Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Haastaako Rovanperä Tänakin Viron MM-rallin voitosta, mihin yltävät hankalassa tilanteessa olevat Lappi ja Suninen? Katso tästä paluukisan puhuttavimmat asiat ja viikonlopun tv-lähetykset

Rallin MM-sarja palaa lähes puolen vuoden tauolta historian ensimmäisellä Viron osakilpailulla. Ylen verkkosivuilla kisaa seurataan tutusti hetki hetkeltä, ja tarjolla on jälleen myös useampi suora tv-lähetys viikonlopun erikoiskokeista. Kuvan videota klikkaamalla voi katsoa ennakkolähetyksen uusintana.

Rallin MM-sarja

1

Kalle Rovanperä.
AOP

1. Sää ja lähtöjärjestys

Viron MM-rallin keskus on Tartossa, jonka ympäristössä historiallinen kisa ajetaan. Alueella on satanut voimakkaasti, mutta viikonlopuksi sää on ennusteiden mukaan poutaantumassa.

Kisa alkaa perjantai-iltana lyhyellä yleisöerikoiskokeella, ja lauantain pitkään ajopäivään lähtee ensimmäisenä MM-sarjaa johtava Toyotan Sebastien Ogier. Lyhennetyn kisareitin takia WRC-autojen lähtöjärjestys käännetään jo iltapäivän huoltotauolla viiden erikoiskokeen jälkeen.

Ylen rallitoimittajan Tomi Tuomisen mukaan on hankalaa arvioida tarkasti, mikä lähtöpaikka olisi optimaalisin. Sade auttaa aina ensimmäisenä lähtevää.

– Tiet ovat aika pehmeät, ja taempaa lähteville se voi jo pehmentyä aika paljon. Jos on paljon irtosoraa, pieni vesisade sitoo sitä hyvin. Tiet pysyvät varmasti aika kosteina, eikä baana mikään kesäisen kuiva kuulalaakeri ole. Viidennelle autolle, kuten Hyundain Ott Tänakille tässä tapauksessa tie ei vielä mene kovin huonoksi sateella, mutta kymmenennen auton kohdalla se voi jo vaikuttaa.

Lähtöjärjestyksen kääntämistä kesken päivän Tuominen tervehtii ilolla.

– En muista, että sellaista olisi aiemmin vaadittu, mutta ainakin se on jotain uutta taas. Lähtöjärjestyksestä tulee aina rutinaa, ja se on aina jollekin huono asia. Tällaisessa lajissa tietä on mahdotonta saada kaikille tasapuoliseksi, ja aina on niitä, jotka hyötyvät ja jotka kärsivät.

2

Ott Tänak Hyundain ratissa Meksikossa 2020.
Luis Ramirez / AOP

2. Pystyykö Rovanperä haastamaan Tänakin?

Meksikosta maaliskuussa alkaneen kisatauon jälkeen kaikki kärkinimet saatiin viivalle Virossa vajaa kaksi viikkoa sitten järjestetyssä Etelä-Viron rallissa. Kahdeksasta erikoiskokeesta Tänak voitti seitsemän, ja yksi kirjattiin kuudesti kakkoseksi ajaneelle Toyotan Kalle Rovanperälle. Eroa kaksikon välillä oli lopulta Tänakin hyväksi 13,7 sekuntia, ja kolmanneksi ajanut Ogier jäi virolaiselle 29,7 sekuntia.

Tuominen uskoo, että kotiyleisön suursuosikkia ja kisan vahvinta voittajaehdokasta Tänakia haastaa vahvimmin viikonloppuna juuri Ruotsissa helmikuussa palkintokorokkeelle ajanut Rovanperä.

– On Kallen voitto mielestäni realismia. Toki hänelle tämä on vasta neljäs MM-ralli WRC-autolla, ja hänen tapauksessaan käydään samat keskustelut joka kisan yhteydessä. Yritetään sanoa, että älkää odottako hirveästi, mutta kaveri näyttää, että voitte odottaa mitä tahansa. Hän on taikuri ja käsittämätön lahjakkuus auton ratissa.

Tuominen muistuttaa myös, ettei treeniralli välttämättä tarjonnut koko kuvaa etukäteisasetelmista.

– Kukaan ei tiedä, kuinka kovaa siellä ajettiin ja onko riskinotto ollut napsun verran alempana. Kun nyt ajetaan 233 erikoiskoekilometriä MM-pisteistä, ajetaan vähän raikkaammin. Tänak haluaa voittaa, kaikkihan sen tietävät. Hän lähtee aivan 110-prosenttisesti ajamaan kotikisan voitosta, ja vaikeaahan hänet on kukistaa. Kalle on ehkä se ykköshaastaja, mutta äkkiä siellä ovat myös Elfyn Evans, Ogier tai Thierry Neuville. Vaikea sanoa.

3

Esapekka Lappi ja Teemu Suninen
AOP

3. Suninen ja Lappi suurten haasteiden edessä

Toyota ja Hyundai ovat pystyneet ajamaan testejä, mutta M-Sportin tilanne on ollut lohduttomampi. Esapekka Lapin ja Teemu Sunisen työnantaja on ollut koronaviruspandemian takia taloudellisissa vaikeuksissa, eikä brittitalli ole pystynyt mahdollistamaan testikilometrejä.

Lapin testiralli Jämsässä elokuussa Janne Tuohinon Ford Fiesta WRC:llä päättyi heti alussa turbon hajoamiseen, mutta Etelä-Viron rallissa pieksämäkeläinen pääsi vihdoin ajamaan koko kisan. Loppusijoitus Fiestalla oli neljäs, mutta eroa Tänakiin tuli minuutin ja 46 sekunnin verran.

Sunisella WRC-kisoja ei ole alla yhtään, ja Etelä-Viron kisan hän ajoi R5-autolla kerättyään omatoimisesti 30 000 euron potin. Simulaattorikisoja SM-tasollakin kesällä ajanut Suninen myöntää, että Viron kisasta tulee hankala. Meksikossa maaliskuussa hän sijoittui kolmanneksi, mutta palkintokorokepaikan uusiminen on työn ja tuskan takana.

– Iso haaste on silmän tottuminen vauhtiin. Viimeiset viikot ennen kisaa ovat olleet haastavia, kun muut ovat testanneet ja ajaneet kisoja. Nyt joutuu lähtemään WRC-kisaan ilman WRC-testejä. Tuollaisessa nopeassa rallissa kuten Viro pitäisi olla heti alusta lähtien vauhdissa mukana. Toivottavasti paluu omalle tasolle onnistuisi nopeasti ja saisimme jätettyä muutaman kilpailijan taakse. Se olisi meille onnistuminen.

Tomi Tuomisen mukaan Lapilla ja Sunisella ei ole huippusijoille ajamalla asiaa.

– Vaikka he ovat kuinka taitavia kuskeja, ikävä realiteetti on se. Muut ovat ajaneet testipäiviä maksimäärän, ja suomalaisilla on ollut jotain omia ajoja. On se aika mahdotonta.

4

Elfyn Evans, Etelä-Viron ralli 2020.
AOP

4. Viron sorabaanat ja pitkän tauon vaikutukset

Viron kisaa pidetään eräänlaisena sukulaisena tänä vuonna peruuntuneelle Jyväskylän MM-osakilpailulle, ja Tuominen myöntää tietyt yhtymäkohdat. Erojakin löytyy.

– Tiet ovat pehmeämpiä, mutteivät ihan samanlaisia kuin Keski-Suomessa. Baanat ovat hienoja ja makeita, ja onhan vauhti osittain samanlaista, kun mennään soralla tosi kovaa. Jos vertaa vaikka Meksikoon, paljon lähempänä tämä on Suomea, Tuominen arvioi.

Esapekka Lappi totesi kisan alla lehdistötilaisuudessa, että vaikka tiet ovat kapeita, vauhtia tulee olemaan paljon.

– Tavallaan kuvittelisi, että vauhti hiljenee, kun mennään pienelle tielle. Niin se ei kuitenkaan ole, vaan kyytiä on ihan sairaasti ja enemmän kuin Suomessa. Väitän, että tämä on jonkin verran kovavauhtisempi kuin Jyväskylä. Tien pinta on pehmeämpi ja tulee menemään enemmän rikki kuin Suomessa. Etenkin pikkutiet täällä rikkoutuvat ja se tekee toisesta lenkistä varmasti aika haastavan.

Meksikon kisan päättymisestä on kulunut yli viisi ja puoli kuukautta, ja kuten todettua, etenkin M-Sportille koronavirus on ollut myrkyllinen vitsaus. Tuominen ei näe, että tauolla olisi ollut isoa hyötyä tai haittaa Toyotan tai Hyundain kuljettajille.

– M-Sportiin tauko on vaikuttanut taloudellisesti eniten, ja se heijastuu heihin monella tavalla. Muut ovat tiimeinä nähdäkseni samalla viivalla. Jos vaikka ajatellaan Rovanperää, jolla on vähän WRC-kokemusta, testikisassa hän näytti, ettei tauolla ole ollut vaikutusta.

– Pidän häntä tasavertaisena kuskina muiden huippujen kanssa, ja hän on noussut maailman huipulle kerralla. Hän ei ole tuolla vain opettelemassa ja ole perässä minuutin per päivä. Kaikki ovat testanneet yhtä lailla, ja siitä porukasta, ketkä voitosta ajavat, ei tällä tauolla ole isoa eroa kenellekään, Tuominen päättää.

Ylen lähetykset Viron MM-rallista

Perjantai 4.9.

EK1 Tartu vald 1,28 km TV2 klo 19.00-20.00

Päiväkooste TV2 klo 21.50-22.15

Lauantai 5.9.

EK4 Otepää 1 9,30 km Yle Areena klo 9.00-10.00 (uusinta TV2 klo 10.00-11.00)

EK9 Otepää 2 9,30 km TV2 klo 16.00-17.00

Päiväkooste TV2 klo 21.00-21.30

Sunnuntai 6.9.

EK14 Kambja 1 20,04 km Yle Areena klo 9.00-10.00 (uusinta TV2 klo 10.00-11.00)

EK17 Power Stage Kambja 2 20,04 TV1 klo 13.00-14.30

Kisakooste TV2 klo 16.30-17.00

Tarkka erikoisaikataulu löytyy täältä. Kilpailua seurataan myös tutusti hetki hetkeltä Yle Urheilun verkkosivuilla, ja sieltä löytyvät myös parhaat videopalat kaikilta erikoiskokeilta.

Lue myös:

Suninen ajoi ulos Viron MM-rallin testierikoiskokeella – Rovanperä ja Lappi säväyttivät: "Jos ajan koko rallin tuolla riskillä, on suuri todennäköisyys, etten maalia näe"

Kalle Rovanperä yrittää ajaa järkevästi, mutta janoaa palkintokorokepaikkaa historiallisessa Viron MM-rallissa: "Intoa tulee aina lisää, kun kypärä lyödään päähän"

Kalle Rovanperä palasi rallikisoihin huippuvireisenä – suomalaislahjakkuuden edellä Virossa vain Ott Tänak

Kokenut suomalaiskartturi ihasteli Kalle Rovanperän ja virolaismestarin kovaa vauhtia paluukisassa: “Huimannäköistä touhua”

Mikko Hirvonen jäi urallaan ilman mestaruutta, ratkaisuhetkillä mukana oli myös paljon huonoa tuuria – yksi Suomen menestyneimmistä kuskeista Tomin nuoteista -podcastissa

Saksan MM-ralli jouduttiin perumaan – kausi kutistuu seitsemän kilpailun mittaiseksi

MM-rallin sääntömuutokset myöhästyneet rajusti, Tommi Mäkinen pelkää koko sarjan tulevaisuuden puolesta: "Voi aiheuttaa jopa tiimien vetäytymistä"

Rallin MM-sarjan jatkuminen helpotus Tommi Mäkiselle, asiantuntija ei näe Viron osakilpailua uhkana Jyväskylälle: "Se on suomalaisille melkein kuin kotikisa"

Tommi Mäkisen uusi kultakimpale on kokenut rallikuskin traagisimman painajaisen – vankilaankin joutuneella tuntemattomalla Toyota-tähdellä yllättävä yhteys Kalle Rovanperän kanssa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme