Hyppää sisältöön

Dinamo Minskin fani kertoi Yle Urheilulle olevansa iloinen, ettei Jokerit tule Valko-Venäjälle – venäläisvaikuttajilta rajuja kannanottoja: "Sylkemistä meidän kaikkien kasvoille"

Valko-Venäjän valtiolliset mediat vaikenivat Jokerien ja Dinamo Minskin ottelun kohtalosta.

Jokerit ei avannut KHL-kauttaan torstaina Minskissä. Kuva: AOP

Helsingin Jokerit ja jääkiekkoliiga KHL ilmoittivat yllättäen torstaina, ettei Jokerien ja Dinamo Minskin välistä ottelua pelatakaan. Jokerien KHL-kauden avausottelu oli herättänyt laajaa arvostelua Valko-Venäjän tilanteen vuoksi. Presidentti Aljaksandr Lukashenkan uudelleenvalinnan varmistaneita vaaleja pidetään vilpillisinä. Mielenosoitukset ovat johtaneet pidätyksiin ja poliisiväkivaltaan.

Jokerit ei lopulta matkustanut Valko-Venäjälle. Jokereille tuomittiin ottelusta 0–5-tappio.

Kuten olettaa saattaa, Jokerien ja Dinamo Minskin välisen ottelun peruuntuminen aiheutti reaktioita Valko-Venäjän mediassa.

Valko-Venäjän jääkiekkoliitto uutisoi alun perin 28. elokuuta, että Jokerit olisi pyytänyt ottelun siirtämistä koronaviruspandemiaan vedoten. Vetoomus ei kuitenkaan mennyt sivuston mukaan läpi, ja ottelu aiottiin pelata sen normaalina ajankohtana. Myös ottelun lipunmyynti käynnistettiin.

Valko-Venäjän valtiolliset mediat kuten Sovetskaya Belorussia, Belarus Segodnia, Soviet Byelorussia ja Belarus Today eivät kirjoittaneet mitään ottelun peruuntumisesta. Myöskään valtiojohtoiset TV-kanavat BT1 ja BT5 eivät raportoineet asiasta.

Sen sijaan riippumaton valkovenäläissivusto Pressball.by seurasi tilanteen etenemistä tarkasti, ja uutisoi muun muassa Jokerien kannattajayhdistyksen kritiikistä ottelua kohtaan. Jokerien faniyhdistys kannatti ottelun perumista ja oli valmis luovutusvoitoon.

Myös paikalliset lukijat ovat osallistuneet tapauksen kommentointiin eri keskustelupalstoilla, joissa reaktiot ovat vaihdelleet laidasta laitaan. Osa lukijoista on ollut iloinen siitä, että Dinamo saa teknisiä pisteitä luovutusvoitosta, osa taas on ilmaissut tukensa ja arvostuksensa suomalaisille päätöksen johdosta. Suurin osa kommentoijista on myös ollut sitä mieltä, että suomalaiset pelkäsivät koronavirusta, minkä vuoksi he päättivät olla tulematta Valko-Venäjälle.

Dinamo Minskin jääkiekkojoukkueen kannattajayhdistyksen edustaja Dzmitry Rasitski kertoi paikallisen toimittajan välityksellä Yle Urheilulle mielipiteensä ottelun perumisesta. Rasitski oli mielissään siitä, että Jokerit jätti saapumatta tässä tilanteessa Minskiin ja tuki täysin suomalaisten päätöstä. Rasitski oli iloinen myös tiedosta, että Jokerien leirissä ymmärretään, mitä Valko-Venäjällä on tapahtumassa.

Nazarov ja Tretjak: Urheilu ja politiikka eivät kuulu yhteen

Torstaina tapaukseen otti tuoreeltaan kantaa Venäjällä ja KHL:ssä hyvin tunnettu jääkiekkovalmentaja Andrei Nazarov, joka antoi kommenttinsa paikalliselle Championat.com-sivustolle. Nazarovin mielestä Jokerien peliboikotin tulisi poikia sakkoja ja ankaria rangaistuksia KHL-liigan toimesta. Nazarov myös alleviivasi lausunnossaan sitä, ettei urheilun tulisi puuttua politiikkaan.

– Kaikille KHL:ään osallistuville suomalaisille tulisi antaa sakkoja. Mielestäni pelaamatta jättämisestä pitäisi antaa mahdollisimman ankarat rangaistukset. Et voi boikotoida otteluita tällaisessä arvostetussa liigassa kuten KHL. Tämä on sylkemistä meidän kaikkien kasvoille, Nazarov puhisi.

Andrei Nazarov Kuva: Tomi Hänninen

Myös Venäjän jääkiekiekkoliiton nokkamies Vladislav Tretjak otti kärkkäästi kantaa Jokerien kotiinjäämiseen.

– Olen tähän asti aina uskonut, että urheilu on erillään politiikasta. Jokereilta peleistä kieltäyminen oli lyhyessä ajassa jo toinen, kun muistetaan viime kevään pudotuspelit. Koronaviruksen takia kieltäytyminen on minusta ymmärrettävää, mutta poliittinen kannanotto on jo toinen juttu.

– KHL:n pitää nyt tutkia sääntöjä tarkoin ja päättää, kuinka rangaista tai olla rankaisematta joukkuetta, Tretjak kommentoi Allhockey.ru-sivustolle.

Yleä avustava valkovenäläinen toimittaja haastatteli Dzmitry Rasitskin ja raportoi Valko-Venäjän median reaktioista. Yle ei julkaise paikallisen avustajansa nimeä, koska Valko-Venäjällä myös toimittajien kohtaan on lisätty painetta ja heitä on pidätetty.

Lue myös:

.
.