louis luottaa edelleen Hussoon. Kauden päätöspalavereissa GM Doug Armstrongin viesti Hussolle olikin selkeä.

– Armstrong sanoi, että sinulle tulee näytön paikka. Muutenkin seura arvosti tosi paljon sitä, etten lähtenyt Suomeen ollenkaan. Sitä, että olin heti valmis hyppäämään askiin, kun pelit jatkuu. Kehuja tuli AHL-peleistä ja siitä, miten hyvin painoin hommia tässä kesän aikana. Tosi hyvällä mielellä he suhteeni olivat.

"Silloin pitää olla valmis"

Toisaalta oli myös niin, että Armstrongin oli pakko kaupata Allen. Neljä miljoonaa kakkosmaalivahdista oli liikaa palkkakaton alle tukehtumassa olevalle seuralle. Kaiken lisäksi sen pitäisi saada uudet sopimukset ruuvattua kahdelle luottopuolustajalle Alex Pietrangelolle sekä Vince Dunnille.

Etenkin kapteeni Pietrangelon sopimuksesta tulee kallis. Niin tai näin, kun uusi kausi käynnistyy Ville Husso saa vihdoin tilaisuutensa NHL:ssä. Loppu on miehestä itsestään kiinni.

– Totta kai tämä antoi intoa. Nyt painetaan Suomessa hommia pari kuukautta. Räsäsen Arin kanssa mennään salille ja kiva olisi Lundellin Jannen kanssa päästä jäälle muutaman kerran. Kunnossa pitää olla, kun pelit jatkuu. Vaikka emme tiedä, milloin kausi alkaa, selityksille ei ole sijaa, kun kiekko putoaa jäähän. Silloin pitää olla valmis, Husso päättää.

Lue myös:

Isän pelko toteutui, kun pojalla meni pää sekaisin – suomalainen huippulupaus tajusi, ettei pelkkä lahjakkuus riitä NHL:ään ja teki täyskäännöksen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat